12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj180 de asistenţi maternali îngrijesc, în familiile lor, copiii părăsiţi

180 de asistenţi maternali îngrijesc, în familiile lor, copiii părăsiţi

Nu au program fix de opt sau de 12 ore. Au în îngrijire copii instituţionalizaţi, care au nevoie de atenţie şi supraveghere 24 de ore din 24, zi de zi, inclusiv sâmbăta, duminica şi de sărbători. Primesc un salariu, însă nu acesta este preţul iubirii pe care o oferă cei mai mulţi dintre ei copiilor pe care îi cresc. Asistenţii maternali profesionişti sunt acele persoane fizice, atestate, care asigură prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliu creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor pe care îi primesc în plasament.
180 de asistenţi maternali doljeni au în îngrijire, în acest moment, copii ai căror părinţi biologici nu le sunt alături. Mariana Daniela Diaconescu, Mariana Balaci şi Doina Butiseacă sunt trei dintre femeile care au ales să fie asistenţi maternali profesionişti, să ofere dragoste copiilor care au atât de mult nevoie de atenţie. Își fac meseria cu pasiune, nu ar putea renunţa pentru nimic în lume. Şi-au lăsat familia pe locul doi de foarte multe ori pentru aceşti copii minunaţi, care lor le-au spus pentru prima dată cuvântul „mamă“.

„Dacă nu oferi iubire, nu poţi să creşti un copil“

Mariana Diaconescu are 52 de ani. De zece ani este asistent maternal profesionist. A crescut deja şapte copii. „Pentru mine, copiii reprezintă totul, îi iubesc enorm, le ofer toată afecţiunea şi atenţia de care au nevoie. Simt că nu aş putea trăi fără copii. Meseria de asistent maternal este una aparte. Programul nu se termină la 17.00, ca la cei mai mulţi dintre oameni, lucrăm tot timpul, fie zi, fie noapte“, a povestit femeia. Primul copil pe care l-a luat în sânul familiei ca asistent maternal profesionist a fost o fetiţă. Avea doar o lună şi jumătate. În toţi aceşti ani a crescut un singur băieţel, în rest, a avut numai fete. Pe fetiţa pe care o creşte acum o cheamă Mara şi are doi ani şi jumătate. „Am luat-o pe Mara pe când avea doar patru luni şi jumătate. Este un copil minunat. Mă bucur că familia acestei copile păstrează legătura cu ea, în limita timpului pe care îl au. Eu fac tot ce este omeneşte posibil pentru acest copil, o duc la logopedie, la educaţie, vreau să se dezvolte armonios. Nu poţi să faci această meserie doar pentru bani, de exemplu. Dacă nu oferi iubire, nu poţi să creşti un copil. Toată familia mea s-a ataşat de copiii pe care i-am crescut. O să cresc copii atâta timp cât sănătatea îmi va permite, o să iau copii până la pensie“, a adăugat Mariana Diaconescu.

„Fiecare copil crescut de mine are părticica lui în sufleţelul meu“

Mariana Balaci are 48 de ani. Este asistent maternal de 16 ani, timp în care a crescut şapte copii. Înainte de a fi asistent maternal, a lucrat ca strungar la Electroputere. Este mama unei tinere în vârstă de 26 de ani, care are uşoare dizabilităţi. „Acesta este motivul care m-a determinat să ajut şi alţi copii aflaţi în nevoie. Îmi plac copiii, îi iubesc enorm! Ştiam că pot oferi şi altora ceea ce am oferit copilului meu. Este extraordinar să le poţi oferi măcar temporar o familie. Primul copil pe care l-am adus acasă a fost băieţel. A fost practic un stimulent pentru noi ca părinţi, dar şi pentru fetiţa noastră. Pe ultimii patru copii pe care i-am crescut i-am luat direct din spital. Aveau doar câteva săptămâni“, a povestit femeia. Este greu la început, a mărturisit Mariana, este greu până copilul se obişnuieşte, până îi vezi toate reacţiile, până se creează acea legătură firească într-o familie. „Trei dintre copiii pe care i-am crescut au fost adoptaţi, cel mai mare – la doi ani şi jumătate. Primul copil care a ajuns în familia mea a fost integrat în familia biologică. Acum are 19 ani. Ceilalţi au fost vizitaţi mai rar de către membrii familiilor lor sau, în unele cazuri, deloc. Am avut în îngrijire mulţi ani un copil cu dizabilităţi a cărui mamă, la rândul ei, avea probleme medicale. Acest copil a ajuns în Centrul Sf. Mina. Îmi amintesc cum copilului care a fost integrat în familia biologică îi spusesem, sub formă de poveste, că el mai are o mamă, că eu sunt mami care are grijă de el temporar… Contează foarte mult să ştii cum îi spui copilului aceste lucruri, trebuie ales momentul cel mai potrivit“, a explicat Mariana Balaci. Copila pe care o are acum în grijă a fost abandonată în spital. Este un copil perfect sănătos, extrem de frumos, cu ochii mari, verzi. O caută din priviri pe femeia care îi stă alături zi şi noapte, care a ajutat-o să facă primii paşi și căreia îi spune „mamă“. „Este extrem de emoţionant să vezi aceşti copii care deschid practic ochii pe noi, care ne spun nouă «mama». Este o satisfacţie aparte să le vezi evoluţia, de la primul dinţişor, primii paşi, primele cuvinte. Fiecare copil crescut de mine are părticica lui în sufletul meu, părticică pe care nu am cum să o uit“, a mai spus femeia.

„Le spun de fiecare dată că singura lor şansă este să înveţe, ca să rămână în sistem, altfel nu au nici o şansă, îngroaşă rândurile celor de pe străzi“

Pe 15 decembrie împlineşte zece ani de când face această meserie. Doina Butiseacă a crescut deja 14 copii, de la bebeluși de câteva zile până la copii aflaţi în pragul adolescenţei. Îi iubeşte pe fiecare dintre ei, nu îşi poate stăpâni lacrimile când povesteşte despre cei care au plecat la alte familii, fie că au fost adoptaţi, fie că au ajuns în centre. Prima care a luat decizia să fie asistent maternal a fost fiica ei. „Aveam serviciu pe atunci, nu mă gândisem la o astfel de opţiune. După ce, însă, fata mea a adus primii copii în casa noastră, viaţa familiei mele s-a schimbat. Ne-am dat seama câtă dragoste putem dărui, am realizat că putem schimba destine. În momentul în care fata mea a decis să renunţe la meseria de asistent maternal pentru a pleca în străinătate, a trebuit să iau o decizie. Nu puteam lăsa în voia sorţii copiii pe care ea îi creştea. Am renunţat la serviciu, am renunţat la tot şi am decis să mă dedic acestor copii minunaţi. I-am crescut astfel pe Mariusică şi pe Maria. Maria a fost adoptată în Franţa. A fost emoţionant când, după nouă ani, familia acestei copile a venit să ne vadă. Au vrut să vadă centrul din care a fost luată, de la Parc, au vrut să vadă spitalul în care s-a născut. Au adoptat-o la un an şi zece luni. Ne-au trimis un album cu poze ca să o vedem, iar pe una din poze ne-au scris: «Vă mulţumesc pentru felul în care aţi crescut-o, cum aţi pregătit-o pe Maria»“, a povestit Doina. Ea ne-a spus că satisfacția cea mai mare o are când merge la şcoală la Mariusică, un elev extraordinar, cu rezultate de excepţie.
„M-am ataşat de fiecare copil. A fost groaznic când m-am despărţit de ei. La cei care sunt în Craiova şi au fost adoptaţi, la toţi am fost la botez. Este trist să vezi că pe cei mai mulţi dintre ei nu îi vizitează nimeni, nu se interesează nimeni de soarta lor. Mariusică s-a întâlnit cu bunica şi cu mama lui de două ori. A luat-o la întrebări: de ce pe el nu l-a crescut, dacă are tată… Şi cam atât… Din păcate, este greu pentru cei care sunt deja mari, pe care nu mai vrea nimeni să îi adopte, pentru că asta e mentalitatea, fiecare vrea să crească copiii de mici, să îi modeleze. Mă întristează şi mă îngrijorează gândul că vor împlini 18 ani şi vor ajunge pe stradă. Le spun de fiecare dată că singura lor şansă este să înveţe ca să rămână în sistem, altfel nu au nici o şansă, îngroaşă rândurile celor de pe străzi“, a adăugat Doina Butiseacă.

860 de copii, în evidenţa DGASPC Dolj

La 30 octombrie 2015, în judeţul Dolj, în protecţia specială a copilului în servicii de tip familial sunt 860 de beneficiari: 387 de copii aflaţi în plasament la rude până la gradul IV; 88 de copii aflaţi în plasament la familii sau persoane; 301 copii aflaţi în plasament la asistenți maternali profesioniști; 84 de copii pentru care s-a instituit tutela.

Cum puteţi deveni asistent maternal

Pot fi atestate ca asistenţi maternali profesionişti numai persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii: au capacitate deplină de exerciţiu; prin comportamentul lor în societate, starea sănătăţii şi profilul lor psihologic prezintă garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte, referitoare la creșterea, îngrijirea şi educarea copiilor săi; au în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează să fie primiţi în plasament sau încredinţare; au urmat cursurile de formare profesională organizate de serviciul public specializat pentru protecția copilului sau organismul privat autorizat care efectuează evaluarea pentru acordarea atestatului de asistent maternal profesionist.
Persoanele care solicită să devină asistent maternal profesionist vor depune o cerere tip de evaluare a capacităţii lor la sediul DGASPC Dolj din Craiova, strada Nicolae Titulescu nr. 22. În cerere se va menţiona în mod obligatoriu numărul de copii pentru care solicitantul consideră că poate asigura simultan condiţii optime de îngrijire, grupa de vârstă şi sexul acestora, disponibilitatea de a îngriji copii cu handicap/dizabilități, infectați HIV sau bolnavi SIDA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS