15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSimpozion internaţional dedicat lui Brâncuşi

Simpozion internaţional dedicat lui Brâncuşi

Prof. dr. Tudor Nedelcea, Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei  şi Mitropolitul Olteniei, și acad. Victor Crăciun, la Simpozionul internaţional  „Constantin Brâncuși – artistul tuturor culturilor“ (FOTO: Traian Mitrache)
Prof. dr. Tudor Nedelcea, Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei
şi Mitropolitul Olteniei, și acad. Victor Crăciun, la Simpozionul internaţional
„Constantin Brâncuși – artistul tuturor culturilor“ (FOTO: Traian Mitrache)

Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea marelui sculptor oltean Constantin Brâncuşi, Arhiepiscopia Craiovei în parteneriat cu Facultatea de Teologie și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ a organizat, ieri, la Centrul de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Arhiepiscopiei Craiova, Simpozionul internaţional „Constantin Brâncuși – artistul tuturor culturilor“. Lucrările au fost deschise cu un cuvânt de întâmpinare al Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, şi cu mesajele reprezentanţilor autorităţilor publice locale.
Evenimentul s-a bucurat de prezența unor oaspeți de seamă academicieni, oameni de cultură şi artă, ce au susţinut sesiuni de comunicări moderate de prof. dr. Tudor Nedelcea, preot prof. dr. Ioan Popescu şi prof dr. Cornel Sorescu, menite să cinstească memoria marelui sculptor oltean.
Simpozionul a fost marcat și de premierea a trei personalități oltene, ce au primit ca distincție, „în semn de prețuire și recunoștință pentru merite deosebite în păstrarea dreptei credințe și promovarea culturii creștine“, diploma și medalia omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din partea Patriarhiei Române. Distincțiile au revenit profesorului și cercetătorului istoric Toma Rădulescu, profesorului doctor Tudor Nedel­cea și directorului Bibliotecii Județene, Lucian Dindirică.
Cei prezenți s-au putut bucura și de un moment artistic inedit susținut de actorul Ilie Gheorghe, care a recitat rugăciunea lui Sorescu către mama lui din poemul „Iona“, dar nu înainte de a încânta auditoriul cu două din tulburătoarele meditații ale marelui sculptor asupra condiției umane. „Fir-ai tu, dor blestemat în ce locuri m-ai mânat / De ce-acas nu m-ai lăsat? / Să fiu și eu om din sat / Să am masă de cinat și pat moale de culcat / Cine satu-și părăsește, binele nu-l mai găsește / Cine satul nu-și mai vede, nu e om și nici lemn verde/ El e putregai uscat, ca în lături aluncat…“.
Seria manifestărilor dedicate marelui sculptor va continua și astăzi. Astfel, de la ora 11.00, Muzeul de Artă din Craiova organizează vizite gratuite, cu ghid, în Cabinetul Brâncuși. În același loc, vizitatorii pot admira proiecții cu operele reprezentative ale marelui artist din Hobiţa Gorjului, însoțite de cuvintele artistului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS