9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFalsă avocată, trimisă în judecată

Falsă avocată, trimisă în judecată

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au anunțat, marți, trimiterea în judecată a unei femei de 47 de ani din Motru, acuzată de comiterea infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii.
Potrivit anchetatorilor, „în perioada 2001-2013, inculpata Rodica Vîrtosu a acordat asistență juridică și a reprezentat numeroase părți în litigiile penale și civile aflate pe rolul Judecătoriei Motru și Tribunalului Gorj, exercitând activități specifice profesiei de avocat fără să dețină în mod legal această calitate“.
Cercetările în acest dosar au fost începute în iunie 2013, când un avocat din Târgu Jiu a observat că avocatul părţii adverse, Rodica Vîrtosu, nu avea propria ştampilă şi nici o delegaţie pe numele său. Femeia folosea o delegație emisă de o avocată din cadrul Baroului Olt, motiv pentru care a informat Baroul Gorj. Ulterior, s-a stabilit că femeia, care este absolventă de Drept, nu era însrisă în nici un barou.
La momentul declanşării anchetei, şeful Baroului Gorj, Florin Homescu, se declara uimit de situaţia de la Motru, mai ales că femeia se folosea de ştampila unei renumite avocate din Olt pentru a putea participa la procese.

„Nimeni nu punea la îndoială această calitate, cu atât mai mult cu cât doamna Vîrtosu Rodica participa la examenele de admitere în magistratură. E drept că mergea numai la cele la care se punea condiţia de a fi absolvent al facultăţii de drept, nu la cel la care ar fi avut nevoie de cinci ani vechime în profesie pentru că atunci avea nevoie de o adeverinţă de la noi. A fost puţin abilă din acest punct de vedere şi poate şi asta ne-a indus în eroare“, a menţionat atunci decanul Baroului Gorj.

Baroul Gorj a formulat o plângere penală împotriva Rodicăi Vârtosu, iar dosarul a ajuns, în cele din urmă, pe masa procurorilor craioveni. Aceștia din urmă au mai precizat că, în urma anchetei, au fost identificate 350 de împuterniciri avocațiale depuse de Vîrtosu la instanțe din Olt, Dolj și Gorj, dar și la Curtea Supremă. De asemenea, anchetatorii au identificat 74 de hotărâri judecătorești pronunțate de instanțele din Gorj în perioada 2007-2013 în care inculpata a acordat asistență juridică. Baroul Gorj s-a constituit parte civilă în dosar şi solicită despăgubiri de aproximativ 150.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS