17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTrei gorjeni, victime ale temperaturilor extrem de scăzute din aceste zile

Trei gorjeni, victime ale temperaturilor extrem de scăzute din aceste zile

Casa „Iris“ din Târgu Jiu oferă adăpost celor fără locuinţă
Casa „Iris“ din Târgu Jiu oferă adăpost celor fără locuinţă

Temperaturile scăzute din ultimele zile au făcut victime şi în Gorj. Conform Prefecturii, trei cetăţeni din judeţ au ajuns la spital în şoc hipotermic, după ce aceştia au fost găsiţi aproape îngheţaţi, doi pe străzile din Târgu Jiu, iar altul pe marginea unui drum din Novaci. Prefectul Alin Văcaru a precizat că le-a transmis primarilor gorjeni să ţină sub monitorizare persoanele vârstnice care sunt singure, dar şi pe cele care nu au surse suficiente de încălzire. În cazul în care edilii vor constata că acestea nu se pot descurca, în aceste zile, cu frigul de afară, vor fi duse în căminele sau sălile de sport din localităţile respective şi vor fi supravegheate de angajaţii primăriilor. „Au fost trei cazuri în ultima perioadă. Este vorba de victime ale temperaturilor scăzute care au avut nevoie de asistenţă medicală de specialitate. Oamenii au ajuns la spitale. Unul este la Spitalul Orăşenesc din Novaci, iar alţi doi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Oamenii au fost găsiţi pe marginea drumului şi au fost trimişi la unităţi medicale“, a declarat Alin Vacaru, prefectul de Gorj.

Adăpost pentru cei care stau pe străzi

În municipiul Târgu Jiu, autorităţile au dispus Poliţiei Locale să verifice dacă în Gara şi Autogara din oraş există persoane fără adăpost care pot deveni victime ale gerului. Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu, a anunţat că Centrul social Casa „Iris“ a fost pus la dispoziţia persoanelor fără locuinţă, aici putând fi cazate, în zilele geroase, şi persoanele fără adăpost care provin din alte localităţi. „Pot să spun că adăpostul funcţionează. Poliţia Locală acţionează în Gară, în fostele centrale termice. Casa este funcţională şi poate să primească persoane care nu beneficiază de încălzire. Sunt persoane care poate nu au lemne pentru a trece iarna şi vor fi primite la centru chiar dacă nu sunt din municipiul Târgu Jiu. Este posibil ca în această perioadă să mai fie găsiţi cetăţeni, iar poliţiştii îi vor aduce la centrul primăriei“, a spus Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu.

26 de persoane la Casa „Iris“

În prezent, în Casa „Iris“ din Târgu Jiu sunt adăpostite 26 de persoane. Este vorba de 15 bărbaţi, nouă femei şi doi copii. Capacitatea Casei „Iris“ este de 32 de locuri, astfel că mai există paturi libere pentru cei care nu au un adăpost în zilele geroase. Potrivit regulamentului de funcţionare a centrului, pot fi cazați doar cetăţeni ai oraşului, însă au fost primiţi şi oameni din alte localităţi din judeţ. Persoanele care ajung la Casa „Iris“ beneficiază de apă caldă şi căldură, un pat în care să doarmă, precum şi de o bucătărie comună, în care au posibilitatea să îşi prepare hrana sau să servească masa.

Sprijin pentru persoanele fără adăpost și cele cu probleme de sănătate

Autoritățile județene au inventariat persoanele fără adăpost de pe raza județului pentru a le oferi sprijin. Din cauza temperaturilor extrem de scăzute din aceste zile, primăriile din județ au obligația să asigure centre sociale în care să fie cazate persoanele fără adăpost. Deși nu a prezentat o situație clară a numărului celor care se află în această situație, Ion Călinoiu, șeful Consiliului Judeţean Gorj, a declarat că reprezentanții instituțiilor abilitate au intervenit pentru depistarea persoanelor fără adăpost, aceștia apelând și la sprijinul cetățenilor care au întâlnit în scările de bloc sau în parcuri persoane aflate într-o astfel de situație. De asemenea, oamenii care nu se pot deplasa din cauza problemelor de sănătate pot apela la autorități, în cazul în care au nevoie de ajutor. „Există o situaţie cu persoanele care au probleme cu asigurarea agentului termic, al celor care au probleme de sănătate şi trebuie să meargă la dializă. Sunt monitorizate toate cazurile medicale deosebite pentru a se interveni. Cetăţenii trebuie să solicite sprijin autorităţilor şi instituţiilor în cazul în care au nevoie“, a menţionat Ion Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS