Profesorii din Dolj optează pentru mai multe ore de științeCadrele didactice din județul Dolj au definitivat dezbaterile pe variantele de plan-cadru pentru învățământul gimnazial. Cele mai multe critici le-au adus variantelor 1 și 3, pe care le-au considerat neconforme cu realitatea din învățământ, și au ales varianta 2, care include studiul disciplinelor fizică, chimie, informatică de la clasa a V-a. De altfel, cadrele didactice au propus Ministerului Educației și adăugarea unor ore suplimentare la anumite discipline de studiu. Tot pentru varianta 2 au votat și elevii din județul Dolj, dar, spre deosebire de cadrele didactice, susțin că ar trebui să nu fie incluse noi discipline de studiu la clasa a V-a.

Potrivit celei de a doua variante de plan-cadru pentru învățământul gimnazial, elevii vor avea săptămânal patru ore de limba și literatura română, câte două ore de limbă modernă 1 și limbă modernă 2, patru ore de matematică, o oră de fizică și chimie pe săptămână în clasele a V-a și a VI-a și două ore la clasele a VII-a și a VIII-a, iar biologia va fi studiată câte o oră la clasa a V-a și a VIII-a și două ore săptămânal în restul anilor de studiu. De altfel, pentru educație plastică și muzică sunt alocate câte o oră pe săptămână pentru fiecare în trei ani de studiu, iar pentru educație fizică și sport, câte două ore în primii trei ani de gimnaziu și o oră în clasa a VIII-a. De asemenea, informatica apare obligatoriu cu câte o oră pe săptămână în toți anii de gimnaziu. În aria om și societate, se includ discipline socio-umane pentru toată perioada gimnaziului, geografia și istoria se studiază câte o oră pe săptămână în primii trei ani și două ore în clasa a VIII-a, iar religia apare cu câte o oră obligatorie la clasele V-VIII. Tot în această variantă, pentru dirigenție este prevăzută doar o oră pe săptămână în ultimul an de gimnaziu.

Profesorii cer încă o oră de română și să se păstreze latina

Pe lângă orele prevăzute în planul-cadru propus în cea de a doua variantă, cadrele didactice din Dolj solicită Ministerului Educației încă o oră de limba și literatura română la clasa a V-a.

„La învățământul primar, în planurile-cadru sunt prevăzute cinci ore de limba și literatura română. La clasa a V-a, diminuându-se cu o oră, nu se mai poate respecta principiul corelării la particularitățile de vârstă ale elevilor. În plus, ținând seama că la clasa a VI-a se susține evaluarea la limba și literatura română, și analizând rezultatele la examenele naționale, reducerea unei ore de limba română în primul an de gimnaziu este nejustificată“, argumentează profesorii. De altfel, aceștia au solicitat și menținerea limbii latine la clasa a VIII-a. „Considerăm că nu este benefică eliminarea studierii limbii latine pentru că la clasa a VIII-a elevul încă nu și-a stabilit traseul profesional și dacă nu va opta pentru profilul filologie la liceu, nu va mai avea ocazia să studieze această disciplină, care poate să îi fie necesară dacă alege să lucreze în domeniile: medical, farmaceutic, drept, arheologie sau teologie. În plus, considerăm că atâta timp cât limba latină, despre care s-a demonstrat științific că dezvoltă gândirea logică, se studiază în sistem obligatoriu în țări precum Germania sau Bulgaria, ar fi ciudat ca la noi să nu se studieze, ținând cont de identitatea latină“, susțin cadrele didactice. În ceea ce privește aria curriculară științe, cadrele didactice cer menținerea a două ore de fizică la clasa a VI-a chiar dacă, potrivit variantei de plan-cadru, această disciplină este inclusă din primul an de gimnaziu. „Se propune o altă programă pentru aria curriculară matematică și științe, cu includerea orelor de științe la clasa a V-a conform variantei 2, dar menținerea a două ore de fizică la clasa a VI-a, cu reducerea unei ore de biologie pentru respectarea principiului echilibrului“, se arată în argumentarea cadrelor didactice.


Elevii vor mai puține discipline de studiu

Planurile-cadru au fost dezbătute și de Consiliul Elevilor Dolj, după cum arată propunerile centralizate la Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Spre deosebire de cadrele didactice, elevii vor ca la clasa a V-a să nu fie incluse noi discipline de studiu.

„Susținem varianta 2, însă propunem modificări. Orele de fizică și chimie nu trebuie adăugate celor de la clasa a V-a, la fel și orele de Informatică. Considerăm că informatica este oportun să se studieze de la clasa a VIII-a. În clasa a V-a este necesar să se introducă o oră de educație plastică în loc de chimie. Nu este în interesul elevilor ca numărul de ore de curs să crească, cu atât mai puțin să se adauge o gamă largă de capitole la această materie. De asemenea, orele de educație tehnologică la clasa a V-a nu sunt necesare și ar putea fi înlocuite cu o limbă modernă“, se adaugă în argumentarea elevilor. Propunerile cadrelor didactice și elevilor vor fi transmise Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, care în luna februarie va anunța varianta finală a a planurilor-cadru pentru gimnaziu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Actualitate

» Fotbal – Adrian Ropotan a semnat cu Pandurii Târgu Jiu
» Dosarul Revoluției nu va fi redeschis
» Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar alte două grav rănite într-un atac armat la un liceu din Canada
» Cel puţin zece morţi şi 8.000 de zboruri anulate în SUA
» Raluca Olaru, eliminată în turul doi al probei de dublu de la Australian Open
» Peste 12.700 de angajați a MAI au acționat în perioada cu ninsori abundente și viscol
» Incendiu într-un vagon al unui tren de pe ruta Târgoviște-Pietroșița
» Infotrafic: Nu sunt drumuri închise, dar există ceață în unele zone
» Filmul „Brâncuşi din eternitate“, pe marile ecrane din Anglia
» Adela Liculescu, de la Craiova la Viena – Cucerește inimi cu acorduri de pian
» Gazeta de Sud, acasă la regele caricaturii, Ştefan Popa – Popa’S
» Temperaturile – pozitive din februarie, dar precipitațiile vor fi excedentare, în următoarele trei luni
» Un oltean în Antarctica

Dolj

» Pregătiri pentru Mica Unire. Restricţii de circulaţie în centrul Craiovei
» „Ursul păcălit de vulpe“ și „Rățușca cea urâtă“, la Colibri
» Regizorul Bogdan Cristian-Drăgan propune „Revolta Evei Braun“
» CJ Gorj a mijlocit înființarea Serviciului de Evidență a Persoanelor Bustuchin
» Percheziții și al treilea dosar penal la Primăria Filiași
» Seminar de fiscalitate, în Bănie
» Craiova – bună de plată pentru concertele lui Antonie Solomon
» Profesorii din Dolj optează pentru mai multe ore de științe
» Întreruperi energie electrică de luni

Sport

» Fotbal – Gorjenii au pierdut amicalul cu TSV 1860 Munchen
» Polo – România a terminat Campionatul European pe locul 10
» Volei (m): SCM-U Craiova a învins Dinamo în prima etapă din returul Diviziei A1
» Australian Open: Tecau si Rojer s-au calificat în optimi
» Derbi oltean la handbal
» Craiova luptă cu Dinamo la volei și baschet

Magazin

» Începe Carnavalul de la Veneția
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Omu’ de la Zoo
» Bancul zilei
» Locuri fascinante pe care oamenii nu le-au vizitat

Top