10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj185 de școli din Dolj nu respectă normele de siguranță pentru elevi

185 de școli din Dolj nu respectă normele de siguranță pentru elevi

Fără garduri, fără pază și fără nici un tip de monitorizare, aceasta este situația din 185 de unități școlare din județul Dolj. Reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Dolj, dar și cei ai Inspectoratului Județean de Poliție au atras atenția directorilor, dar și primarilor din Dolj că, fără pază și împrejmuire, elevii și cadrele didactice se expun pericolelor.

Școlile din mediul rural au probleme în ceea ce privește siguranța. Melinești, Goiești, Fărcaș, Șimnicu de Sus, Argetoaia sunt doar câteva dintre comunele din județul Dolj unde nu toate unitățile de învățământ respectă normele de siguranță. Directorii unităților școlare susțin că primordiale pentru siguranța elevilor sunt gardurile. La Școala Leșile din comuna Șimnicul de Sus, paza este asigurată cu personal, dar și cu monitorizare video. Unitatea de învățământ nu este împrejmuită în totalitate și de aici încep problemele. „În curtea unității școlare pătrund, de multe ori, diverse automobile care nu pot fi oprite pentru că nu este gard. Sunt de regulă mașinile localnicilor care intră și le lasă acolo. Odată ce pătrund în curtea unității distrug și spațiul verde, pe care îl amenajăm. Sigur că fără gard se poate intra ușor și în școală. A fost și o situație în care un fost elev a intrat și a furat calculatoarele. Trebuie avut în vedere faptul că într-o unitate de învățământ există aparatură de interes. Nu avem însă ce să facem. Așteptăm să primim bani pentru investiții. Am solicitat chiar și în ultima ședință de consiliu local bani pentru garduri pentru că în Școala Leșile sunt 260 de copii care trebuie să fie în siguranță“, a spus directorul Nadia Manda. Nici la Școala Milești tot din comuna Șimnicul de Sus, unde învață alți 30 de elevi cu vârste cuprinse între șapte și zece ani, nu este gard, potrivit directorului unității de învățământ. Reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Dolj au precizat însă că de împrejmuirea unităților de învățământ sunt responsabili reprezentanții administrației locale. „Potrivit Legii nr. 29/2010, consiliile județene și consiliile locale alocă, în limita bugetelor aprobate, resurse financiare necesare pentru realizarea împrejmuirilor, securizarea clădirilor unităților de învățământ, pentru iluminat și pentru alte măsuri prin care crește siguranța unităților școlare, la solicitarea Consiliului de Administrație al școlilor“, a precizat comandant de brigadă Constantin Florea, inspector-șef în cadrul IJJ Dolj. La nivelul județului Dolj, din cele 594 de clădiri ale unităților școlare, 409 au paza asigurată. Astfel, 34 de unități școlare au doar pază umană, 101 monitorizare cu camere video, iar 274 de unități dispun de sistem mixt de protecție a elevilor și cadrelor didactice. La polul opus se află însă 185 de clădiri care nu respectă normele pentru siguranța elevilor. De altfel, șapte unități școlare nu au nici iluminat corespunzător.

Unitățile școlare nu au parteneriate cu poliția

Tot ca elemente de siguranță sunt considerate și însemnele distinctive pe care le are fiecare unitate școlară, conform Legii nr. 35/2007. Numai că elevii nu le mai poartă și nici la școală nu îi mai întreabă nimeni de aceste însemne. De altfel, reprezentanții poliției județene spun că unitățile școlare nu au nici parteneriate de colaborare pentru instruirea elevilor pe diverse teme.
„Din câte unități școlare sunt în județul Dolj sunt semnate doar 26 de parteneriate de colaborare pentru pregătirea juridică a elevilor pe diverse teme, astfel încât să fie informați ce fapte constituie contravenție“, a precizat comisar-șef de poliție Nicușor Badea, adjunct al șefului Inspectoratului Județean de Poliție Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS