10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolițiști de frontieră, cu șpăgile în instanță

Polițiști de frontieră, cu șpăgile în instanță

Cei trei polițiști de frontieră au fost ridicați de ofițerii Serviciului Anticorupţie Dolj pe 12  noiembrie 2015
Cei trei polițiști de frontieră au fost ridicați de ofițerii Serviciului Anticorupţie Dolj pe 12
noiembrie 2015

Trei polițiști de frontieră, doi din cadrul Poliţiei de Frontieră Calafat și șeful Serviciului control din cadrul Poliției de Frontieră Giurgiu, au fost trimiși în judecată într-un dosar în care sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de luare și dare de mită, abuz în serviciu și trafic de influență.
La jumătatea lunii noiembrie 2015, procurorii DNA din Craiova anunțau începerea ur­măririi penale față de co­misarul-șef Ionuț Damian, șef Serviciu control trafic frontieră din cadrul Ins­pec­toratului Teritorial al Po­liției de Frontieră Giurgiu, co­mi­sarul-șef Costel Simion, ad­­junctul șefului Poliției de Fron­tieră Calafat, dar și față de agentul Ovidiu Cotoi de la Poliția de Frontieră Calafat. Cei trei polițiști de frontieră au fost acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, de la abuz în serviciu și luare de mită, la trafic de influență și dare de mită.
Anchetatorii au reținut că „inculpatul Simion Costel, în calitate de adjunct al șefului Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, i-a solicitat inculpatului Damian Ionuț, șef Serviciu control trafic frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, să-și îndeplinească în mod abuziv sarcinile de serviciu privind verificarea activității de serviciu a agentului de poliție Cotoi Ovidiu Florinel din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat (subaltern al lui Simion Costel), cerându-i practic să efectueze o cercetare administrativă formală, lucru pe care acesta l-a şi făcut“. Procurorii anticorupție mai susțin că, deși faptele pentru care era cercetat agentul Cotoi erau de o „gravitate ridicată“, acesta a fost sancționat „simbolic“. Ulterior, pe 11 noiembrie, adjunctul Costel Simion i-a cerut mai multe bunuri lui Cotoi pentru a-l „recompensa“ pe șeful de la Giurgiu.
Mai departe, anchetatorii susțin că Simion i-a cerut câțiva pești lui Cotoi, iar acesta din urmă a adus și o sticlă de whisky. „Din datele existente la dosarul cauzei a rezultat că inculpatul Simion Costel i-a solicitat inculpatului Cotoi Ovidiu să-i remită produse alimentare (peşte) pentru a le transmite, la rândul său, mai departe, către şeful lor, aspect cu care agentul de poliţie a fost de acord. Totodată, în același scop, acesta din urmă i-a remis inculpatului Simion Costel, odată cu cei trei pești, și o sticlă de whisky de 0,7 litri“, au mai precizat procurorii DNA. De asemenea, în urma anchetei s-a mai stabilit că același Costel Simion i-a oferit diverse bunuri șefului său, comisarul-șef Ionuț Damian, „pentru ca acesta din urmă să intervină la inspectorul-șef în favoarea sa, în sensul de a rezolva avansarea unei rude a lui în cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Calafat și posibil și alte aspecte privind propria carieră“.

Judecați în stare de arest preventiv

Pe 12 noiembrie 2015, anchetatorii s-au dus la Calafat, iar în mașina de serviciu a lui Costel Simion au găsit peștele și băutura care trebuia să ajungă, în aceeași zi, la comisarul-șef Ionuț Damian. O zi mai târziu, cei trei inculpați au fost arestați preventiv. Mandatele de arestare le-au fost prelungite pe 14 decembrie, printr-o hotărâre definitivă a magistraților de la Curtea de Apel Craiova.
Tot în decembrie, procurorii anticorupție au încheiat cercetările în acest dosar de corupție și au dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpați, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS