22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDosarul șpăgilor de la Facultatea de Farmacie, din nou în instanță

Dosarul șpăgilor de la Facultatea de Farmacie, din nou în instanță

Profesorul Gorunescu a fost arestat preventiv pe 1 iunie 2012 și a fost eliberat după nouă luni, pe 1 martie 2013 (Foto: arhiva GdS)
Profesorul Gorunescu a fost arestat preventiv pe 1 iunie 2012 și a fost eliberat după nouă luni, pe 1 martie 2013 (Foto: arhiva GdS)

Judecătorii bucureşteni au reluat judecarea dosarului în care prof. univ. dr. Florin Gorunescu din cadrul Facultăţii de Farmacie din Craiova a fost acuzat de comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. În 2013, aceeași instanță a hotărât ca procurorii doljeni să refacă rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe inculpat.

Prof. univ. dr. Florin Gorunescu din cadrul Facultăţii de Farmacie din Craiova a fost denunţat la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj în februarie 2012, de o studentă de anul I a Facultăţii de Farmacie din Craiova, care s-a plâns că acesta i-a cerut bani pentru a promova un examen.
Plângerea studentei a ajuns la un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care a cerut interceptarea şi înregistrarea discuţiilor purtate de Gorunescu, care era pe atunci și prodecan al Facultăţii de Farmacie Craiova. La sfârşitul lunii mai, înainte de sesiunea de vară, profesorul Florin Gorunescu a început să fie sunat de mai mulţi studenţi care încercau să-şi „aranjeze“ examenul la informatică, pe care trebuia să-l susţină pe 4 iunie. Procurorii au menţionat în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a profesorului că „în perioada de supraveghere operativă, la locuinţa inculpatului s-au prezentat peste 30 de studenţi care intrau în locuinţa acestuia, fie individual, fie în grupuri de două, trei sau patru persoane“. Fiind convinşi că studenţii se duc la profesor pentru a-i da şpagă, pe 31 mai, anchetatorii au organizat un flagrant. Au marcat suma de 300 de euro, bani care i-au fost daţi profesorului de două poliţiste sub acoperire care s-au prezentat drept studente în anul I, dar şi de studenta care îl denunţase. Ulterior, în locuinţa prodecanului Gorunescu, anchetatorii au găsit suma de 1.570 de euro, din care 300 erau cei marcaţi cu inscripţia „MITĂ“, dar şi o agendă cu numele studenţilor din anul I. În urma cercetărilor, procurorul a mai stabilit că, în total, profesorul Gorunescu a primit de la 24 de studenţi de anul I suma de 2.100 de euro, dar şi că în sesiunea de iarnă procedase la fel cu mai mulţi studenţi. Florin Gorunescu a recunoscut în faţa procurorilor că a luat bani de la studenţi, însă a explicat că sumele în euro primite reprezentau, de fapt, contravaloarea unor consultaţii oferite pentru examenul la informatică.

Dosar plimbat între instanţe

Profesorul Florin Gorunescu a fost arestat preventiv pe 1 iunie 2012, iar după două săptămâni a şi fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. În noiembrie, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe inculpat la doi ani de închisoare cu executare, însă hotărârea instanţei a fost atacată cu apel. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Craiova, iar, în martie 2013, după ce inculpatul fusese eliberat din arest, acesta a obţinut strămutarea procesului de pe rolul Curţii de Apel Craiova la Curtea de Apel Bucureşti. Magistraţii bucureşteni nu au dat o sentinţă în acest dosar şi, în iunie, același an, au dispus rejudecarea lui Florin Gorunescu de către Tribunalul Bucureşti. În octombrie 2013, Tribunalul București a dispus restituirea dosarului la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj pentru refacerea rechizitoriului prin care procurorul l-a trimis în judecată pe inculpat.
Anchetatorii au refăcut rechizitoriul la sfârșitul anului trecut și l-au trimis judecătorilor de la Tribunalul București. Săptâmâna trecută, pe 15 ianuarie, instanța a dispus „începerea judecății inculpatului Florin Gorunescu pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită în formă continuată“. Hotărârea instanței poate fi contestată la Curtea de Apel București. În aceeași zi, instanța a respins cererea procurorilor de punere sub control judiciar a inculpatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS