10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComuna Cârcea, pași siguri spre dezvoltare

Comuna Cârcea, pași siguri spre dezvoltare

Influența orașului a urbanizat comuna doljeană Cârcea, așa că mulți dintre cetățenii din Craiova migrează către această zonă.

Străbătută de un drum județean şi așezată între două drumuri naționale DN 65 Craiova – Pitești, DN 6 Craiova-Caracal, comuna Cârcea, înființată în 2004, a stabilit încă de la început un plan de dezvoltare, un plan urbanistic general, zonal, prin care s-au delimitat zonele și funcționalitatea lor: zonă de locuințe, industrială, de agrement. „Încă de la înființarea comunei, noi am făcut o serie de proiecte, pe care le-am stabilit în ședințele de consiliu local și mai apoi în ședințele publice cu cetățenii“, a punctat Valerică Pupăză, primarul comunei Cârcea.
Gazele au ajuns la Cârcea, iar rețeaua de apă și canalul au acoperit doar 15-16 kilometri, fiind un proiect care se află în implementare. Deficiențe sunt încă la capitolul asfaltare. Ulițele satului Cârcea sunt pietruite, în vreme ce în zonele mai noi, de cartiere, noroiul le dă oamenilor bătăi de cap primăvara și toamna.
„Suntem în implementarea proiectului de apă și canalizare în cartierul de la Ford. A început anul trecut în luna septembrie și se va finaliza anul acesta, tot în septembrie. Și aici au fost prevăzute sume de bani pentru asfaltarea străzilor, odată ce proiectul în implementare se va finaliza. Cartierul Pelendava și cel din spate de la Metro sunt prinse în Masterplan, etapa a doua, apă și canal. Anul acesta, toată suprafața de 1.800 de hectare va fi străbătută de apă și canal. La nivelul comunei avem deja peste 15-16 kilometri de canalizare, cu stație de epurare. Acolo unde se introduce apă și canal, venim și cu asfaltarea în anul următor. Trebuie să lăsăm o perioadă de câteva luni să se așeze terenul, după care venim să punem asfalt pentru a crea un confort cetățenilor din zonă“, a mai precizat Valerică Pupăză, primarul comunei Cârcea.

În așteptarea asfaltului

Dacă cei din cartierele din Cârcea mai au de așteptat până când străzile vor arăta așa cum trebuie, cei care locuiesc în vatra satului, care a aparținut comunei Coșoveni, vor vedea puțin mai devreme asfaltul. „La Cârcea e mai bine ca la oraș. Avem gaze, avem canal, apă. Ne lipsește asfaltul. Dar în aprilie începe asfaltarea pe străzile pe care s-a băgat canal și apă. În plus, impozitele și taxele sunt mai mici decât la oraș. Societățile care sunt pe raza comunei au oferit locuri de muncă tinerilor, așa că migrarea lor către alte orașe sau către străinătate este mai mică la Cârcea. Problema e că, deși au condiții, cei tineri nu prea au poftă de muncă“, a făcut o radiografie a locului Ilie Bârzan, localnic.
În așteptarea asfaltării este și alt concetățean al său, până mai ieri orășean cu acte în regulă. „Comuna Cârcea este în continuă dezvoltare. S-au băgat apă, gaze, canalizare. Acum am înțeles că trebuie să înceapă asfaltarea. Mai este de muncă, dar s-au făcut foarte multe. Nivelul de trai parcă e altul decât în celelalte comune. E mult mai bine. Eu am fost orășean, am fugit de acolo. Mi-am cumpărat casă aici și sunt foarte mulțumit“, a declarat Nicolae Obadă.

Centru cultural și bază sportivă în Cârcea

În comuna Cârcea, s-au făcut investiții de-a lungul anilor, astfel că astăzi există un centru medical modern, în care funcționează, din păcate, doar cabinetul medicului de familie din comună. Până mai ieri exista și o farmacie, la parter, dar la ora vizitei noastre spațiul era liber. Se aștepta deschiderea alteia. Și cabinetul de stomatologie a dispărut. Centrul medical modern pare să nu atragă și alți medici, așa că spațiile rezervate cabinetelor de specialitate sunt goale.
Dacă cei suferinzi trebuie să ia calea orașului în căutarea unui consult de specialitate, iubitorii sportului sunt ceva mai norocoși, căci în Cârcea există un Centru cultural și o bază sportivă, realizate cu fonduri de la bugetul local și cu fonduri guvernamentale. Dacă terenul de fotbal cu gazon natural și cu noctură, și cel sintetic, multifuncțional, sunt deschise deja publicului, din luna aprilie oamenii vor avea acces și la celelalte locuri specifice desfășurării activităților sportive și culturale din cadrul centrului.
Săli de fitness, bowling, sală de spectacole cu o capacitate de 250 de locuri, bibliotecă, săli pentru conferinţe, IT, lectură, fitness şi forţă, dar şi spaţii pentru expoziţii, toate se regăsesc în Centrul cultural și baza sportivă din Cârcea.
Clădirea cu trei niveluri însumează 2.000 mp. „Este un proiect care s-a finalizat în 2015. Noi, la nivel de comună, avem două echipe de fotbal, care joacă în ligile a IV-a și a V-a. În localitate sunt foarte mulți tineri care își doresc să practice sportul. Pe linie de cultură putem vorbi de o sală de spectacole, spațiu de lectură, de o sală IT, unde tinerii din localitate, care nu au posibilități acasă, pot să găsească informațiile pe care și le doresc. Există și o sală multifuncțională, unde oamenii pot să vină să se recreeze, să socializeze, să bea o cafea, să joace cărți, bowling, tenis de masă, biliard. De asemenea, clădirea adăpostește și vestiarele fotbaliștilor.
Fiind o localitate în apropierea orașului, sunt foarte mulți oameni care vin către comunitatea din Cârcea“, a spus Valerică Pupăză, primarul comunei Cârcea.
În Centrul cultural există și un spațiu pentru o bibliotecă dotată cu sală de depozitare și de lectură. 2.000 de volume au fost donate de un ONG din Slatina. Până la deschiderea oficială, cărțile sunt în biblioteca Liceului Tehnologic „Constantin Ianculescu“ din localitate.
Atât localnicii, cât şi craiovenii care au fost atraşi de condiţiile decente din Cârcea speră ca problema stringentă a infrastructurii rutiere să se rezolve, iar localitatea lor să devină o comună cu condiţii de oraş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS