15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDeputatul Claudiu Manda, înjurături de mamă pe Facebook

Deputatul Claudiu Manda, înjurături de mamă pe Facebook

Deputatul de Dolj, Claudiu Manda, președinte al PSD Dolj, l-a înjurat pe un român plecat la muncă în Marea Britanie, Sorin Iovu, după ce mai întâi se certase cu acesta pe Facebook pe marginea unui articol pe care Manda îl publicase pe pagina sa despre dotarea autobuzelor din Craiova cu internet wi-fi neparolat. Cei doi s-au jignit pe pagina de Facebook, apoi Manda i-a trimis un mesaj privat în care i-a spus scurt: „Băga-ți-aș p… în mă-ta!“. Iovu i-a replicat: „Așa vorbește un ales al poporului?“. „Marș! Sunt dispus să cobor nivelul discuției până acolo jos, la tine!“, i-a răspuns deputatul. În timp ce liberalii au reacționat și au cerut demiterea lui Manda de la vârful PSD Dolj, invocând noul Cod Etic al socialiștilor, organizațiile PSD locale nu au făcut nici un comentariu. Claudiu Manda nu a negat discuția, nu și-a cerut scuze pentru limbaj, dar nici nu a șters postările defavorabile de pe pagina sa.

Pe 9 decembrie, deputatul Claudiu Manda posta pe pagina de Facebook o știre referitoare la dotarea autobuzelor din Craiova cu internet wireless gratuit. Pe Sorin Iovu, un român plecat la muncă în Marea Britanie, informația l-a determinat să ia atitudine împotriva PSD. „Bă, lumea moare de foame, bă!!!!“, a comentat el pe 10 decembrie la postarea respectivă. Imediat discuția s-a polarizat. În ajutorul lui Claudiu Manda au sărit susținătorii acestuia, care au început să-l acuze pe Iovu că este pus de mafia băsistă să atace și că lumea moare de foame din cauza lui Boc și a lui Băsescu. La un moment dat, în desfășurarea comentariilor, Iovu i-a făcut „nenorociți“ pe pesediști. În discuție a intervenit și Manda. „Mare e frustrarea! Sper că nu și prostia!“, a comentat el. Lui Manda i-a replicat altă persoană, care i-a atras atenția că românii plătesc pentru incompetența primarilor fără studii de specialitate. „Așa este. Noi nu am făcut nimic. Nu se vede în Craiova. Ne cerem scuze că nu reușim să ne ridicăm la nivelul tuturor așteptărilor dumneavoastră!“, a răspuns deputatul. La un moment dat, altă persoană îl întreabă pe Iovu ce a făcut el bun pentru România și dacă a ajutat cu ceva. „Da, am făcut! Am plecat!“, a răspuns el. Manda s-a simțit dator să intervină. „Ăsta chiar e un lucru bine făcut. A scăpat țara de un frustrat“. Apoi a continuat. „Ăsta chiar e prost. Prietene, dar nu vrei să scrii din nou ce ai scris? Așa, ca să știe lumea!“, a scris Manda. „Și agramat. Unde ai făcut profesionala?“, l-a întrebat Iovu. „Sigur nu la Goicea“, a replicat deputatul. „La Goicea sa făcut școală nu ce ai făcut tu“, i-a răspuns acesta. „Se vede. Numai că se scrie «s-a făcut». Ori ai lipsit la lecția respectivă, ori ești prost. Bine că ai plecat!“, i-a răspuns Manda. „Oricum, am trimis poza la toate ziarele. Te-am făcut de C…T (oricum ereai)“, a spus Iovu, semn că Manda îl înjurase deja, dar nu pe pagină, ci într-un mesaj privat pe Facebook. La un moment dat, Manda îi răspunde unui alt comentator. „Vere, află că reabilitarea liniei de tramvai era motiv la Comisia Europeană să fie blocate toate fondurile europene pentru Craiova. Steag roșu!“. Mai departe, deputatul mulțumește ironic diasporei. „Diaspora, mulțumim pentru participare! Veniți să vă luați țara înapoi!“. Manda îl atacă pe alt comentator care se plânge că primarii sunt aleși după ce împart găleți în campania electorală. „Faceți bani pe semnăturile primarilor. Nu vrei să pui o poză și cu fatza? Să vedem dacă ești prost și după față nu numai după ce scrii?“.
Punctul culminant al discuției a fost însă schimbul de mesaje dintre Claudiu Manda și Sorin Iovu. Nervos, Manda l-a contactat pe Iovu și i-a scris: „Ce tare te dai de la distanță!“. „Vrei să ne întâlnim?“, l-a întrebat Iovu. „Băgați-aș p..a în mă-ta! Oricând!“, a scris Manda. „Așa vorbește un ales al poporului?“, l-a întrebat Iovu. „Marș! Sunt dispus să cobor nivelul discuției până acolo jos, la tine!“, a replicat deputatul. „Vai, domnul deputat, ce țăran ești!“, a încheiat Iovu discuția.

Peneliștii vor demiterea lui Manda

După ce Iovu a făcut public mesajul trimis de Manda, pe Facebook au apărut două tabere. Una în care susținătorii deputatului spuneau că este omenește să te enervezi, că Iovu l-ar fi provocat pe Manda și că, de fapt, românul plecat la muncă în străinătate nu face două parale. De partea cealaltă, oamenii au condamnat limbajul nedemn pentru un deputat și disprețul arătat românilor plecați în străinătate. PNL Dolj a cerut demiterea lui Claudiu Manda din fruntea PSD Dolj. „După incredibilele afirmații ale lui Ioan Rus, un nou politruc PSD se lansează în jigniri la adresa românilor care lucrează în străinătate. De data aceasta directe și țintite, însă la fel de mitocănești. Este vorba de «ilustrul» Claudiu Manda, mai cunoscut pentru tentativa nereușită și ridicolă de a deveni ministru, care îl înjură birjărește pe un cetățean care a îndrăznit să aibă altă părere decât el. Probabil că acest mod de adresare face parte din campania «Craiova capitală culturală», recent încheiată cu un dezastru pentru alt personaj remarcat prin derapaje de exprimare, în campania pentru alegerile prezidențiale, și nu numai, Lia Olguța Vasilescu. Având în vedere prevederile noului Cod Etic al PSD, pe care momentan am naivitatea să îl iau în serios, îl întreb pe această cale direct pe domnul Liviu Dragnea dacă în cazul Manda are de gând să aplice punctul 3 al acestui cod – «PSD nu va susține în funcții persoane care au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat față de cetățeni». Domnul Manda este un experiment ratat pentru ceea ce ar trebui să fie relația dintre omul politic și cetățean, nu doar pentru clasa politică, dar și pentru parlament. Îi sugerez un gest simplu, dar sănătos, să se preocupe de altceva“, a scris Mihai Voicu, copreședinte al PNL Dolj și vicepreședinte al PNL. Acesta l-a atacat pe Manda și pe marginea greșelii gramaticale „Băgați-aș“, corect spunându-se „Băga-ți-aș“. Dezamăgit s-a arătat și Pavel Badea, candidatul PNL pentru Primăria Craiova la alegerile de anul viitor. „Am aflat cu stupoare din presă despre conflictul purtat pe Facebook de deputatul Claudiu Manda cu un român plecat în străinătate. Condamn orice comportament similar venit din partea unui ales, fie el deputat, senator, primar, consilier local, consilier județean sau președinte.
Este de condamnat orice ieșire similară a oricărui cetățean obișnuit cu atât mai grav dacă un astfel de comportament vine din partea unui ales, trimis în funcția respectivă de un număr impresionant de oameni, oameni care ar trebui să se simtă reprezentați de această persoană nu prin astfel de gesturi, ci printr-un comportament exemplar și activități care să aducă plus valoare comunității pe care o reprezintă.
Mă aștept ca domnul deputat Claudiu Manda să-și ceară scuze și să își asume, printr-un gest firesc și necesar, ieșirea avută față de un cetățean român. În caz contrar, așa-zisul «decalog al integrității», adoptat de PSD săptămâna trecută, se dovedește a fi doar apă de ploaie“, a comentat Badea. Dan Cherciu, fost consilier PNL Craiova, a comentat și el pe pagina de Facebook. „Vă mărturisesc că am primit copia dialogului dintre Manda și domnul Iovu la scurt timp după ce a avut loc, cu toate dovezile că nu este făcătură. Mi s-a părut atât de abject limbajul, o spun nu cu falsă pudoare pentru că toți scăpăm câte o înjurătură printre dinți când ne lovim în fluierul piciorului pe întuneric, dar tocmai pentru că este mai mult de atât, denotă un limbaj de golan agramat de la care te aștepți să bage cuțitul în tine dacă nu scoți repede portofelul, încât am zis să nu fiu eu primul care să infectez Facebookul cu așa ceva! Nu l-am făcut public de jenă, fiindu-mi mie rușine că unul care, vreau, nu vreau, se spune că reprezintă în parlament locul meu natal, are un astfel de comportament. Acest individ nu este singur, ci reprezintă o adevărată gașcă ce a luat captiv județul și se comportă cum ar fi moșia lor, iar noi, ceilalți, suntem pălmașii care să-i slujească. Priviți-le fotografiile din diferite ocazii, cum se deplasează în Craiova sau în comune cu un întreg alai de curte, aroganța și suficiența din priviri, atitudinea de ciocoi atotstăpânitori!
Poate nici nu aș fi acordat până la urmă mare atenție episodului, dacă nu mi-ar fi sărit în ochi un comentariu al unei doamne sau domișoare (?) susținător: «Așa și? A înjurat un dobitoc care îl stresa :)))))»“, a spus Cherciu.

Olguța Vasilescu îl ia la țintă pe Mihai Voicu

Olguța Vasilescu, pre­șe­dintele PSD Craiova, vi­ce­președinte al PSD la nivel național, a replicat și ea pe Facebook, dar l-a țintit pe Mihai Voicu pentru declarațiile despre Craiova Capitală Culturală, nu pentru solicitarea de demitere a lui Claudiu Manda. „De parcă doar el ar posta numai tâmpenii! Mișu Voicu, deputat turist de Dolj, a aflat într-una din vizitele anuale prin județ și a și ţinut să-și împărtășească prostia și altora, că în Craiova s-ar fi cheltuit trei milioane!!!! de euro doar pentru competiția Capitală Culturală. Cum a adunat el? Cum făcea la partid cu colecta de pe la șefii de deconcentrate? Nici măcar! A adunat bugetul anual al TUTUROR instituțiilor de cultură din Craiova. După părerea lui ar trebui să desființăm cu totul Filarmonica, Teatrul de Păpuși, Opera, Casa de Cultură, Ansamblul Folcloric etc. Normal ca ar vrea să le desființăm, de vreme ce el nu vine la nici un spectacol, că oricum nu vine prin județ. Mișule! Un sfat! Nu-mi da lecții de anticorupție, bubosule!“, a scris Olguța Vasilescu.
GdS a încercat să obțină un punct de vedere de la Lia Olguța Vasilescu și Claudiu Manda. Ultimul nu a răspuns la telefon, iar primarul a declarat că are un eveniment în familie și nu face politică în respectiva zi.

Cine este Claudiu Manda
Claudiu Manda este deputat PSD, aflat acum la al treilea mandat. Victor Ponta l-a propus pentru portofoliul de ministru al bugetului, anul trecut, dar preşedintele Traian Băsescu a respins propunerea, motivând că „cea mai complexă experiență a domnului Iulian Claudiu Manda este legată de funcția de director la Casa Studenților din Craiova. Singurul calcul economic care se face acolo este eventual valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă“. Despre Claudiu Manda, Valeriu Zgonea a spus că „este un produs 100% al comunităţii PSD Dolj“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS