Andrei Lazăr a fost arestat preventiv, timp de două săptămâni, în mai 2010, iar ieri a ajuns din nou în arestul IPJ Dolj (Foto: Arhiva GdS)
Andrei Lazăr a fost arestat preventiv, timp de două săptămâni, în mai 2010, iar ieri a ajuns din nou  în arestul IPJ Dolj (Foto: Arhiva GdS)
Andrei Lazăr a fost arestat preventiv, timp de două săptămâni, în mai 2010, iar ieri a ajuns din nou
în arestul IPJ Dolj (Foto: Arhiva GdS)

Polițiștii doljeni au hotărât, ieri după-amiază, să-l rețină pentru 24 de ore pe Andrei Lazăr, de 28 de ani, fiul unei foste magistrate de la Judecătoria Craiova, acuzat că a înjunghiat un craiovean de 34 de ani.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au explicat că tânărul a fost „cazat“ în arest, urmând să fie dus în fața unui procuror cu propunere de arestare preventivă.
„Tânărul, care este cercetat penal pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și port și folosire de obiecte periculoase, a fost introdus în arestul IPJ Dolj, urmând ca mâine (astăzi – n.r.) să fie prezentat procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă“, au precizat polițiștii doljeni.
Duminică dimineață, în jurul orei 3.30, în incinta Casei de Cultură a Studenților din Craiova a avut loc o altercație în urma căreia Viorel Tudor, de 34 de ani, a fost înjunghiat în spate cu un cuțit de Andrei Lazăr. Bărbatul de 34 de ani a fost transportat la Spitalul de Urgență Craiova, unde medicii au stabilit că a suferit o plagă înjunghiată în zona omoplatului drept.
După scandal, oamenii legii au început cercetările, au discutat cu victima și cu mai mulți martori și l-au citat pe Andrei Lazăr pentru a veni la audieri. Acesta din urmă nu a răspus citației, iar luni noapte a fost identificat într-un bar din Târgu Jiu, de unde a fost ridicat și adus la Craiova. Ieri, după mai multe ore de audieri, oamenii legii au hotărât să-l rețină pe Lazăr, care nu este la primul dosar penal.
Andrei Lazăr este în termenul de încercare de trei ani, stabilit de Judecătoria Fetești, instanță care l-a condamnat anul trecut la un an și două luni de închisoare cu suspendare într-un dosar de tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Aceeași instanță i-a atras atenția inculpatului că îi poate fi revocată suspendarea pedepsei dacă săvârșește o nouă infracțiune în timpul termenului de încercare, lucru care s-a întâmplat duminică dimineață. Mai trebuie spus că, în decembrie 2015, același Andrei Lazăr a fost condamnat la cinci ani de închisoare într-un dosar de loviri și alte violențe, ocazie cu care instanța de judecată i-a interzis dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme.

Infracțiunile

Polițiștii craioveni nu îl pot acuza de comiterea infracțiunii de loviri și alte violențe pe Lazăr, pentru că, până ieri, Tudor nu depusese o plângere împotriva lui Lazăr. În schimb, oamenii legii susțin că au probe prin care Lazăr poate fi acuzat de port și folosire de obiecte periculoase și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Potrivit Codului Penal, portul fără drept de cuțite, pumnale, boxuri, arme neletale sau substanțe iritant-lacrimogene la adunări publice, manifestări cultural-sportive sau în mijloace de transport în comun se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă.
Folosirea acestor arme la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie sau în mijloace de transport în comun se pedepseşte cu închisoarea de la șase luni la doi ani sau cu amendă.
Tulburarea ordinii şi liniştii publice reprezintă fapta unei persoane care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări, tulbură ordinea şi liniştea publică. Această infracțiune se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

Aldezir MARIN
A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.