8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMardale, satul din județul Olt cu 19 familii

Mardale, satul din județul Olt cu 19 familii

Situat pe colină, satul Mardale din comuna Vulpeni este una dintre cele mai mici localități ale județului Olt. Are doar 19 case, izolate de restul satelor, fără magazine, fără farmacie sau punct medical.

Satul Mardale este cunoscut în comuna Vulpeni din județul Olt drept localitatea cea mai izolată. Ca să ajungi în Mardale este ceva de mers. Pe jos, drumul este lung și obositor. Sunt mai bine de cinci kilometri de mers între localitatea de centru Vulpeni și acest sat, situat pe colină. Este mult de urcat. Odată ajunși, prima imagine este cea a unei așezări îngrijite. Se străbate repede pentru că sunt puține case. Doar 19. Pe stradă, nici picior de om. Singura modalitate de a discuta cu cineva este să strigi la poartă. Așa l-am găsit pe unul dintre localnici, care ne-a și dat primele repere despre localitate. „Aici, majoritatea sunt oameni în vârstă. Tinerii au plecat în Spania, Italia, care pe unde a găsit de lucru. Cei care am rămas ne ocupăm de agricultură. Se cresc animale, dar mai mult pentru consum propriu. Și eu am o vacă și mai dau lapte și brânză și la copii. E greu aici. Nu avem magazine. Ca să cumpărăm ceva ne ducem la Broșteni. Ne ducem cu bicicleta sau cu ce avem. Unii merg și pe jos. Pentru pâine mai trece o mașină. Ne strigă și ieșim la poartă să o luăm sau punem plasa cu banii, că ne cunoaștem între noi. Ne facem treaba și o găsim pusă la poartă“, a povestit Grigore Gheorghe, de 73 de ani. În perioada prielnică activităților agricole, localnicii sunt la câmp. „Avem pământ pe văi, unde cultivăm grâu, ovăz. Mai punem și cartofi, ceapă, fasole, tot ce avem nevoie. Pe acasă creștem porci și vaci. Vindem și noi și brânză să mai luăm un ban că avem pensii, dar sunt mici. La noi în casă are doar soțul pensie de 1.100 de lei, dar e foarte puțin pentru o familie“, a povestit Petria Negoiasa, altă localnică. În sat nu este punct medical. Pentru orice problemă, localnicii spun că își sună medicul de familie, iar atunci când este nevoie apelează la salvare. „Sunem un sat izolat, dar încercăm să ne descurcăm, să supraviețuim“, a mai spus localnica. Deși este o localitate mică, în Mardale sunt și câțiva copilași. „Avem și copii. Îi numărăm pe degete. Nu sunt mulți, sunt șase. Cel mai mic are trei ani și cel mai mare 13 ani. Sunt la grădiniță și la școală toți. Vine microbuzul dimineața și îi duce pe cei mici la școală și la grădinița din Gropșani, iar pe cei mai mari la Școala din Vulpeni. La prânz se întorc tot cu microbuzul“, a povestit Petria Negoiasa.

Nu se poate dezvolta mai mult

Pentru reprezentanții admi­nistrației locale, satul Mardale nu are șanse de dezvoltare nici pe viitor. „Este o localitate mică, izolată. De când o știu este așa, cu case puține, numai 19 la număr. Nu se mai poate dezvolta mai mult, fiind la limită cu cealaltă comună, Găvănești. Localnicii s-au învățat să trăiască așa, izolați. Poate și situația asta îi face diferiți de ceilalți. Sunt liniștiți și foarte uniți. În această localitate nu a fost chemată deloc poliția“, a spus primarul Dan Iova.
Cei din Mardale sunt un exemplu și pentru ceilalți localnici. În Vulpeni sunt 2.555 de persoane, după cum arată ultimul recensământ. Cei mai mulți nu sunt în localitatea de centru, ci în satul Gropșani, unde locuiesc 900 de persoane, localitate unde sunt și câteva situri arheologice, pe semne că este locuită încă din cele mai vechi timpuri. Restul localnicilor sunt risipiți în satele Tabaci, Prisaca, Simniceni, Plopșorelu, Piscărești, Valea Satului, Corbești.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS