11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, prădați pe străzi de minori romi

Craiovenii, prădați pe străzi de minori romi

Zeci de furturi din mașini, dar și din genți și buzunare au fost comise în ultima perioadă  de minori de etnie romă
Zeci de furturi din mașini, dar și din genți și buzunare au fost comise în ultima perioadă
de minori de etnie romă

O adevărată avalanşă de furturi au fost comise de minorii de etnie romă în ultima perioadă în Craiova. Aceștia au ajuns să fure în plină zi, din buzunare și genți, din farmacii și baruri, dar și din mașini conduse de obicei de șoferițe. Potrivit legii, minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani nu răspund penal, așa că polițiștii îi prind și nu pot decât să-i plimbe cu mașina până la un centru al Protecției Copilului. O craioveancă, victima unui astfel de furt, a povestit pentru GdS cum i-a fost furat portofelul din mașină de doi minori de 12 și 13 ani.

Tot mai mulți craioveni cad victime minorilor de etnie romă, care fură de oriunde, oricând și orice le pică în mână. Numai luni și marți au fost comise patru astfel de infracțiuni de șase minori.
Potrivit cadrelor de la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, luni seară, în jurul orei 18.45, polițiștii de la Secția 1 au fost sesizați de o craioveancă de 46 de ani despre faptul că doi minori i-au furat portofelul din mașină, distrăgându-i femeii atenția. Este vorba de Florian M. și Alex C., de 13, respectiv 12 ani, care au fost prinși de oamenii legii o zi mai târziu.
Femeia a povestit pentru GdS cum au procedat cei doi băieți pentru a pune mâna pe portofelul pe care aceasta îl avea în geantă, în mașina parcată pe strada Mihai Viteazul, în centrul Craiovei. După ce s-a urcat la volan, șoferița a pus geanta pe scaunul din dreapta, moment în care unul dintre ei i-a deschis portiera din spate și a întrebat dacă îl ia și pe el cu mașina. Știind că are pe bancheta din spate un rucsac, femeia a coborât ca să-l îndepărteze pe minor, iar acesta a aruncat în ea cu o bucată de pământ. Abia după ce a auzit că portiera din dreapta față a mașinii a fost trântită și-a dat seama că a fost jefuită de al doilea minor, care a rupt-o la fugă.
„Au o dexteritate ieșită din comun, pentru că a furat portofelul din geantă într-o clipă. După această întâmplare, le recomand șoferițelor să aibă grijă, să închidă portierele mașinii și să nu lase lucruri la vedere“, a spus craioveanca. Din fericire, femeia nu avea prea mulți bani în portofel, însă avea toate actele. Portofelul și actele au fost aruncate de minori pe Calea Unirii, unde a și fost găsit de polițiștii de la Secția 1. Oamenii legii au mai precizat că, în urma cercetărilor, s-a stabilit că aceiași minori au alte două furturi pe 8 și 9 ianuarie, modul de operare fiind același.

Alți minori prinși la furat

Marți, alți trei craioveni s-au plâns că au fost prădați de minori de etnie romă. Marți dimineață, o femeie a sunat la 112 și a explicat că, pe bulevardul 1 Mai, un minor i-a smuls geanta de pe umăr și a fugit. Polițiștii au reușit să-l prindă destul de repede pe autorul furtului, acesta fiind un minor de 12 ani, din Craiova. Geanta furată a fost găsită asupra acestuia, așa că a fost recuperată și restituită femeii.
Tot marți, ofițerii de la Investigații Criminale au prins în flagrant, în centrul vechi al municipiului, două minore care furaseră un telefon mobil din buzunarul unei fete de 18 ani. Este vorba de surorile Salome și Sonia P., de 13 și 12 ani, ambele din Craiova. Oamenii legii au precizat că telefonul mobil a fost recuperat, iar cele două minore au fost duse la un centru de primiri urgențe al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj.
Câteva ore mai târziu, un angajat al RAT Craiova a sunat la 112 și s-a plâns că un minor a furat dintr-o tonetă de bilete de pe bulevardul Nicolae Romanescu suma de 94 de lei. Și de data acesta autorul furtului a fost prins, acesta fiind Vasile M., de 12 ani, din Craiova. Oamenii legii au mai precizat că în toate cazurile au fost întocmite dosare penale pentru comiterea infracțiunii de furt calificat.

Polițiștii recomandă, Direcția Copilului caută soluții

Reprezentanții IPJ Dolj spun că, în condițiile în care minorii care nu au împlinit 14 ani nu răspund penal, nu pot decât să crească numărul patrulelor din Craiova pentru a preveni aceste furturi. În același timp, craiovenii sunt sfătuiți să își supravegheze bunurile în magazine și mijloacele de transport, iar când achită diverse cumpărături să nu scoată toți banii din buzunar sau portofel. Atunci când se urcă în mașină, șoferii sunt sfătuiți să închidă ușile și să nu lase obiecte de valoare la vedere. De asemenea, șoferilor le este recomandat să nu lase niciodată în autoturism actele mașinii. „Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor apelaţi numărul unic de urgenţă 112! Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici, etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei“, au mai precizat oamenii legii.
De cealaltă parte, DGASPC Dolj susține că se caută soluții pentru minorii care comit infracțiuni.
„Căutăm soluția cea mai viabilă pe termen lung pentru acești minori. Conform legii, integrarea în familie este prioritară. Dacă nu au părinți, putem institui o măsură de plasament la un asistent maternal, la rude de până la gradul IV ori într-un centru rezidențial“, au explicat reprezentanții DGASPC Dolj.

Minorii nu răspund penal

Potrivit art. 113 din Codul Penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal. Minorii care au între 14 şi 16 ani pot răspunde penal numai dacă se dovedeşte că au săvârşit o infracțiune cu discernământ. Abia după vârsta de 16 ani minorii pot răspunde penal.
De asemenea, dacă au între 14 şi 18 ani la data comiterii unei fapte penale, faţă de minori se poate lua o măsură educativă. Numai dacă este recidivist sau dacă pedeapsa pentru infracţiunea comisă este mai mare de şapte ani, un minor cu vârsta între 14 şi 18 ani poate fi internat într-un centru educativ sau de detenţie, acestea din urmă fiind fostele penitenciare de minori și tineri.

Condamnați după ce au trimis minori la furat

Dacă amintim cazul unui minor care ajunsese un adevărat „campion“ la furturi din mașini, dar și la dosare penale („A «împlinit» 86 de dosare penale la… 12 ani“, Gazeta de Sud, 27 martie 2013), putem vedea că se poate face totuși ceva în aceste cazuri. Este vorba de Mădălin C., care a spart până în 2014 peste 100 de autoturisme, unele infracțiuni fiind comise împreună cu verişorul său, Doru B. Mădălin fura tot ce găsea în mașinile cărora le spărgea un geam, de la bani și telefoane, până la genți, haine și laptopuri. Polițiștii au întocmit pe numele minorului zeci de dosare penale, însă de fiecare dată acesta s-a întors pe străzi la furat. Abia în mai 2014, oamenii legii au anunțat că au strâns probe care arătau că cei doi minori erau trimiși la furat de membrii familiei. Atunci au fost reținuți Mariana Călinescu, de 53 de ani, Petre Călinescu, de 54 de ani, bunicii lui Mădălin, dar și Verginia Călinescu și Nuța Ilie. În același dosar au fost puși sub acuzare și trei minori.
În urmă cu un an, în ianuarie 2015, inculpații au fost condamnați definitiv pentru comiterea a zeci de infracțiuni de participaţie improprie la furt calificat. Petre Călinescu a primit o pedeapsă de șapte ani și nouă luni de închisoare, Nuța Ilie a fost condamnată la trei ani și o lună de închisoare, iar Verginia Călinescu a primit o pedeapsă de șapte ani și cinci luni de închisoare. Al patrulea inculpat, Mariana Călinescu, a fost condamnată la patru ani și patru luni de închisoare.
În schimb, Mădălin a fost internat într-un centru educativ timp de un an și jumătate, iar instanța a dispus ca ceilalți doi minori să fie asistați zilnic pe o perioadă de șase luni.
În plus, instanța de judecată a dispus ca inculpații să restituie suma totală de 59.566 de lei celor 15 persoane păgubite care s-au constituit părți civile în dosarul penal. De asemenea, instanța a dispus confiscarea sumelor de 5.250 de lei și 200 de euro de la inculpați, ce reprezintă contravaloarea bunurilor furate din mașinile a șapte persoane.

Infracțiuni comise de minori anul trecut

Potrivit informațiilor oferite de IPJ Dolj, în prima jumătate a anului 2015, la nivelul județului Dolj au fost cercetați 197 de minori pentru săvârșirea a 226 de infracţiuni. Dintre aceștia, 61 de minori au vârsta de până la 14 ani, 71 de minori au vârste cuprinse între 14 și 16 ani, iar 65 au peste 16 ani. Minorii cercetați provin atât din familii organizate, având ambii părinți, dar și din familii cu un singur părinte sau minori aflați în grija bunicilor. Oamenii legii mai spun că minorii care nu au fost dați la școală sau sunt în abandon școlar sunt mai predispuși la a repeta infracțiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS