24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsiliul Județean Dolj investește pentru comunitate

Consiliul Județean Dolj investește pentru comunitate

Investițiile pentru comunitate ale Consiliului Județean Dolj continuă și în anul 2016. Vizate sunt în primul rând sănătatea, transporturile, dar și cultura.

Consiliul Județean Dolj a prezentat investițiile făcute de-a lungul anului ce tocmai s-a încheiat, dar a detaliat și proiectele pe care le are în vedere pentru 2016.
„Anul 2015 a fost cel mai bun pe care l-am avut vreodată la Consiliul Județean pentru că a fost ultimul an al fondurilor europene, când trebuia să folosim banii pe care îi aveam de la Uniunea Europeană. Proiectele pe care le aveam erau bine conturate și până la sfârșitul lui 2015 mare parte din ele au fost terminate“, a precizat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj. Astfel, pe parcursul anului 2015, s-a investit în reabilitarea pistei de aterizare a Aeroportului Internațional Craiova, care a presupus refacerea dalelor din beton deteriorate și asfaltarea întregii suprafețe. Tot în 2015, au fost refăcute calea de rulare și platforma de îmbarcare existente, toate lucrări executate în cadrul proiectului de 24,4 milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii de mișcare.
Investițiile au vizat și Centrul de coordonare a intervențiilor în situații de urgență. Clădirea Centrului de coordonare și conducere a intervențiilor în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră a fost construită de la zero, printr-o investiție de 1,5 milioane de euro. Parte dintr-un proiect mai amplu, cu fonduri europene, în valoare de aproximativ cinci milioane de euro, derulat în parteneriat cu ISU Oltenia și Administrația Districtului Vratsa, demersul a mai inclus și achiziționarea de echipamente, mobilier și dotări, dar și realizarea unor sesiuni de instruire și a unor simulări de intervenție comune. De asemenea, la începutul anului 2015 a fost dată în folosință, în urma unei investiții de aproape 700.000 de euro, și clădirea Centrului Zonal de Pregătire pentru Protecția Civilă Craiova, instituție care asigură instruirea de specialitate a personalului din 13 județe din sudul țării și din municipiul București.
Nici sportul nu a lipsit de pe lista investițiilor CJ Dolj, astfel că astăzi craiovenii se pot mândri cu un Centru Turistic pentru Agrement și Sport, ce a fost construit în vecinătatea Aeroportului Internațional Craiova, printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare 3,7 milioane de euro.
Complexul deține patru terenuri, toate dotate cu tribune și instalații profesioniste de iluminare nocturnă: teren de fotbal cu gazon natural, teren multifuncțional cu suprafață sintetică, pentru fotbal/ handbal/ volei, și două terenuri de tenis de câmp, cu panouri pentru baschet. Centrul mai cuprinde două piste pentru bowling, o pistă de alergare cu groapă de nisip și un perete pentru alpinism. De asemenea, au avut loc și modernizări în administrația publică locală. În acest sens, Consiliul Județean Dolj a implementat, în parteneriat cu 45 de unități administrativ – teritoriale din județ, trei proiecte, în valoare totală de 4,5 milioane de euro, finanțate în cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, pentru o mai bună eficiență și transparență în administrație. Este vorba despre implementarea unui sistem integrat de e-administraţie, de un sistem informatic geografic de management agricol la nivelul CJ Dolj şi al unor UAT-uri din judeţul Dolj, de un sistem informatic integrat privind gospodăriile şi exploataţiile agricole din judeţul Dolj.
Tot în 2015, Muzeul de Artă a fost readus în circuitul cultural. Depozitarul a 9.000 de lucrări valoroase de pictură, grafică, artă decorativă și sculptură, Palatul Jean Mihail și-a redeschis porțile în luna martie 2015. Imobilul, monument istoric de interes național, a fost consolidat și restaurat printr-un proiect cu finanțare europeană de peste șase milioane de euro.

Sănătatea, o prioritate a Consiliului Județean Dolj

Consiliul Județean Dolj își propune ca și în anul 2016, din totalul surselor proprii disponibile pentru investiții, de 49.200.000 de lei, să direcționeze cea mai importantă parte către domeniul sănătății, pentru realizarea unor obiective care gravitează în jurul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.
Astfel, proiectele pentru 2016 au în vedere finalizarea lucrărilor la Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară. Investiția are o valoare totală de aproximativ șase milioane de euro, finanțarea provenind din sursele proprii ale Consiliului Județean Dolj. Noua clădire este prevăzută cu două săli de operații, saloane pentru pacienți, cabinete medicale, zonă de terapie intensivă. Conexiunea cu spitalul și Unitatea de Primiri Urgențe este asigurată printr-o pasarelă cu lungimea de peste 70 de metri. De asemenea, Consiliul Județean Dolj intenționează ca, împreună cu parteneri din Vidin și Vratsa, să depună prin Programul Interreg V-A două proiecte pentru dotarea noii clinici, obținând astfel 1,5 milioane de euro.
Investițiile majore în sănătate vor continua în 2016 și cu modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe, o investiție de aproximativ cinci milioane de euro, finanțată din bugetul propriu al CJ Dolj. Se vor reabilita spațiile existente și se vor construi două noi corpuri de clădire, astfel că suprafața UPU va crește de peste patru ori, până la aproape 3.600 mp. La această investiție, CJ intenționează să atragă finanțare europeană pentru dotarea cu echipamente de specialitate.
Se mai au în vedere extinderea și modernizarea serviciului de morgă și prosectură, fiind alocate pentru acest proiect 500.000 de lei, dar și lucrări necesare pentru darea în folosință a Ambulatoriului de specialitate (alocare: 2.000.000 de lei), modernizarea stației electrice a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova (alocare: 307.000 de lei).
Se va reabilita și extinde Clinica de Oncologie-Dermatologie, la fel cum va continua refacerea secțiilor Spitalului de Urgență.
Alte obiective de realizat sunt reabilitarea și extinderea Institutului de Medicină Legală Craiova, dar și a Ambulatoriului Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna.

Investiții în infrastructură

Un alt segment important de finanțare vizează domeniul transporturilor, pentru lucrări și dotări la Aeroportul Internațional Craiova, precum și pentru modernizarea rețelei rutiere.
Strategia CJ urmărește asigurarea unei dezvoltări echilibrate a infrastructurii rutiere în Dolj și o mai bună interconectare, atât la nivel regional, cu județele învecinate, cât și la nivel transfrontalier, cu districtele din zona de nord-vest a Bulgariei.
„Așteptăm cu nerăbdare să fie deschise axele în cadrul Programului Operațional Regional, pentru că dacă ar fi să reamintim numai infrastructura de drumuri județene acolo unde avem pregătite proiecte în valoare de 220 de milioane de euro, vă dați seama ce impact ar avea asupra economiei atragerea unor asemenea investiții în județul Dolj. Sunt doi ani care au trecut și noi sperăm ca acestor proiecte să le vină timpul și să putem să le depunem. În același timp, trebuie să vă aducem la cunoștință un aspect pe care noi l-am semnalat de-a lungul timpului legat de alocarea fondurilor pentru regiunea Oltenia.
De exemplu, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, pe secțiunea de drumuri jude­țene, alocarea de la Uniunea Europeană, plus banii care vin ca și cofinanțare de la Guvernul României, este de numai 97 de milioane de euro. Noi avem pregătite proiecte de 220 de milioane de euro. Experiența ne-a învățat că atunci când se supracontractează și se ajunge la un grad de 150 la sută al acestei valori este bine să ai proiecte depuse, pentru ca ele să-ți intre într-o listă de rezervă și ulterior, din economiile făcute la licitații, să poți să finanțezi și aceste proiecte“, a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, Cristinel Iovan, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj.

Inițiative în domeniul culturii

Banii vor ajunge și la Muzeul Olteniei, pentru amenajarea spațiilor expoziționale de la Secția de Istorie – Arheologie. În anul 2016, se propune alocarea unei sume de 1.000.000 de lei. Suma va fi folosită pentru amenajarea spațiilor expoziționale de la subsol, care vor ilustra aspecte din Preistorie (Paleolitic, Neolitic și Epoca Bronzului), precum și a primelor cinci săli de la etajul secției, lucrările urmând să acopere o suprafață totală de 450 mp. Nu lipsesc de pe lista investițiilor nici restaurarea, dotarea și includerea în circuitul turistic a Casei Memoriale „Elena Farago“, reabilitarea clădirii Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“, în care funcționează secțiile de împrumut de carte pentru adulți și copii. Clădirea de patrimoniu în care funcționează Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale urmează să fie promovată ca obiectiv cultural și turistic, printr-un proiect cu finanțare europeană.
Casa „Damianov“, din Craiova, construcție veche, este consolidată și modernizată în cadrul proiectului „Centru transfrontalier pentru informații și comunicații Dolj-Vratsa“. Imobilul va fi destinat păstrării și gestionării volumelor și publicațiilor vechi și rare din colecțiile Bibliotecii Județene „Aman“. De asemenea, CJ dorește finalizarea Centrului Internațional „Constantin Brâncuși“. Pro­iec­tul în derulare vizează construirea unui centru turistic interactiv, cu un pavilion subteran ce include ateliere de discurs, care pot fi transformate în spații pentru conferințe, săli de spectacole, de expoziție și un atelier de creație. La suprafață, o prismă din sticlă va conține interpretări la scară mare ale operelor brâncușiene: Ovoidul și Pasărea Măiastră.

Mediul, în atenția Consiliului Județean

Alte proiecte majore au în vedere sistemul de management integrat al deșeurilor, dar și finanțarea europeană pentru Coridorul Jiului. CJ, în calitate de administrator al Ariei Coridorul Jiului, a elaborat un plan de management pentru această zonă protejată, în cadrul unui proiect în valoare totală de 1,8 milioane de euro, finanțat din fonduri europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS