21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComuna Vulpeni închide o școală

Comuna Vulpeni închide o școală

Comuna Vulpeni rămâne doar cu școala din centrul localităţii din anul școlar următor (FOTO: Claudiu Tudor)
Comuna Vulpeni rămâne doar cu școala din centrul localităţii din anul școlar următor (FOTO: Claudiu Tudor)

Una dintre cele două școli existente în comuna Vulpeni din județul Olt se va închide începând cu anul școlar următor. Reprezentanții adminis­trației locale spun că au fost nevoiți să ia această decizie din cauza numărului mic de elevi.

Școala la care reprezen­tanții adminis­tra­­ției locale din Vulpeni renunță este situată în satul Gropșani, care figurează ca fiind localitatea cu cea mai mare populație din comună, peste 900 de persoane. Primarul spune însă că Școala din Gropșani este doar pentru clasele I-IV și că, din datele privind populația școlară, nu se mai pot face clasele.
„La nivelul comunei sunt 212 copii. Avem o școală gimnazială în Vulpeni, o structură I-IV la Gropșani, o grădiniță cu program normal la Vulpeni și una la Gropșani. Pentru anul viitor, structura Gropșani va fi desființată din lipsă de elevi. Este un paradox, pentru că acolo este cea mai mare populație. Dacă sunt 2.255 de locuitori în comună, 900 de persoane sunt în Gropșani. La școala respectivă merg doar copiii din sat. Dacă am menține structura de la Gropșani, ar fi o clasă cu patru ani diferiți de studiu. Sunt doar 22 de copii în clasele I-IV. Nu se pot face două clase pentru că trebuie să fie efective din minimum 15 elevi. Am discutat cu directoarea școlii și cu părinții și au fost de acord să aducem copiii din Gropșani la Școala din Vulpeni. Deplasarea lor va fi asigurată cu microbuzul. Prin desființarea școlii se renunță definitiv la învățământul simultan“, a explicat Dan Iova, primarul comunei Vulpeni.
De altfel, comuna Vulpeni nu stă deloc bine la capitolul natalitate. În acest an s-au născut doar opt copii.
„La natalitate stăm destul de rău. În anul acesta s-au născut doar opt copii. Cei care mai sunt la vârsta la care ar putea face copii sunt în alte țări. Pleacă în Spania, Italia, mai nou Anglia. Au plecat de ani buni, acolo și-au întregit familia, adică și-au luat și copiii cu ei“, a spus primarul comunei Vulpeni.
Prin urmare, comuna Vulpeni va rămâne cu o singură școală, cea din centrul localității, la care sunt aduși copiii din toate celelalte nouă localități apartenente: Tabaci, Prisaca, Simniceni, Plopșerelu, Pescărești, Valea Satului, Cotorbești, Gropșani și Mardale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS