11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScandal pe sediul Grădiniței nr. 59 din Craiova

Scandal pe sediul Grădiniței nr. 59 din Craiova

Situată în curtea Școlii „Obedeanu“, Grădinița nr. 59 din Craiova a rămas fără sediu. Clădirea în care își desfășoară activitatea a fost revendicată și pierdută în instanță în luna mai, anul trecut. Reprezentanții Primăriei Craiova spun că au început deja demersurile pentru a găsi o nouă locație. Mutarea nu rezolvă definitiv situația. Proprietarii localului în care se află acum grădinița cer executarea silită a primăriei, pe motiv că nu a plătit chiria pe spațiul respectiv.

Grădinița nr. 59 funcționează în sediul unei foste fabrici de mezeluri. Clădirea a fost construită în 1940 și naționalizată opt ani mai târziu. În 2002, în baza Legii nr. 10/2001, clădirea a fost revendicată de șapte moștenitori, urmând un lung șir de procese ce s-au finalizat în mai 2015 cu obținerea imobilului. Conform deciziei date de Tribunalul Dolj, proprietarii trebuie să mențină grădinița pe o perioadă de zece ani. Proprietarii spun însă că pentru utilizarea spațiului respectiv pentru grădiniță, Primăria Craiova trebuie să plătească chirie. Nu au reușit însă să ajungă la încheierea unui contract de închiriere și în aceste condiții încearcă recuperarea contravalorii chiriei prin executare silită. „Clădirea cu teren cu tot în suprafață de 244 mp a fost obținută de șapte proprietari. Așa cum este normal după câștigarea procesului, am notificat Primăria Craiova în luna iulie să încheiem un contract de închiriere și am primit un răspuns evaziv și deloc favorabil. Am mai făcut încă o notificare în luna august și nu am mai primit nici un răspuns. În aceste condiții, în luna noiembrie am trimis o altă notificare prin care solicităm plata contavalorii chiriei începând cu luna iunie a anului 2015. Nu am primit nici un răspuns nici la această notificare. În aceste condiții, am apelat la un executor judecătoresc“, a precizat Simona Lambucă, unul din proprietari.

Săptămâna viitoare, copiii vor fi mutați

Problema Grădiniței nr. 59 Craiova este cunoscută reprezentanților Primăriei Craiova. Viceprimarul Dan Dașoveanu, care are în coordonare și instituțiile de învățământ preuniversitar, a precizat pentru GdS că, în perioada imediat următoare, Grădinița nr. 59 va fi mutată. „Grădinița nr. 59 a fost revendicată, s-a câștigat procesul de către proprietari. În perioada următoare, poate chiar săptămâna viitoare, vom muta copiii de acolo într-un alt local. Este vorba doar de două grupe de copii și este normal să ne gândim și la factorul financiar, și dacă există o soluție, cum cred că am și găsit-o în imediata apropiere a acestei locații, pe strada Bethoveen, astfel încât noi să nu mai suportăm costuri suplimentare cum ar fi fost această închiriere a spațiului, eu zic că este mai bine“, a precizat viceprimarul Dan Dașoveanu. În ceea ce privește plata contravalorii chiriei pentru perioada cât grădinița și-a desfășurat activitatea în clădirea retrocedată, viceprimarul Craiovei a precizat că aceasta va fi dată prin decizia instanței. „Am văzut și eu în registrul de intrări al primăriei faptul că din 22 iunie au fost anumite notificări de la proprietari, au fost anumite discuții și cu cei de la Patrimoniu, într-adevăr fără rezultat. Nu a fost încheiat un contract de închiriere. Bănuiesc că pentru a le plăti contravaloarea chiriei o să vină cu executor. O să fie și o discuție, care va fi tratată legislativ de către departamentul nostru juridic, cu proprietarii“, a mai precizat viceprimarul Dan Dașoveanu. Potrivit cererii de executare silită formulată de proprietari pe 16 decembrie, primăria nu va plăti doar contravaloarea chiriei, ci va suporta și cheltuielile cu executarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS