8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCJ Gorj a contribuit financiar la dotarea ISU

CJ Gorj a contribuit financiar la dotarea ISU

senilata 1

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj a contribuit financiar la proiectul „Optimizarea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia“, implementat cu fonduri europene nerambursabile.
Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia a beneficiat de o alocare financiară totală de 13,94 milioane de euro, prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – Îmbunătățirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenție 3 – Îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru intervenții în situații de urgență. POR 2007-2013 a contribuit la atingerea obiectivelor strategice ale domeniului situațiilor de urgență, prin investiții în achiziționarea de echipamente specifice, atât pentru dezvoltarea celor opt baze operaționale regionale, cât și pentru îmbunătățirea dotării bazelor județene existente, care vor înlesni intervenții integrate în caz de dezastre sau accidente.

Beneficiarii

Solicitanții eligibili pentru această finanțare, conform Ghidului Solicitantului, au fost Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară, constituite din județele componente ale fiecărei regiuni. Pentru a beneficia de alocarea financiară prin Programul Operațional Regional 2007-2013, județele Gorj, Dolj, Mehedinți, Olt și Vâlcea, reprezentate de consiliile județene, au constituit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Vest Oltenia. Proiectul „Optimizarea capacității de intervenție în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia“ a fost cel de-al treilea proiect pe care Consiliul Județean Gorj, împreună cu celelalte consilii județene din județele membre ale Asociației, respectiv Dolj, Olt, Vâlcea și Mehedinți, l-a implementat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale – Domeniul major de intervenţie 3.3 – Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.

Valoarea totală a proiectului

Valoarea totală a proiectului a fost de 6.339.199,99 lei, inclusiv TVA. Contribuția Consiliului Județean Gorj la implementarea proiectului a fost de 258.661,61 lei, reprezentând: cota parte de 2% din cheltuielile eligibile, cheltuieli neeligibile, TVA eligibilă.
Prin proiectul „Optimizarea capacității de intervenție în situații de urgență în Regiunea Sud-Vest Oltenia“, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Vest Oltenia a achiziționat următoarele echipamente, pe care le-a distribuit fiecărui județ membru în asociație: 5 autovehicule cu șenile/roți tip UTV cu capacitate mărită de trecere; 3 autofreze de zăpadă; 2 autospeciale complexe de intervenție, descarcerare şi acordarea asistenței medicale de urgență – FRAP. Dintre acestea, județului Gorj i-au fost repartizate: 1 autospecială complexă de intervenție, descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență (FRAP), în valoare de 855.000 lei; 1 vehicul cu șenile/roți, tip UTV, cu capacitate mărită de trecere, în valoare de 211.048 lei.

Echipamentele pentru Gorj

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt: Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, Dolj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea; Baza operaţională regională din Regiunea 4 Sud-Vest Oltenia, cu sediul în Craiova; Angajaţii şi voluntarii din cadrul sistemului de asistenţă medicală şi tehnică de urgenţă prespitalicească şi intervenţie la incidente minore și majore; întreaga populație a regiunii de dezvoltare Sud-Vest Oltenia. Facem precizarea că, prin celelalte două proiecte implementate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Vest Oltenia în cadrul POR 2007-2013, respectiv „Îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru intervenții în situații de urgență în regiunea Sud-Vest Oltenia“, cod SMIS 10954 și „Extinderea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru intervenții în situații de urgență în Regiunea Sud-Vest Oltenia“, cod SMIS 39293, județul Gorj a mai beneficiat de următoarele echipamente: 4 autospeciale pentru lucrul cu apă și spumă, 4 autospeciale complexe de intervenție, descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență – FRAP și 1 autospecială de intervenție și salvare la înălțime. Ultimele două echipamente achiziţionate, o autospecială şi o şenilată, au fost prezentate ieri la sediul ISU Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS