10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComplexul balnear Bala, izvor de sănătate

Complexul balnear Bala, izvor de sănătate

Comuna mehedințeană Bala este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru izvoarele termale și nămolul cu efecte terapeutice. Astăzi, complexul balnear se luptă să reziste vremurilor noi.

La Bala, natura a fost darnică și a oferit adevărate izvoare de sănătate, ape cu efecte terapeutice. Dacii le-au folosit, la fel și romanii. Dovadă stau descoperirile arheologice, resturile unor albii din lemn de stejar găsite în zona băilor. Se pare că în acele vremuri demult apuse, localnicii numeau aceste izvoare „topite“, deoarece aici puneau cânepa la murat. Apa fiind destul de caldă, înmuia în trei -patru zile cânepa, care era numai bună de lucrat.
Despre puterile vindecătoare ale izvoarelor s-a dus vestea în zilele noastre, în toate colțurile țării. Afecțiunile reumatismale degenerative, inflamatorii, ale tubului digestiv și ale glandelor anexe, ale sistemului nervos periferic pot fi tratate la Bala. Principalii factori terapeutici naturali constau în prezenţa izvoarelor mezotermale slab sulfuroase oligometalice şi a nămolului sapropelic.
Există, de asemenea, izvoare ce au fost captate și a căror apă este folosită pentru curele interne, în tratarea gastroduodenitelor cronice, sechelelor stomacului operat, enterocolitelor nespecifice, dischineziilor biliare, colecistitelor simple, alergiilor de origine digestivă.
Și astăzi, în complexul balnear de la Bala ajung oameni în căutarea alinării suferințelor.
„În baza de tratament avem cură externă la căzi. Vara funcționează bazine de apă termală în exterior, unde se fac oncțiuni cu nămol (aplicarea nămolului rece pe zonele cu probleme – n.r.) și apoi baie în aer liber. Acum suntem în reparații: anvelopare, igienizare, și nu numai. Undeva spre 15 februarie, în urma contractului pe care îl vom încheia cu Casa Națională de Pensii, cred că vom putea primii pacienții. Avem programate 19 serii de tratament. Seriile sunt de câte 16 zile de cazare și masă și zece zile de tratament, câte patru – cinci proceduri pe zi. Complexul balnear Bala, odată deschis, nu își va închide porțile până pe 20 decembrie“, a precizat Gabriela Popescu, director economic al complexului de la Bala.

Urme ale trecutului

Complexul balnear Bala a fost dat în folosință în anul 1977. Exista în acele vremuri și un bazin acoperit, unde se puteau face băi calde chiar și în anotimpul rece.
Pe cărări înguste, mărginite de crengile arborilor pădurii din apropierea bazinelor exterioare, unde se fac vara tratamente cu nămol, localnicii ne indică bazinul. Este plin de crengi uscate și resturi menajere. Acoperișul a cedat intemperiilor. Totul e ruină. Întreținerea și menținerea bazinului exterior cu apă caldă a fost o misiune imposibilă pentru cei responsabili.
Stațiunea Bala de altădată arăta mult mai bine, susțin localnicii. „Vin și astăzi oameni din toată Oltenia, din țară, de peste tot. E drept că numărul lor era cu mult mai mare în trecut“, a spus Sorin Martin, localnic.
Mărturie a vremurilor în care locurile din complex erau insuficiente este hotelul din centrul comunei Bala. Astăzi este gol. Doar parterul e ocupat de birourile celor din administrația locală, căci acolo este sediul primăriei.
Lucrurile au luat-o pe o pantă descendentă. Și imaginea care se dezvăluie călătorului care ajunge în centrul comunei Bala, în apropierea complexului, dezamăgește. Pe drum, un bătrânel, însoțit de cele două vite ale sale, face un popas la izvorul pe jumătate înghețat. În urma lor, o găină rătăcită pe drum găsește ceva de mâncare. Ridici privirea și în fața ochilor apar blocurile, într-o imagine dezolantă. Pe geamuri ies hornurile de la sobe. Dacă acum câţiva ani cei care locuiau în acele apartamente aveau un sistem de încălzire central, acum trebuie să se încălzească la sobe. Lucrurile s-au schimbat, din păcate nu întotdeauna în bine.
Natura a fost darnică, iar omul care s-a stabilit pe aceste meleaguri încearcă să facă cinste locului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS