22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLa Gaudeamus, o carte pentru fiecare

La Gaudeamus, o carte pentru fiecare

Târgul de carte Gaudeamus s-a deschis, ieri, printr-o invitaţie inedită la lectură. A fost lansată de aproape 2.000 de persoane, care au purtat cartea-simbol a manifestării din mână în mână, de la sediul Radio România Oltenia-Craiova la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“. Cei mai mulţi susţinători au fost elevi, care au înţeles că o carte le poate lumina viitorul. „Iubim cartea“ a fost sloganul celor de la Colegiul Național „Elena Cuza“ atunci când au înmânat volumul-simbol celui mai mic reprezentat din lanț, o elevă din ciclu primar. „Dacă internetul oferă răspunsurile, biblioteca oferă întrebările. Acest moment magnific este dovada dorinței noastre că vrem să ne îndeplinim menirea, ca ei, cei mici și mari, să iubească această carte, un simbol al cărții și al lecturii“, a precizat, la primirea cărții-simbol, Lavinia Craioveanu, inspector școlar general. Pe de altă parte, Gabriel Coșoveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din România-Filiala Craiova și totodată președinte de onoare al Târgului Gaudeamus a ținut să precizeze: „E de datoria noastră să încercăm toate metodele, căile de a apropia omul de lectură… Cultura va fi tot timpul educație și câtă vreme în Craiova vor fi cărți, nimic nu este pierdut. Câte vreme vor fi cititori, vom merge înainte“.

Oferte și prețuri variate

O dată ce cartea-simbol a ajuns în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu“, Târgul Gaudeamus a fost oficial deschis.
Încă de la primele ore, un număr impresionant de vizitatori i-au trecut pragul în căutarea celor mai interesante titluri.
64 de edituri participă la cea de-a 15 ediție a Târgului Gaudeamus Craiova. Expozanții au venit cu noutăți, dar și cu lucrări clasice, aflate în topul preferințelor cititorilor. Reducerile sunt, în general, de 20-30 la sută.
„Am continuat seriile de fantasy pentru adolescenți din «Instrumente mortale» și «Dispozitive infernale», ca și seria de istorie. Pentru cei mici avem cărți de colorat cu abțibilduri, cu jocuri logice. Ultimul volum din «Instrumente mortale» a fost căutat, iar din colecția de istorie, «Regina Elisabeta» și «Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă». Cărțile au reduceri de 25 la sută. De asemenea, la coșulețe volumele afișează prețuri ce oscilează între 5 și 15 lei“, a precizat Eugenia Mihai, reprezentantul unei edituri din cadrul târgului.
Nu lipsesc de la nici un stand noutățile. „O parte din titlurile de anul trecut au revenit la Craiova, la care se adaugă noutățile care au apărut. Printre acestea, ultimul roman al lui Mircea Cărtărescu – «Solenoid», ultimul volum al lui Lucian Boia, «Mihai Eminescu, românul absolut. Facerea și desfacerea unui mit», dar și noutăți apărute în colecția știință, memoriu-jurnale, istorie, cărți interesante, cerute de public. Avem o reducere de 10 la sută la fiecare volum, iar la trei cărți cumpărate, cea mai ieftină este gratuită“, a precizat Alec Ionuț, reprezentantul unei alte edituri.
Există la târg și cărți pentru copii la prețul modic de 1 leu, dar și pachete promoționale, cum este „Nicolae Iorga – Istoria românilor“, toate cele 12 volume la prețul de 357 de lei. La pachet promoțional vine și DEX-ul (Dicționar explicativ al limbii române), DOMO-ul (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române) și Gramatica de bază a Limbii Române. Prețul afișat este de 153, 99 lei.

În căutarea cărților

Ofertele par să fie pe gustul celor care în prima zi de târg i-au trecut pragul. În timp ce unii au venit doar să studieze oferta, alții au profitat de promoții și au achiziționat deja primele cărți.
„Foarte multe cărți mi-au atras atenția. Sunt titluri foarte interesante. Am cumpărat deja «Politica» de Aristotel. Avea un preț foarte bun“, ne-a declarat unul dintre vizitatori.
Ofertele satisfac cele mai exigente gusturi. „Sunt un mare cititor. Sunt foarte multe titluri care mi-au atras atenția. Voi încerca să mă opresc doar asupra câtorva, deși prețurile sunt avantajoase“, a precizat un alt vizitator al târgului.
Şi în acest an, Târgul Gaudeamus de la Craiova este principalul punct de atracţie pentru cei care doresc să ofere celor dragi cadouri cât mai originale şi mărţişoare de păstrat o viaţă.
Târgul va fi deschis până sâmbătă, 27 februarie, între orele 10.00 şi 18.00, duminică, 28 februarie, între orele 10.00 şi 15.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS