22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElev din Craiova, suspectat că face propagandă Statului Islamic

Elev din Craiova, suspectat că face propagandă Statului Islamic

La începutul acestui an, elevul craiovean a postat pe un blog un text în limba arabă,  în care a explicat cum a devenit musulman (FOTO: captură blog Gazda Islamică)
La începutul acestui an, elevul craiovean a postat pe un blog un text în limba arabă,
în care a explicat cum a devenit musulman (FOTO: captură blog Gazda Islamică)

Procurorii DIICOT – Structura Centrală, au ridicat, ieri, din Craiova, un elev de 17 ani, acuzat că a întreținut legături cu membri ai Statului Islamic și a făcut propagandă grupării teroriste. Dacă anchetatorii susțin că elevul craiovean s-a radicalizat și promova pe internet organizații teroriste, familia și vecinii băiatului, dar și reprezentanții Inspectoratului Școlar, spun că este un copil liniștit.

Un elev de 17 ani din municipiul Craiova a fost ridicat, ieri, de procurorii DIICOT, după ce anchetatorii au percheziționat casa în care băiatul locuia împreună cu mama și bunicii săi.
Elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Auto Craiova, băiatul este acuzat că, după ce a trecut la religia musulmană, a întreținut legături cu membrii grupării teroriste Statul Islamic (SI), cunoscută și ca ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) sau ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant).
Tânărul craiovean a fost monitorizat mai multe luni de ofițerii SRI, iar ieri a fost ridicat de acasă de procurorii DIICOT. De asemenea, în urma percheziției, anchetatorii au ridicat diverse documente, calculatorul elevului, dar și materiale de propagandă jihadistă. Potrivit anchetatorilor, citați de Hotnews, elevul ar fi „promovat sistematic, în mediul virtual, prin intermediul platformelor online, mesaje de susținere a organizațiilor teroriste, filme în care erau prezentate decapitări ale unor persoane capturate de membri ai grupării ISIS, dar și materiale video cu mesaje de amenințare și folosire a unor mijloace de natură să pună în pericol viața și integritatea persoanelor“.
Tot ieri, consilierul directorului SRI, Ovidiu Marincea, a explicat pentru Agerpres că elevul craiovean a fost monitorizat, informațiile strânse fiind furnizate procurorilor DIICOT din București. „Aveam cunoștință de activitatea de autoradicalizare a lui și am furnizat toate informațiile pe care le-am avut autorităților competente, respectiv DIICOT, care a preluat cazul. În acest moment, fiind o anchetă în desfășurare, trebuie să ne abținem de la orice comentariu, noi, SRI, dar o să dăm un comunicat oficial la un moment dat“, a declarat Ovidiu Marincea.

„Islamul este viața mea“

Elevul craiovean a povestit, la începutul acestui an, pe un blog, cum a devenit musulman. Într-un text cu titlul „Islamul este viața mea“, scris în arabă, băiatul susține că numele său este Omar al-Faruq. „M-am născut şi am crescut creştin ortodox. Am devenit musulman după ce am găsit adevărul“, scria tânărul pe 18 ianuarie 2015.
Acesta mai spune că a cunoscut o „soră“ care i-a explicat ce este islamul, iar după ce s-a convertit a reușit să renunțe la alcool, fumat și droguri. „Îi mulţumesc lui Allah, a fost de acord să mă înveţe cum să devin musulman şi, după trei luni de predare a Islamului, am devenit alt om, un musulman. (…) Mulţumesc lui Allah că m-am oprit de la toate relele, cum ar fi fumatul, alcoolul, drogurile“, a mai scris băiatul pe blog. A mai susținut că a avut de ales între relația cu tatăl sau și islamism și a ales „viața cu Allah“.
De asemenea, elevul a susținut că, după ce va termina liceul, vrea să învețe la Universitatea Islamică din Medina pentru „a cunoaşte povestea completă şi a deveni un predicator islamic“.
Părinții băiatului de 17 ani sunt divorțați, iar acesta locuiește cu mama și bunicii săi.

Un copil liniștit acasă și la școală

Atât rudele băiatului, cât și vecinii și reprezentanții Inspectoratului Școlar Dolj spun că acesta este un copil liniștit.
„Am aflat de acum doi ani că s-a dus la biserica asta, dar nu știu ce făcea acolo. Spunea că face 18 ani și pleacă în Israel sau nu știu unde, la musulmanii ăștia. Am încercat să-l convingem să renunțe, dar ne spunea că nu vrea, că îi place acolo“, a povestit bunicul băiatului. Bărbatul a mai spus că, după ce s-a convertit la islam, băiatul a renunțat să mai mănânce carne de porc, motiv pentru care în casă se găteau mai multe feluri de mâncare.
La rândul lor, vecinii elevului au explicat că nu cred că acesta ar fi avut legături cu membrii ISIS și au spus că îl cunosc ca fiind un băiat liniștit și respectuos. „Nu știu să fi făcut ceva. E un copil cuminte și respectuos, nu am auzit nici să se fi bătut cu copii pe stradă. Nici nu prea iese din casă. Îl vezi numai când pleacă și se întoarce de la școală“, a spus o vecină a băiatului.
Și conducerea Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj spune că elevul nu a avut un comportament deviant în cei aproape trei ani de liceu. „Am fost informată de directorul Liceului Tehnologic Auto Craiova că unul dintre elevii de clasa a XI-a a fost reținut. Nu cunoaștem până în acest moment motivele exacte. Într-adevăr, se convertise la islam. La nivelul unității școlare, nu a avut comportament deviant și nu a fost reținut pentru fapte săvârșite la nivelul unității școlare“, a precizat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu.
Până aseară, DIICOT nu a comunicat dacă, în urma audierilor, procurorul de caz a dispus vreo măsură preventivă față de elevul de 17 ani.

Imamul Mohammed spune că l-a învățat calea cea dreaptă pe elevul de 17 ani

Imamul moscheii din Craiova la care mergea elevul de 17 ani, Mohammed Atif Mansour, a explicat că băiatul venea să se roage o dată sau de două ori pe lună și a fost primit ca orice musulman. Imamul Mohammed a mai precizat că a discutat de câteva ori cu elevul craiovean, căruia i-a explicat că islamul este o religie care propovăduiește pacea, nicidecum una violentă. În final, imamul Mohammed a spus că nu crede că elevul de 17 ani ar avea legături cu ISIS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS