Andrei Lazăr a fost dus ieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă, însă procurorul de caz nu a fost de acord ()
Andrei Lazăr a fost dus ieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere  de arestare preventivă, însă procurorul de caz nu a fost de acord (Foto: GdS)
Andrei Lazăr a fost dus ieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere
de arestare preventivă, însă procurorul de caz nu a fost de acord (Foto: GdS)

Andrei Lazăr, fiul unei foste magistrate de la Judecătoria Craiova, acuzat că a înjunghiat un craiovean în urma unei altercații izbucnite în incinta Casei Studenților, va fi cercetat în stare de libertate. Aceasta este hotărârea luată ieri de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Andrei Lazăr, care a fost condamnat anul trecut în alte două dosare privind comiterea de infracțiuni cu violență, a fost pus sub control judiciar.

După ce a petrecut o noapte în arestul IPJ Dolj, craioveanul Andrei Lazăr, de 28 de ani, suspectat că a înjunghiat un bărbat de 34 de ani, a fost trimis acasă de procurori. În ultimii ani, oamenii legii au cerut de trei ori arestarea preventivă a lui Lazăr, care a fost implicat în mai multe scandaluri și altercații, însă au reușit să-l țină după gratii decât vreo lună și două săptămâni. De fiecare dată, ba procurorii, ba judecătorii au hotărât că fiul Lilianei Lazăr, magistrată la Judecătoria Craiova până în octombrie 2010, poate fi cercetat în stare de libertate.
Să vedem care sunt scandalurile în care a fost implicat Lazăr și măsurile luate împotriva sa.
Primul a avut loc în decembrie 2007, pe strada Petre Ispirescu, când Lazăr l-a tăiat cu o sabie pe craioveanul Mario Aranghelovici, care era împreună cu soţia sa. Femeia a anunțat polițiștii de la Secția 3, cărora le-a dat o parte din numărul de înmatriculare bulgăresc al mașinii cu care circula Lazăr, însă aceștia au reușit să găsească mașina și autorul agresiunii abia în februarie 2008. Și asta în urma unui scandal produs în centrul municipiului, când Andrei Lazăr, precum și Eriko-Cezar Constantinescu și alți trei craioveni au fost bătuți de membrii familiei Pară. Anchetatorii nu au cerut arestarea suspectului, iar în 2009, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus neînceperea urmăririi penale față de Lazăr, însă Aranghelovici a mers mai departe și a anulat în instanță rezoluția procurorilor doljeni. Ulterior, după ce s-a plimbat între mai multe instanțe, în aprilie 2014, dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Teleorman, instanță care l-a condamnat pe Lazăr la cinci ani de închisoare cu executare pentru loviri și alte violențe. Sentința a fost dată pe 22 decembrie 2015, în prezent dosarul este pe rolul Curții de Apel București, instanță care judecă apelul inculpatului.

Alte scandaluri și bătăi

În cursul anului 2010, același Andrei Lazăr a fost implicat în două altercații. În noaptea de 16 spre 17 aprilie, Leontin Neacşu, Andrei Marica şi Andrei Lazăr s-au luat la bătaie cu câțiva craioveni într-un bar din municipiul Craiova. Pe numele celor trei a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice, iar pentru Lazăr şi pentru port fără drept de armă albă. Acesta din urmă a fost chiar reţinut pentru 24 de ore de poliţişti, însă procurorul de caz a dispus cercetarea sa în stare de libertate. În timp ce era cercetat în acest dosar, Andrei Lazăr a mai fost implicat într-un scandal. Pe data de 17 mai, craioveanul Irinel Ciocârlan a sunat la poliție și s-a plâns că a fost agresat de trei tineri, unul dintre ei fiind Andrei Lazăr. De data aceasta, Lazăr s-a ales cu un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de loviri şi alte violenţe. Două zile mai târziu, procurorii au solicitat Judecătoriei Craiova arestarea preventivă a lui Leontin Neacşu şi Andrei Lazăr, iar instanța a emis un mandat în lipsă pe numele lui Neacşu, iar în cazul lui Lazăr au dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Procurorii au făcut recurs, iar pe 21 mai au obținut arestarea preventivă și a lui Andrei Lazăr. Cei doi au fost eliberați din arest pe 2 iulie, același an, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. Pentru faptele comise în aprilie și mai 2010, Lazăr a fost condamnat definitiv la un an și două luni de închisoare cu suspendare. Sentința a fost dată în octombrie, anul trecut, de Curtea de Apel București.

Ultimul scandal

După toate aceste probleme cu legea, duminică dimineață, în timpul unui concert organizat la Casa Studenților din Craiova, același Lazăr a fost implicat într-o altă altercație în urma căreia un craiovean a fost bătut și înjunghiat.
Scandalul ar fi început în timpul concertului, iar după ce l-a urmărit cu cuțitul în mână printre spectatori și pe holuri, când au ieșit din clădire, Lazăr l-ar fi înjunghiat pe Viorel Tudor, de 34 de ani. După aceea, Lazăr a rupt-o la fugă și a fost identificat în baza declarațiilor martorilor. Victima agresiunii a fost transportată la Spitalul de Urgență Craiova, unde medicii au stabilit că a suferit o plagă înjunghiată în zona omoplatului drept. Lazăr a fost găsit luni noaptea, într-un bar din Târgu Jiu, de unde a fost ridicat și adus la Craiova. Marți după-amiază, după mai multe ore de audieri, oamenii legii au hotărât să-l rețină pe o perioadă de 24 de ore pe Lazăr, care a fost dus în arestul IPJ Dolj. Ieri-dimineață, oamenii legii l-au scos din arest și l-au dus pe inculpat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă, însă procurorul de caz nu a fost de acord cu solicitarea polițiștilor. În schimb, a hotărât să-l pună pe Lazăr sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. În acest ultim dosar, Lazăr este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și portul și folosirea fără drept a cuțitului. Anchetatorii nu l-au putut acuza și de comiterea infracțiunii de loviri și alte violențe pentru că acțiunea penală în cazul acestei infracțiuni se pune în mișcare numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Ori Tudor nu a depus o plângere împotriva celui care l-a înjunghiat.

Ce spune legea

Am încercat să aflăm de ce procurorul nu a fost de acord să ceară arestarea preventivă a inculpatului, însă reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au explicat că nu are cine să ofere astfel de informații. Asta pentru că purtătorul de cuvânt este în concediu până la sfârșitul acestei luni, iar procurorul-șef era ieri într-o ședință.
Potrivit unor surse judiciare, cel mai probabil procurorul de caz a apreciat că nu au fost îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru a cere arestarea preventivă a inculpatului.
Potrivit Codului de Procedură Penală, procurorul apreciază dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege și întocmeşte o propunere motivată pentru arestarea preventivă a unui inculpat „cu indicarea temeiului de drept“.
Să vedem care sunt aceste condiții. În primul rând, trebuie să existe probe din care „rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune“ şi este într-una din următoarele situații: a fugit ori s-a ascuns pentru a se sustrage de la urmărirea penală, încearcă să influenţeze alt inculpat sau martor ori să distrugă probe, exercită presiuni asupra persoanei vătămate, a săvârșit altă infracțiune sau pregăteşte săvârşirea unei noi infracţiuni.
De asemenea, un inculpat poate fi arestat preventiv dacă a comis o infracţiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale, trafic de droguri, de arme, de persoane, acte de terorism, şantaj, viol sau infracţiuni de corupție. Arestarea preventivă se poate cere și dacă inculpatul a comis altă infracțiune pentru care pedeapsa este de cinci ani sau mai mare, dar și în baza evaluării gravităţii faptei, a modului de comitere a acesteia, a antecedentelor, dar și dacă este un pericol pentru ordinea publică.

Controlul Judiciar

Potrivit legii, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte mai multe obligații: să se prezinte la organul de urmărire penală atunci când este chemat, să informeze când își schimbă locuința și să se prezinte la poliție conform unui program de supraveghere.
În plus, procurorul poate dispune și alte obligații pentru inculpat, cum ar fi să nu părăsească localitatea de domiciliu sau țara, să nu se apropie de partea vătămată, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Aldezir MARIN
A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.