13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInfrastructura, o problemă la Malu Mare

Infrastructura, o problemă la Malu Mare

Pe Aleea Teilor noroiul tronează în locul asfaltului (Foto: Claudiu Tudor)
Pe Aleea Teilor noroiul tronează în locul asfaltului (Foto: Claudiu Tudor)

Comuna doljeană Malu Mare este încă deficitară la capitolul infrastructură. Deși intravilanul a ridicat nivelul de trai, grație unor centre comerciale importante şi reprezentanțelor unor mari firme, asfaltul și canalizarea rămân punctele slabe ale comunei.

O incursiune pe ulițele comunei Malu Mare te duce cu gândul la concursurile de off-road. Șoferii trebuie să treacă adevărate teste dacă vor ca mașinile să rămână intacte. Oamenii locului așteaptă de ani buni ca asfaltul să ajungă și pe strada lor. Ar dori ca să nu le mai fie indispensabile cizmele de cauciuc.
„Prin comună sunt lucruri multe de făcut. Uitați-vă! Strada vă spune exact situația“, reclamă un localnic. Vehemența dispare repede, când se gândește la cei din alte localități învecinate și completează: „N-or avea fonduri, din ce să o facă?! Necazuri sunt în toate comunele, nu numai la noi“.
Pe ulițele neasfaltate din satul Preajba, lumea s-a obișnuit să se mulțumească cu puțin: „A băgat piatră, domn’ primar. A fost om ca lumea!“.
În comuna Malu Mare, oamenii nu privesc cu aceeaşi indulgență situația. „Avem gropi. Canalizare, nici atât!“, reclamă Ion Florescu. Este susținut de altă vecină, care amintește de importanța canalizării și a asfaltării în comuna aflată la câțiva kilometri de Craiova.
„E multă lume care s-a mutat. Au lăsat orașul, și-au cumpărat teren, și-au făcut case și s-au mutat aici, și-au făcut baie să-și creeze condiții. Și eu am stat în oraș. M-am mutat aici și mi-am făcut o hazna. Dar ne ducem la toaletă și în grădină.
Canalizarea e pe primul loc. Ar trebui să urmeze drumurile. Când plouă sau când se topește zăpada, nu poți să ieși decât în cizme. Se întâmplă la câțiva kilometri de Craiova. Bine, că impozitul e mai mare ca în oraș! Dar până la urmă pentru ce, căci condiții nu sunt?!“, spune Mariana Șelevartă.

Pe Aleea Teilor, noroiul tronează în locul asfaltului

Situația nu se schimbă deloc când ajungi în zona Selgros, zonă care aparține aceleiași comune, Malu Mare. O sesizare sosită pe adresa redacției Gazetei de Sud atrăgea atenția asupra problemelor din infrastructură: „Vrem să beneficiem de un minim de decență în secolul XXI, într-o zonă care se dorește a fi «rezidențială». E o zonă în care abia putem circula, căci asfalt nu există“.
Asfaltarea rămâne o misiune greu de îndeplinit pentru Primăria Malu Mare. Edilul comunei, Alexandru Dicu, recunoaște că sunt probleme cu infrastructura în localitatea pe care o administrează, și explică și de ce.
„Este firesc să avem probleme cu infrastructura și mai ales cu asfaltarea drumurilor. În 200, noi am introdus, prin planul urbanistic general pe care l-am aprobat atunci, în intravilanul comunei, încă 1.500 de hectare de teren. Una este să faci infrastructură pe 300 de hectare, cum au alte comune, și alta e să faci pe numărul mare de hectare pe care îl avem noi. O parte din străzi s-au mai asfaltat, cum e strada Căpșunăriei din zona Selgros. S-a pietruit și Aleea Teilor la sfârșitul anului 2015, din aceeași zonă, ca și alte artere din interiorul localității“, a precizat Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare.

Soluții greu de găsit

Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare (Foto: Claudiu Tudor)
Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare (Foto: Claudiu Tudor)

Soluția pentru asfaltarea străzilor din comuna Malu Mare e așteptată să vină de la Uniunea Europeană.
„Această localitate nu poate să fie definitiv îmbrăcată cu asfalt decât în momentul în care vom accesa proiecte europene. Anul trecut am avut oportunitatea să accesăm două proiecte europene. S-a întâmplat ca domnii consilieri să nu le aprobe. Eu le-am supus dezbaterii, dumnealor nu le-au aprobat și din aceste motive nu avem asfalt pe anumite străzi. Sper ca anul acesta, când există niște proiecte cu finanțare europeană, unele dintre ele chiar sută la sută, să le accesăm, căci altfel ar fi păcat“, a mai precizat Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare.
Asfaltarea rămâne un obiectiv greu de îndeplinit. Până la accesarea unor proiecte pe fonduri europene, cei din Malu Mare vor continua să facă slalom printre gropi sau off-road prin noroaie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS