6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe este și cum se previne infecția cu bacteria E.coli

Ce este și cum se previne infecția cu bacteria E.coli

Tot mai mulți copii sunt infectați cu bacteria Escherichia coli (FOTO: Arhiva GdS)
Tot mai mulți copii sunt infectați cu bacteria Escherichia coli (FOTO: Arhiva GdS)

Escherichia coli, pe scurt E.coli, este o bacterie care trăiește în tractul intestinal al omului și al animalelor. Această bacterie are mai multe tulpini, iar unele dintre ele pot provoca boli care pot să pună viața în pericol. De la infecția cu această bacterie se poate ajunge la sindromul hemolitic uremic, o boală mortală. O fetiță de doar nouă luni din Craiova și alți 14 copii din județul Argeș au fost diagnosticați cu acest sindrom și acum sunt internați la Spitalul „Marie Curie“ din București. Un bebeluș a decedat.

Numărul tot mai mare al copiilor infectați cu bacteria Escherichia coli ridică multe semne de întrebare. Medicii spun că bacteria Escherichia coli, care poate duce la apariția acestui sindrom, se găseşte şi pe suprafeţele din jurul nostru. De regulă, bebelușii ajung la spital cu diaree, gastroenterocolită acută, o afecțiune care se tratează de către specialiști fără mari probleme. În cazul fetiței care a fost trimisă miercuri dimineață la Spitalul „Marie Curie“ din București, starea de sănătate a acesteia s-a agravat în cele patru zile cât a fost internată în Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova, a început să facă scaun cu sânge și, în final, s-a decis să fie trimisă în Capitală, unde a primit același diagnostic ca și copiii din Argeș, sindrom hemolitic uremic
Dr. Maria Marinescu, medic în Clinica de Boli Infecțioase Copii a Spitalului „Victor Babeș“ din Craiova, spune că asemenea cazuri s-au întâmplat până acum destul de rar în această clinică, și anume un caz la un an, doi: „Am trimis bebelușul la București pentru că se decompensase renal și sindromul hemolitic uremic necesită dializă. Nu poți de la internare să fii sigur că este un astfel de sindrom pentru că simptomatologia este de enterocolită, o boală digestivă. Cauzele sunt diverse. Germenele este răspândit în natură, se găsește pe carne insuficient preparată termic, pe coaja oului, în laptele insuficient fiert, se poate găsi în laptele praf, pe fructe, pe mâini dacă nu se spălăm. Se știe că cele mai multe cazuri cu acest sindrom au apărut din cauza infecției cu bacteria Escherichia coli, o anumită tulpină. Nu toate infecțiile cu Escherichia coli pot determina sindromul“.

„În Dolj nu mai avem deocamdată nici un caz“

Medicii atrag atenția asupra igienei copilului și familiei. Infecția cu această bacterie și apariția acestui sindrom pot să fie prevenite prin măsuri de igienă. Fructele, legumele trebuie spălate foarte bine pentru că acestea pot să fie contaminate. „Faptul că toate aceste cazuri au apărut în același timp înseamnă că au un factor comun pe care ancheta epidemiologică, acesta fiind în curs în Argeș, îl va descoperi. În Dolj nu mai avem deocamdată nici un caz. Probabil că este o incidență mai crescută a acestui tip de bacterii în această perioadă. Poarta de intrare în organism este numai digestivă. În cazul familiei cu fetița din Craiova, este exclus să fie vorba de igienă precară, dar este posibil să fi folosit un preparat care la un moment dat să fi fost infectat cu această bacterie. În bolile infecțioase sunt perioade calme și perioade cu epidemii“, a atras atenția dr. Maria Marinescu.

„Copiii de acum au o imunitate mai scăzută“

Bacteria pătrunde în organismele persoanelor cu o imunitate mai scăzută. „Bacteria Escherichia coli are o tulpină puternică, numită shiga, care își găsește loc acolo unde organismul lasă portițe de intrare. Apare în special la sugari și la copiii mici până la doi ani. Este foarte importantă alimentația naturală, laptele de mamă, pentru că acesta crește imunitatea. Dacă se dă lapte praf este important să fie corect folosit. Adică, dacă se deschide o cutie, să nu fie lăsată în bucătărie la căldură și să se tot umble la ea. Această tulpină patogenă a bacteriei, foarte rară, apare în situații de igienă precară, de scădere a imunității. Este importantă igiena biberoanelor, vasele trebuie să fie curate, fructele și legumele să fie foarte bine spălate. Este bine să folosim apă plată. Atâta timp cât creștem imunitatea copilului nu are de ce să apară așa ceva. Copiii de acum au o imunitate mai scăzută pentru că nu sunt scoși la aer“, a spus dr. Doina Cherata, medic de familie cu specializare în pediatrie.

„A fost epidemie în Germania și SUA. Totul provine de la contaminarea alimentelor“

Copiii internați la Spitalul „Marie Curie“ din București au primit diagnosticul sindrom hemolitic uremic (SHU). Unul dintre micuți a decedat. Ce este, de fapt, acest sindrom? Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății spun că sindromul hemolitic uremic este o complicație a unei infecții, provocate de bacteria E.coli, care poate duce la pierderea rinichilor. În general, cele mai multe bacterii E.coli sunt inofensive, însă există un grup denumit „E.coli enterohemoragic“ (EHEC), care poate produce toxine, de exemplu toxinele shiga sau verotoxinele. Acestea distrug celule sanguine și rinichii.
În 2011, a fost o epidemie de sindrom hemolitic uremic care a avut cu o intensitate deosebită în Germania de nord. Dr. Ovidiu Limoncu, medic primar în nefrologie pediatrică la Institutul Clinic Fundeni, spune că epidemie a fost și în SUA: „A fost o epidemie în Germania și în SUA. Totul provine de la contaminarea alimentelor. Epidemia din SUA a plecat de la o firmă care făcea sucuri naturale. Firma respectivă se lăuda că sucul este făcut din mere culese din pom cu mâna, numai că ei luau și merele de pe jos și pe acolo treceau căprioare care erau infectate cu Escherichia coli și așa s-a transmis. A fost epidemie, au murit foarte mulți. Și în Germania, epidemia a plecat de la niște legume contaminate de animale. La animale este rezervorul acestei bacterii“.

„Am avut odată trei cazuri de la Buzău și toți mâncaseră același tip de iaurt“

De-a lungul carierei, dr. Ovidiu Limoncu a tratat mulți copii cu sindrom hemolitic uremic. „Sindromul hemolitic uremic este o afecţiune destul de rară. Acesta poate fi tipic sau atipic şi este caracterizat de distrugerea hematiilor (celulele roşii) şi a trombocitelor, afectarea endoteliului vascular cu microtromboze la acest nivel şi insuficiență renală acută.
Sindromul hemolitic uremic poate fi tipic în majoritatea cazurilor și apare, de obicei, după o diaree sanguinolentă cu o bacterie producătoare de toxine, de exemplu E. Coli O157:H7, sau atipic, unde este implicat sistemul complement, sistem de apărare al organismului, care la un moment dat nu mai poate fi reglat şi rămâne activat. În SHU atipic poate exista şi un determinism genetic. Am lucrat 17 ani la Spitalul pentru Copii «Grigore Alexandrescu», ca șef al Secției de Dializă, și am tratat foarte mulți copii cu sindrom hemolitic uremic. Am avut odată trei cazuri de la Buzău și toți mâncaseră același tip de iaurt. Am făcut sesizare, dar nu s-a întâmplat nimic. În cazul copiilor de acum trebuie vorbit cu părinții ca să se vadă ce au mâncat, dacă au consumat un aliment comun“, a adăugat dr. Limoncu.
În cazul unui sindrom hemolitic uremic tipic, copilul se poate vindeca în totalitate sau poate rămâne cu sechele: insuficiență renală cronică, epilepsie. „Complicaţiile bolii pot fi de temut. Am avut cazuri în care intestinul copilului s-a necrozat şi s-a perforat şi a trebuit operat pentru peritonită. Am avut și cazuri cu hemoragii cerebrale, iar unii chiar au decedat. Cu ajutorul dializei am reuşit să salvăm mulţi copii care, înainte de 1992, când am început aceste procedee alături de colegii mei la Spitalul Fundeni şi am continuat apoi la Spitalul «Grigore Alexandrescu», nu aveau nicio şansă… Pentru sindromul hemolitic uremic atipic s-a inventat un medicament «minune». Tratamentul trebuie aplicat cât mai repede pentru a împiedica distrugerea avansată a rinichilor, de exemplu. Tratamentul are însă și un inconvenient, este foarte scump şi, prin inhibiţia complementului, poate creşte susceptibilitatea la unele infecţii. Sindromul hemolitic uremic este greu de monitorizat, unii scapă cu dializă, alții nu. În toată lumea se moare din această cauză“, a încheiat dr. Ovidiu Limoncu, medic primar în nefrologie pediatrică la Institutul Clinic Fundeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS