6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGrupul 7 Turceni, repornit?

Grupul 7 Turceni, repornit?

Sucursala Electrocentrale de la Turceni
Sucursala Electrocentrale de la Turceni

Greenpeace România a sesizat pe 17 februarie Garda de Mediu Gorj în legătură cu funcționarea blocului energetic 7 al Termocentralei Turceni, care aparține Complexului Energetic Oltenia (CEO). Aflați în zonă, reprezentanții Greenpeace România au observat că blocul energetic a fost repus în funcțiune, deși Garda de Mediu a impus, în luna ianuarie, oprirea activității până la obținerea unei noi autorizații integrate de mediu. Potrivit unui comunicat de presă al Greenpeace, pe 19 ianuarie 2016, la sesizarea ONG-urilor Bankwatch România și Greenpeace România, comisarii Gărzii de Mediu Gorj au demarat verificări la blocul energetic 7 și au constatat funcționarea acestuia fără a avea autorizația integrată de mediu. În urma controlului, instituția a sancționat contravențional Complexul Energetic Oltenia și a dispus suspendarea activității la blocul energetic 7 până la revizuirea autorizației integrate de mediu.

Au depus o nouă sesizare

Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România, a declarat că a fost depusă o nouă sesizare la Garda de Mediu Gorj: „Am solicitat Gărzii Naționale de Mediu să investigheze cazul și să dispună monitorizarea permanentă a blocului 7. Garda de Mediu trebuie să se asigure astfel că operatorul nu mai repune în funcțiune instalația cât timp aceasta este neconformă. Nu în ultimul rând, în cazul confirmării acestor abateri, cei responsabili trebuie să suporte rigorile legii“. Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România, a precizat că legea este ignorată: „Au trecut doar două săptămâni de când Complexul Energetic Oltenia a fost amendat pentru funcționarea ilegală a Unității 7. Deși România continuă să producă mai multă electricitate decât consumă, CEO ignoră legea și sfidează Garda de Mediu, care ordonase suspendarea activității“.

Potrivit CEO, Grupul 7 Turceni nu a fost repornit

Potrivit Complexului Energetic Oltenia, grupul numărul 7 de la Sucursala Electrocentrale de la Turceni nu a fost repornit. „Complexul Energetic Oltenia nu ignoră legea și nu sfidează Garda de Mediu, așa cum acuză Greenpeace. Grupul energetic numărul 7 de la Turceni a fost oprit pe 31.01.2016 pentru lucrări de revizii la turbină. Lucrările fiind în curs de derulare, grupul nu putea fi funcțional pe 17.02.2016, așa cum «au observat» reprezentanții Greenpeace. Fără turbină și fără generator, un grup energetic nu poate funcționa. CE Oltenia va notifica Garda de Mediu asupra datei la care va fi repornit grupul numărul 7 de la Turceni, conform prevederilor legislative. Reamintim opiniei publice că grupul numărul 7 de la Turceni a fost pus în funcțiune la solicitarea DEN, prin hotărâre de guvern, pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă. Lucrările de reabilitare efectuate la acest grup au inclus toate investițiile necesare pentru încadrarea în parametrii de mediu impuși de normele europene, inclusiv modernizarea electrofiltrului și racordarea la instalația de desulfurare realizată inițial pentru grupul nr. 6. La finalizarea lucrărilor, SE Turceni a solicitat revizuirea Autorizației Integrate de Mediu. În urma verificării amplasamentului, Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a comunicat companiei că solicitarea va fi supusă evaluării în cadrul următoarei ședințe a Comisiei de Avizare Tehnică ce va avea loc pe 19.02.2016“, se menţionează într-un comunicat de presă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS