Acasă Local Gorj APIA aşteaptă cererile fermierilor pentru motorină

APIA aşteaptă cererile fermierilor pentru motorină

Agricultorii mai au timp până la sfârşitul anului să depună cererile (Foto: Arhiva GdS)
Agricultorii mai au timp până la sfârşitul anului să depună cererile (Foto: Arhiva GdS)

Fermierii mai au timp până pe 31 decembrie 2015 să depună cererile pentru acordul prealabil în vederea obţinerii ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, în anul 2016. Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a precizat că beneficiarii subvenţiei sunt producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, care sunt înregistraţi în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaţiilor viticole, alte evidenţe funciare, care exploatează terenuri agricole, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole. De asemenea, primesc ajutorul respectiv, organizaţiile de îmbunătăţiri funciare, organizaţiile de cercetare, institute de cercetare, universităţi sau staţiuni de cercetare şi dezvoltare. Persoanele fizice pot fi acceptate ca potenţiali beneficiari ai prezentei scheme dacă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri trimestriale, se autorizează ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală.

Documente necesare

Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, cererea de acord prealabil trebuie însoţită de o serie de documente, în funcţie de modul de funcţionare al beneficiarului şi de tipul culturii. „Acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare se emite de către centrul judeţean APIA în  termen de cel mult 20 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii de acord. Precizăm că nu pot primi ajutor de stat producătorii agricoli aflați în una din următoarele situaţii: a) sunt consideraţi întreprinderi aflate în dificultate financiară, în sensul prevăzut de art. 3, alin (2) din HG. 1174/2014; b) sunt întreprinderi care se încadrează în prevederile art. 12 și 13 din HG. 1174/2014. Ajutor necuvenit reprezintă orice sumă care, în urma verificărilor efectuate de către APIA sau de către alte instituţii abilitate, se constată că a fost acordată beneficiarilor care nu au respectat prevederile legale. Beneficiarii care, prin înscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit nu mai beneficiază de ajutor pentru o perioadă de trei ani. Totodată, sumele reprezentând ajutor necuvenit se recuperează de la beneficiarii ajutorului de stat“, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version