10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomia Doljului, în 2015 - Firmele au produs mai mult, dar au vândut mai puțin

Economia Doljului, în 2015 – Firmele au produs mai mult, dar au vândut mai puțin

Exporturile au scăzut anul trecut în Dolj ca urmare a încetinirii ritmului de producție la Ford Craiova. Pe ansamblul județului, firmele au produs mai mult ca în 2014, dar au vândut mai puțin pe piața internă și externă. (FOTO: arhiva GdS)
Exporturile au scăzut anul trecut în Dolj ca urmare a încetinirii ritmului de producție la Ford Craiova. Pe ansamblul județului, firmele au produs mai mult ca în 2014, dar au vândut mai puțin pe piața internă și externă. (FOTO: arhiva GdS)

Cifra de afaceri a companiilor doljene a scăzut anul trecut, comparativ cu 2014. În scădere sunt și exporturile, chiar dacă producția industrială a înregistrat o ușoară creștere, ceea ce înseamnă că s-a produs mai mult, dar s-a produs pe stoc, respectiv companiilor doljene le-a scăzut ușor piața de desfacere. Iată o analiză a GdS, folosind datele de la Statistică.

Calculele realizate de Statistică se fac pe baza codurilor CAEN ce reprezintă activitatea principală a firmelor din domeniul producției industriale.
„Pe primele 11 luni ale anului 2015, producția industrială a județului Dolj a crescut cu 16,2% față de aceeași perioadă din anul precedent. Această creștere este datorată, în principal, ramurilor cum ar fi: fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, fabricarea echipamentelor electronice; alte activităţi extractive; repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor; fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice; fabricarea substanţelor şi a produselor chimice; fabricarea altor produse din minerale nemetalice; tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie. S-au înregistrat și scăderi destul de substanțiale, în principal în activitățile anexe extracției, în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, precum și în fabricarea băuturilor și în producția de energie electrică și termică. În noiembrie 2015, producția industrială a crescut cu 19,7% față de luna noiembrie 2014“, a precizat directoarea Direcției Județene de Statistică (DJS) Dolj, Carmen Ispas, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV. În evidențe sunt luate și firme ce figurează cu sediul social pe Dolj, dar care desfășoară activitatea principală în alte zone.
Totuși, de la o lună la alta, în 2015, producția totală din judeţ a scăzut semnificativ.
„Producţia industrială realizată în luna noiembrie 2015 a scăzut cu 22,4% faţă de luna octombrie 2015. Scăderi s-au înregistrat, în principal, în ramurile: fabricarea produselor textile (-70,4%), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (-66,0%), fabricarea altor mijloace de transport (-62,9%), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor (-55,6%)“, se arată în buletinul lunar emis de DJS Dolj.

Afacerile firmelor din Dolj au scăzut cu 2,9%

Totodată, pe primele 11 luni ale anului 2015, valoarea totală a afacerilor firmelor doljene a scăzut față de aceeași perioadă din 2014. „Indicii cifrei de afaceri în industrie, în perioada 1.01.2015 – 30.11.2015 au scăzut cu 2,9% faţă de perioada 1.01.2014 – 30.11.2014. Această scădere a fost determinată, în principal, de scăderile din ramurile: fabricarea echipamentelor electrice (-19,3%), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (-14,1%), industria alimentară (-8,1%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (-4,4%)“, se arată în buletinul lunar emis de Statistică.
Cu alte cuvinte, scăderea cifrei de afaceri este evidentă în ramurile cu producție industrială, potrivit Statisticii. Este posibil să fi scăzut cifra de afaceri ca urmare a faptului că firmele doljene de profil au produs mai mult pe stoc, scăzându-le piața de desfacere anul trecut. „Indicele cifrei de afaceri a scăzut în Dolj, chiar dacă producția industrială a crescut. Practic, s-a produs mai mult, dar au vândut la prețuri mai mici sau au vândut mai puțin“, a spus Carmen Ispas. Dacă efectuăm analiza de la o lună la alta, se observă că în noiembrie 2015, față de luna octombrie a aceluiași an, indicii cifrei de afaceri au crescut cu 2,7%. Creşteri mai importante s-au înregistrat în ramurile: prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută; industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal; fabricarea de mobilă; fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie; fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice.

Exporturi mai mari decât importurile

Datele statistice pe județ privind comerțul internațional de bunuri sunt disponibile pentru primele nouă luni din anul 2015 comparativ cu aceeași perioadă din 2014. În perioada ianuarie – septembrie 2015, Doljul a exportat mărfuri în valoare de 844 de milioane de euro, în scădere cu 7,4% față de aceeași perioadă a anului 2014. În principal, scăderea producției de autovehicule în Bănie a afectat negativ valoarea exporturilor județului pe primele nouă luni ale anului. Din punct de vedere valoric, exporturile Doljului situează județul pe locul 13 pe țară.
Importurile la nouă luni au fost de 715 milioane de euro în Dolj, în scădere cu 3,1% față de aceeași perioadă a anului 2014, pentru că industria a importat mai puține „mașini, aparate și echipamente electrice“, potrivit datelor statistice oficiale. Se observă că exporturile au fost mai mari decât importurile, ceea ce înseamnă că în companiile doljene a intrat în țară mai multă valută, decât cea plătită pentru achiziționarea de mărfuri din import.

După PIB-ul pe locuitor, Doljul ocupă locul zece pe țară

Produsul Intern Brut (PIB) calculat pe locuitor este evidențiat pe fiecare județ până la nivelul anului 2013. În acel an, PIB-ul pe fiecare locuitor al Doljului era de 23.961,9 lei. Această valoare a PIB-ului pe locuitor este mai mică decât cea calculată de Statistică în alte județe ale Olteniei. Cel mai mare PIB pe locuitor din Oltenia s-a înregistrat în Gorj, având o valoare de 32.284 de lei, la nivelul anului 2013. Directoarea DJS Dolj, Carmen Ispas, a precizat că, din punct de vedere al PIB pe locuitor, Doljul se situează pe locul zece la nivel național. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS