15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, „arși“ la buzunare de factura la încălzire

Craiovenii, „arși“ la buzunare de factura la încălzire

(Foto: Arhiva GdS)
(Foto: Arhiva GdS)

A devenit oficial. Craiovenii nu vor beneficia de reducerea TVA de la 24 la 20% la plata facturilor pentru căldură, ci vor subvenționa din buzunar activitatea societății de termoficare. Mai mult, SC Termo Craiova SRL și-a mărit tariful de distribuție și l-a inclus în prețul final facturat către asociațiile de proprietari. Mai mulți craioveni au sesizat și o posibilă încălcare a legii de către Termo, care a calculat factura pe luna ianuarie pe baza tarifelor aprobate în luna februarie de consiliul local. Legea spune că o astfel de hotărâre nu se aplică retroactiv, ci produce efecte pe viitor.

Noile facturi pe luna ianuarie emise asociațiilor de proprietari din Craiova de societatea de termoficare a orașului certifică exact ceea ce GdS sesiza acum două săptămâni. Deși Codul Fiscal valabil pe anul 2016 prevede scăderea TVA de la 24 la 20%, reducerea nu se va regăsi și în buzunarele craiovenilor. Responsabilii în domeniu argumentează că populația nu va plăti nici un leu în plus la factură și explică lipsa reducerii tarifului prin faptul că, în ultimii trei ani, prețul gigacaloriei a rămas același.

Cum s-a ajuns aici

Consiliul local a aprobat în ședința extraordinară din 2 februarie proiectul inițiat de Primăria Craiova prin care s-a aprobat tariful la energia termică distribuită prin punctele termice ale Termo Craiova pentru populaţie şi agenţi economici. În aparență, tarifele au rămas la fel ca în 2015 în sensul în care populația nu trebuia să plătească în plus la factura de căldură. Dar nu aceasta era ideea, ci scăderea prețului, adică mai puțini bani plătiți Termo, chiar dacă reducerea nu era semnificativă. În realitate, calculele arătau că Termo nu a scăzut prețul, ci s-a folosit de reducerea TVA pentru a crește tariful de distribuție, apoi a umblat la numere astfel încât prețul final să rămână același. Și aceasta în condițiile în care Complexul Energetic Oltenia, furnizorul său de materie primă, a redus prețul de bază facturat către Termo. În acest fel, societatea de termoficare câștigă de pe urma CEO și de pe cea a craiovenilor, care, în loc să beneficieze de scăderea TVA, vor plăti același preț la gigacalorie.
După ce a fost adoptat în ședința din 2 februarie, proiectul de hotărâre a devenit Hotărârea numărul 53, care se regăsește ca bază legală în facturile emise de Termo în februarie pentru căldura furnizată asociațiilor de proprietari în luna ianuarie. Prin această hotărâre s-au aprobat mai multe lucruri: un tarif de 262,27 lei/Gcal, inclusiv TVA la energia termică distribuită prin punctele termice pentru populaţie şi agenţii economici, un tarif de 220,5 lei/Gcal, inclusiv TVA facturat populației și un tarif de 117,28 lei/Gcal, inclusiv TVA perceput de SC Termo Craiova SRL pentru distribuirea și furnizarea energiei termice. Hotărârea mai spune că, oricare ar fi prețul gigacaloriei, populația va plăti 220,5 lei. Diferența reprezintă subvenții pe care le suportă primăria. Până la 1 ianuarie 2016, prețul de 262 de lei era compus din următoarele costuri: un preț de 124,71 lei fără TVA facturat de CEO către Termo și tariful de distribuție al Termo de 86,8 lei fără TVA. În sume cu TVA inclusă, CEO factura gigacaloria cu 154,64 lei, iar Termo cu 107,6 lei. În urma unor negocieri care au avut loc între cei doi furnizori, CEO a fost de acord, printr-un act adițional, să ajute Termo și să reducă prețul facturat la 120,83 lei fără TVA, ceea ce înseamnă un preț total de 144,99 lei, cu zece lei mai puțin. Termo nu a redus și ea, proporțional, prețul de distribuție, ci l-a crescut. În loc de 86,8 lei, prețul calculat de Termo este de 97,73 lei fără TVA, adică 117,28 lei, cu zece lei mai mult pe gigacalorie decât vechiul preț de 107,6 lei. Prin această manevră, Termo a câștigat dintr-un foc 20 de lei pe gigacalorie: zece lei reducerea de la CEO și încă zece lei preț mărit pentru distribuție. Oficialii societății și ai primăriei au explicat că s-a luat această decizie pentru a acoperi toate influențele financiare din cei trei ani în care prețul a rămas același. „Este vorba despre același preț pe care îl va plăti populația. Nu va fi nimeni prejudiciat. Dacă, de exemplu, se reduce prețul unui element, o țeavă, scrie, musai, ca ștuțul să fie mai ieftin? Cei care spun că nu s-a redus prețul odată cu scăderea TVA să se gândească la faptul că nu am crescut prețul în ultimii ani în care am suportat toate influențele financiare“, au spus aceștia.

Tarife aplicate retroactiv?

Termo se află, de asemenea, în fața unei posibile încălcări a legii prin facturarea retroactivă a gigacaloriilor furnizate în luna ianuarie la prețurile stabilite în luna februarie, problemă ridicată de mai mulți cititori GdS. Concret, tarifele au fost modificate în ședința din 2 februarie 2016. Hotărârea a intrat în vigoare câteva zile mai târziu, după ce a primit viză de legalitate de la Prefectura Dolj. În facturile emise, de exemplu, pe 15 februarie aferente perioadei 1 – 31 ianuarie 2016, Termo a trecut un preț unitar pe gigacalorie, fără TVA, de 183,75 lei, invocând hotărârea de consiliu local 53 din 2 februarie. În facturile emise pentru perioada 1 – 31 decembrie 2015, prețul unitar pe gigacalorie, fără TVA, era de 177,82 de lei. Poate Termo factura retroactiv după prețuri stabilite ulterior furnizării căldurii? În documentația care a stat la baza aprobării Hotărârii nr. 53, există o solicitare din partea societății privind aplicarea noului tarif începând cu 1 ianuarie 2016. Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală spune, însă, la articolul 49 că o hotărâre de consiliu produce efecte după aprobarea ei. „Hotărârile cu caracter normativ devin obligatorii şi produc efecte de la data aducerii lor la cunoştinţă publică, iar cele individuale, de la data comunicării“, spune alineatul 1. „Aducerea la cunoştinţă publică a hotărârilor cu caracter normativ se face în termen de cinci zile de la data comunicării oficiale către prefect“, concluzionează alineatul 2. Întrebați despre acest lucru, reprezentanții Termo au precizat că se va verifica dacă trebuie făcute corecții ulterioare în privința facturilor și că este posibil ca, în hotărârea de consiliu, să se fi omis să se spună că tariful se aplică de la 1 ianuarie.

Prețul gigacaloriei, mărit în 2015

Gigacaloria s-a scumpit de la 1 ianuarie 2015, tot printr-o hotărâre a consiliului local, de la 256,43 lei la prețul de astăzi de 262,27 lei. Măsura a fost luată din cauză că prețul agentului termic primar, livrat de Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA către SC Termo Craiova SRL, a crescut cu circa 6%. Și atunci, ca și acum, diferența a fost suportată prin subvenție de la bugetul local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS