10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLa numai cinci ani și jumătate - două intervenţii chirurgicale pe creier, zeci de şedinţe de chimioterapie: O familie din Apele Vii are nevoie de sprijin

La numai cinci ani și jumătate – două intervenţii chirurgicale pe creier, zeci de şedinţe de chimioterapie: O familie din Apele Vii are nevoie de sprijin

Doi bunici din comuna doljeană Apele Vii au venit să ne spună povestea disperată a copiilor și nepoților lor și să ne ceară ajutorul. În urmă cu aproximativ doi ani, nepoţelul lor cel mare a fost diagnosticat cu o tumoră la creier. Copilul a fost operat deja de două ori, iar în prezent urmează şedinţe de chimioterapie, după care medicii vor decide dacă este nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală. Familia băiețelului are nevoie, în acest moment, mai mult ca oricând, de sprijinul dumneavoastră, al cititorilor Gazetei de Sud. Au cerut deja ajutorul autorităţilor, primarului din localitatea în care trăiesc, prefectului, însă aceştia nu au găsit „baza legală“ prin care să sprijine financiar această familie.

La trei ani şi jumătate, Alexandru a început să se simtă rău

Familia Ciobanu locuieşte în comuna doljeană Apele Vii. În aceeaşi gospodărie, trăiesc mai multe generaţii, în două case modeste. Într-o singură cameră, îşi duc traiul doi tineri: Stelică, de 25 de ani, şi Nuţa Lidia, de 24 de ani, împreună cu băieţelul lor bolnav, Alexandru, şi o fetiţă care de-abia a împlinit două luni. Povestea acestor tineri este impresionantă. Până în urmă cu doi ani duceau o viaţă fără prea multe griji, aveau planuri mari, visau să termine de construit casa, să îşi ducă copilul la grădiniţă, să îşi găsească de muncă. „Erau tineri, fericiţi, se bucurau de copilul lor, Alexandru. A fost un copil perfect sănătos. S-a născut la termen, a avut aproape 3,5 kilograme, a obţinut scorul Apgar 10. S-a dezvoltat perfect, a pornit în picioare la nici un an, a vorbit foarte repede. Este un copil extrem de inteligent. Când a împlinit însă trei ani şi jumătate, a început să spună că îl doare capul, vărsa în fiecare dimineaţă, era ameţit. A început să nu mai mănânce ca de obicei, să scadă în greutate. Am văzut imediat că ceva nu este în regulă şi-am plecat de urgenţă la spital, să îl vadă un medic“, a povestit Floarea Ciobanu, bunica lui Alexandru.

Zeci de şedinţe de chimioterapie, două intervenţii chirurgicale

Au ajuns, astfel, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, unde, în urma unor investigaţii medicale şi a unui examen CT cerebral, a reieşit faptul că băieţelul prezenta o formaţiune tumorală la nivelul fosei cerebrale posterioare (meduloblastom de fosă craniană posterioară). Din acel moment, spitalul le-a devenit practic a doua casă. Având în vedere că formaţiunea tumorală era foarte mare, iar riscurile intervenţiei pe măsură, medicii craioveni au decis să îl transfere la Spitalul „Bagdasar Arseni“, la Neurochirurgie. Medicii au intervenit chirurgical, i-au scos mare parte din tumoră şi i-au făcut drenaj ventriculo-peritoneal. „A urmat zeci de ședințe de chimioterapie, investigaţii de laborator, RMN-uri cerebrale. Aproape lunar, câte două săptămâni stă internat în clinica din Bucureşti. Mi-amintesc şi acum cât de cumplit a fost atunci când medicul ne-a dat vestea că trebuie să îl operăm de urgenţă, că starea lui se agravează şi că îl putem pierde. Alexandru a fost de faţă, iar după ce am ieşit de la doctor din cabinet m-a întrebat: „Bunica, o să mor?“… Ne-a şocat pe toţi, nu am ştiut ce să îi răspundem. Minute în şir ne-am privit fără să scoatem un cuvânt, nu ştiam ce să facem, să acceptăm să îl opereze sau să cerem pe semnătură să îl luăm acasă? Am decis însă că trebuie să luptăm, că Alexandru trebuie să trăiască. A urmat a doua intervenţie chirurgicală, alte ședințe de chimioterapie…“, a adăugat bunica băieţelului.

„Am cerut sprijin autorităţilor, însă răspunsul primit a fost că nu au cum să ne ajute“

Ultimele investigaţii medicale ale lui Alexandru, efectuate la sfârşitul anului trecut, au ieşit proaste. Acum este iar la spitalul din București, însoţit de mama lui, face o nouă serie de chimioterapie. Surioara de numai două luni şi jumătate a rămas în grija bunicilor, care trăiesc doar din ajutor social. Tatăl copiilor încearcă cu disperare, de câţiva ani, să îşi găsească un loc de muncă. Nu a găsit însă nimic, așa încât a hotărât să plece peste hotare. Are o promisiune pentru un contract de muncă de trei luni în Germania, la cules de castraveţi. „Deşi este nevoie de el aici, să îşi ducă soţia şi copilul la spital ori de câte ori este nevoie, va trebui să plece pentru că nu ne mai putem descurca. Fiecare drum la spital ne costă. În plus, copilul nu poate mânca hrana din spital şi zilnic nora mea este nevoită să îi cumpere. A plecat acum cinci zile cu Alexandru la spital cu 150 de lei în buzunar. Mai mult nu am avut să îi dăm… Copilul însă are nevoie de fructe, de sucuri naturale, de tratamente pentru imunitate pentru că orice răceală îi poate pune viaţa în pericol. Are nevoie de haine, iar fetiţa cea mică are nevoie de pampers, de lapte praf. Este trist să nu ai să oferi copilului ceva atunci când cere. În urmă cu câteva săptămâni, am fost cu Alex la Craiova, iar în unul din magazine mi-a cerut un echipament sportiv. I-am explicat cu lacrimi în ochi că nu am bani să îi cumpăr, iar de atunci nu îmi mai găsesc liniştea. Mă doare sufletul! Am cerut sprijin autorităţilor, celor de la prefectură, însă răspunsul primit a fost că nu au cum să ne ajute. Doar de la primărie ne-au dat anul trecut un ajutor de urgenţă“, a explicat Floarea Ciobanu, bunica micuțului bolnav. Singurele venituri ale părinţilor sunt alocaţiile copiilor şi indemnizaţia de handicap a lui Alexandru.
Reprezentanţii Primăriei Apele Vii cunosc foarte bine povestea familiei Ciobanu. Din cauza faptului că micuţul primeşte indemnizaţie de handicap, iar mama lui este asistent personal, familia nu se mai încadrează pentru obţinerea unui ajutor social. „Sunt oameni extraordinari, muncitori, care luptă pentru copilul lor. Au beneficiat de ajutor social până au apărut problemele medicale ale copilului, de atunci însă nu se mai încadrează. Acum au şi fetiţa cea mică, de doar câteva luni… Din păcate, nu îi putem ajuta. Anul trecut, în una din şedinţele de consiliu, am decis să le acordăm un ajutor de urgenţă, însă mai mult de atât nu putem face pentru că vine Curtea de Conturi şi ne trage la răspundere“, a declarat Augustin Stanciu, primarul localităţii.

Cum puteţi ajuta:

Cei care doresc să ajute cei doi copii, să le ofere haine, alimente, jucării, sprijin financiar, pot contacta direct familia la numărul de telefon 0769.314.367 sau pot face donaţii în contul deschis pe numele Ciobanu Nuţa Lidia, la Raiffeisen Bank: RO50RZBR0000060016684560

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS