11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMagazinul Mercur devine mall

Magazinul Mercur devine mall

Noul centru comercial va cuprinde o zonă de shopping, un cinema multiplex cu șase săli, o zonă de restaurante, fast-food și loc de joacă pentru copii, iar la etajele superioare vor fi un cazinou și o sală de fitness și aerobic. Dar pentru finalizarea lucrărilor la noul Mercur, compania are nevoie de finanțare de trei ori mai mare decât își planificase inițial.

Lucrările de modernizare a noului centru comercial Mercur sunt în plină desfășurare. Toți factorii implicați în realizarea Mercur Center – reprezentanții firmei Mercur SA, antreprenorul general, Vitalis Consulting, proiectantul general Getrix, firma de leasing Coliers International și agenția de comunicare Evobrand – au organizat ieri o primă conferință de presă în formulă completă. Ei au prezentat stadiul lucrărilor, schimbările survenite și au arătat imagini din interiorul viitorului centru comercial, considerat a fi ca un mall, dar amplasat în centrul Craiovei. Vechiul Mercur, pe care îl știu craiovenii, este renovat din temelii.

Cum va fi împărțit spațiul în noul Mercur

Noua structură va cuprinde zone comerciale și de divertisment. În zona comercială vor fi diverși retaileri, cu cosmetice, bijuterii, articole de sport, electronice, electrocasnice și altele. Directorul general al Mercur Center, Dumitru Răduț, a prezentat noua structură a viitorului centru comercial: „Va fi un mix comercial, cu zone de cumpărături și divertisment. La etajul III va fi o zonă de food-court (un fel de sală de mese comună, dar cu mai multe restaurante, unități de fast-food și cofetării sau cafenele – n.r.) și un loc de joacă pentru copii. La etajul IV va fi un cinema multiplex. Se va întinde pe 1.800 de metri pătrați și va avea șase săli de cinema, cu 580 de locuri. Va fi și un cazinou și un bar, iar la etajul V va fi sală de fitness și aerobic“.
Mihai Trif, de la Getrix, a precizat că intrarea în Mercur Center nu se va mai face din laterală, ci pe la mijlocul complexului comercial, din dreptul părculețului. Din punct de vedere arhitectural, între cele două clădiri, cea veche și cea nouă, se va crea un atrium, a spus proiectantul general.

S-a triplat valoarea investiției. De unde vin banii?

Directorul Mercur Center, Dumitru Răduț (la microfon), alături de reprezentanții constructorului general, al proiectantului, al firmei de leasing și al agenției de comunicare au organizat o conferință de presă despre cum va arăta noul centru comercial (FOTO: Ramona Olaru)
Directorul Mercur Center, Dumitru Răduț (la microfon), alături de reprezentanții constructorului general, al proiectantului, al firmei de leasing și al agenției de comunicare au organizat o conferință de presă despre cum va arăta noul centru comercial (FOTO: Ramona Olaru)

Managerul general al Mercur Center a precizat, în cadrul conferinței de presă de ieri, că inițial valoarea tuturor investițiilor care urma să fie realizate la noul centru comercial ar fi trebuit să fie de trei-patru milioane de euro. „Dar fiind nevoie de schimbări la toate instalațiile și având în vedere noile cerințe ale ISU, vom depăși zece milioane de euro, ca valoare a investiției. Banii vin din diferite surse. O parte provin din credit bancar, o altă parte dintr-o majorare de capital, iar o altă parte va proveni dintr-o emisiune de obligațiuni“, a spus Dumitru Răduț. El a menționat că sunt negocieri cu mai multe bănci pentru obținerea creditului, respectiv că majorarea de capital se va face de către acționarul majoritar de la Mercur, SIF Oltenia, care ar deține 93% din acțiunile firmei, iar emisiunea de obligațiuni se va face pe Bursa de Valori București, unde sunt tranzacționate și acțiunile Mercur (pe piața AeRo).
Deși s-a schimbat structura de finanțare, iar firma are nevoie de o sumă mult mai mare de bani, reprezentanții Mercur Center au precizat că nu se decalează termenul de finalizare a lucrărilor, acesta rămânând cel stabilit la început. Reprezentanții companiei au precizat că lucrările se vor finaliza în jurul datei de 15 aprilie 2016, urmând ca inaugurarea noului Mercur Center, respectiv accesul publicului larg, să se realizeze înainte de Paște, deci înainte de 1 mai, anul viitor.

Au fost închiriate 50% din spații

Până acum, spațiile mari din viitorul centru comercial au fost deja contractate. Firma de leasing nu a putut dezvălui numele brandurilor care vor fi prezente în noul Mercur, dar a precizat că 50% din spații au fost deja contractate, iar cu alte firme se poartă negocieri, ceea ce ar reprezenta, în total, 85% din spații. Întrebați de redactorul GdS care va fi nivelul chiriei și dacă pentru stabilirea acesteia se va ține cont de concurența din piață, având în vedere că în Craiova există centre comerciale mari care oferă spații spre închiriere, directorul Răduț a precizat că nivelul chiriilor este similar cu cel al pieței din municipiu. De asemenea, el a menționat că cea mai mică chirie este de 15 euro pe metrul pătrat. Noii chiriași vor suporta și alte costuri cu diverse servicii, cum ar fi cele de pază, curățenie etc.

180 de angajați pe șantier

Mangerul Vitalis Consulting, Rareș Iancău, care reprezintă antreprenorul general, a precizat că pe șantierul de la Mercur lucrează două firme: Romtotal Ploiești se ocupă de exterior, iar Recon SA Craiova efectuează lucrările la interior. El a spus că, în total, sunt 180 de muncitori pe șantier, fiind efectuate angajări în ultima perioadă, și că numărul celor care lucrează în acel perimetru va crește în perioada următoare, în funcție de lucrări. Întrebat din ce județe provin muncitorii de pe șantier, directorul Mercur Center, Dumitru Răduț, a precizat că majoritatea celor angajați provin din Craiova și din Dolj și că o parte aparțin firmei din Ploiești. „Dar chiar și firma din Ploiești a apelat la forță de muncă locală“, a explicat directorul Mercur Center.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS