11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul șef și doi inspectori ai ISCTR, condamnați definitiv

Fostul șef și doi inspectori ai ISCTR, condamnați definitiv

Procurorii DNA au reținut că șeful ISCTR Dolj a cerut o mită de 5.000 de euro ca subalternii săi  să nu sancționeze o societate comercială
Procurorii DNA au reținut că șeful ISCTR Dolj a cerut o mită de 5.000 de euro ca subalternii săi
să nu sancționeze o societate comercială

Fostul inspector-şef al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Dolj şi doi subalterni ai acestuia au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție, vineri, printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova. Cei trei inculpați au primit pedepse între un an și nouă luni și patru ani de închisoare cu executare.

Sorinel Beşteliu, fost inspector-şef al ISCTR – Inspectoratul Teritorial Nr. 6, şi inspectorii de trafic, Marius Sîrbu şi Iulian Ţînţaru, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție în urmă cu doi ani, în decembrie 2013. Cei trei inculpați au fost acuzați de comiterea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influenţă, respectiv complicitate la luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă. În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reţinut că, în perioada 2-7 noiembrie 2013, Sorinel Beşteliu, în calitate de inspector-şef al Inspectoratului Teritorial nr. 6 din cadrul ISCTR, împreună cu subalternul său Marius Sîrbu „au pretins şi primit suma de 5.000 de euro de la patronul unei societăţi de transport marfă, denunţător în cauză, pentru ca ambii inculpaţi să determine personalul din cadrul instituţiei să nu aplice sancţiuni contravenţionale societăţii de transport marfă şi angajaţilor acesteia“. În schimbul mitei de 5.000 de euro, cei doi inculpați se angajau să nu aplice sancţiuni firmei administrate de denunţător, dar şi să-i determine pe ceilalţi inspectori să închidă ochii la eventualele nereguli descoperite la această societate de transport mărfuri. Cât despre inspectorul Iulian Ţînţaru, anchetatorii au reţinut că acesta a intermediat „afacerea“ dintre şeful său, Sorinel Beşteliu, şi patronul firmei de transport marfă.
Inspectoratul Teritorial nr. 6 verifică transporturile rutiere în judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.
Pe 7 noiembrie 2013, Beşteliu şi Sîrbu au fost reţinuţi în baza unor ordonanţe emise de procuror, iar o zi mai târziu au fost duşi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a emis mandate pe numele celor doi inculpaţi, însă la recurs, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât ca numai Beşteliu să rămână în arest. După trimiterea în judecată a celor trei inculpați, judecătorii de la Tribunalul Dolj au dat destul de repede o hotărâre în acest dosar de corupție. Astfel, în iunie 2014, după șase luni de la trimiterea în judecată a celor trei inculpați, Tribunalul Dolj s-a pronunțat. Inspectorul Iulian Țînțaru a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru infracțiunile comise, pedeapsă la care instanța a adăugat o condamnare de un an de închisoare cu suspendare primită de acesta într-un dosar în care a fost judecat pentru refuzul recoltării de probe biologice. În schimb, Beşteliu şi Sîrbu și-au recunoscut faptele pentru a avea parte de o reducere a pedepselor și au fost condamnați la doi ani și jumătate, respectiv un an și nouă luni de închisoare. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de cei trei inculpați, iar vineri, 18 decembrie, Curtea de Apel Craiova le-a respins acțiunea ca nefondată. Cei trei urmează să execute pedepsele stabilite de judecătorii de la Tribunalul Dolj în iunie 2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS