27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Bechet, trei ani de închisoare

Fostul primar din Bechet, trei ani de închisoare

Fostul primar din Bechet a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru infracțiunile pe care le-ar fi comis în timpul mandatului său (Foto: Arhiva GdS)
Fostul primar din Bechet a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru infracțiunile pe care le-ar fi comis în timpul mandatului său (Foto: Arhiva GdS)

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, ieri, să-l condamne la trei ani de închisoare pe Costel Tulitu (foto), primar al orașului Bechet între anii 2008-2012. Costel Tulitu a fost acuzat că a achitat în anii 2009 și 2010 o stație de epurare care a fost cumpărată, de fapt, în 2011, dar și că a atribuit mai multe contracte firmelor deținute de fiul său. Ceilalți doi inculpați din dosar și-au recunoscut faptele și au primit pedepse cu suspendare.

Fostul edil Costel Tulitu, dar și Marin Petroi, diriginte de șantier, și Laurențiu Păunescu, administratorul SC Consrep Construct SRL Caracal, au fost trimiși în judecată la sfârșitul lunii aprilie 2015. Tulitu a fost acuzat de comiterea mai multor infracțiuni de abuz în serviciu și conflict de interese, iar ceilalți doi inculpați – de abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu.
Procurorii anticorupție au reținut că „în zilele de 24 august 2009 și 3 septembrie 2010, inculpatul Tulitu Costel, în calitate de primar al orașului Bechet, în baza contractului de proiectare și execuție lucrări privind realizarea obiectivului «Sistem centralizat de canalizare Bechet-Deal SE1», a aprobat la plată cheltuieli care nu erau conforme cu realitatea, atestate prin două facturi emise de SC Consrep Construct SRL Caracal, în valoare totală de 1.339.342,29 lei, echivalentul a 312.741,97 euro“. Dirigintele de șantier Marin Petroi și administratorului Laurențiu Păunescu au confirmat cheltuielile cu pricina, mai exact achiziționarea unor componente ale stației de epurare, „prin acte întocmite în lunile august 2009 și septembrie 2010 și prin procesul-verbal de custodie din luna septembrie 2010, deși stația a fost achiziționată în anul 2011“, mai spun anchetatorii. În acest fel, inculpații ar fi adus Primăriei Bechet un prejudiciu de 200.901 lei, iar Ministerului Dezvoltării Regionale – 1.138.440 de lei. Costel Tulitu a mai fost acuzat că, în cursul anului 2010, a achitat patru facturi în valoare totală de 48.862 de lei, emise de o societate comercială pentru servicii de pază. Asta, deși între Primăria Bechet și respectiva firmă nu exista un contract în baza căruia să se facă plățile.
De asemenea, anchetatorii au stabilit că, pe când era primarul orașului Bechet, Tulitu a încheiat contracte cu două societăți comerciale în care fiul său, Cătălin Tulitu, avea calitatea de acționar principal. Este vorba de un contract privind fertilizarea a 86 ha de pajiști din Bechet (valoare 54.331 de lei), unul pentru întreținerea celor 86 de hectare de pajiști (31.000 de lei), iar altul pentru salubrizarea orașului Bechet (27.124 de lei). Al patrulea contract a fost încheiat pentru încasarea unei taxe de drum, în acest caz factura totală fiind de 2.890 de lei. Procurorii anticorupție au susținut că, prin încheierea acestor contracte, primarul a păgubit bugetul Primăriei Bechet, banii reprezentând un folos material necuvenit pentru cele două firme, implicit pentru Cătălin Tulitu.

Fostul primar, condamnat cu executare

La sfârșitul lunii aprilie 2015, procurorii anticorupție au încheiat cercetările în acest dosar și au dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpați, dar și a SC Consrep Construct SRL, iar ieri, magistrații de la Tribunalul Dolj s-au pronunțat.
Costel Tulitu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru infracțiunile comise, iar Marin Petroi și Laurențiu Păunescu au fost condamnați la doi ani, respectiv doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare. Asta pentru că cei doi inculpați și-au recunoscut faptele pentru a scăpa cu pedepse mai blânde. SC Consrep Construct SRL a fost obligată să achite o amendă penală de 20.000 de lei.
Instanța a mai hotărât să mențină sechestrul pus pe bunurile imobile aflate în proprietatea lui Costel Tulitu, care trebuie să achite suma de 164.208 lei primăriei pe care a condus-o timp de patru ani. În schimb, judecătorii craioveni au ridicat sechestrul pus pe bunurile celorlalți inculpați, inclusiv pe cele ale SC Consrep Construct SRL.
În final, instanța a reținut că Ministerul Dezvoltării Regionale a recuperat cei 1.138.440 de lei, iar Primăria Bechet suma de 200.901 lei.
Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de inculpați și procurori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS