3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStatul îi omoară pe tinerii instituționalizați

Statul îi omoară pe tinerii instituționalizați

Sistemul instituţionalizat omoară copiii pe care-i are în grijă. În numai trei zile, doi dintre ei și-au luat viața. Cine este răspunzător de aceste tragedii? Rămâne ca justiţia să decidă, până atunci, însă, cineva trebuie să deschidă bine ochii pentru că, potrivit specialiştilor, există un mare pericol ca numărul victimelor să crească. Sunt copii minunaţi, copii care nu au avut şansa să crească lângă cei care le-au dat viaţă, copii cu capacităţi intelectuale peste medie care ar putea să aibă un viitor frumos, tineri pentru care colegii lor, din apartamentele de tip familial ale Direcţiei pentru Protecţia Copilului, reprezintă totul şi pierderea unuia dintre ei îi duce în pragul disperării, al depresiei, al indignării.

Două tragedii fără margini s-au întâmplat în ultima săptămână în Craiova. O adolescentă de numai 14 ani a fost găsită spânzurată, pe 2 decembrie, de o ţeavă de gaze. După numai trei zile, un tânăr de 19 ani s-a aruncat în gol de la etajul opt al unui bloc aflat în construcție, din zona Fortuna, în cartierul Craiovița Nouă. Ce au în comun cei doi? Faptul că au fost abandonaţi de părinţii biologici şi au crescut ca fraţii în instituţiile de protecţie socială ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.

Cristina a fost crescută de la şapte luni de asistenta maternală

Povestea Cristinei, adolescenta care a decis să se spânzure la numai o scară de bloc distanță de locuinţa în care era cazată, alături de alte tinere aflate în situaţia ei, este cutremurătoare. Copila a fost crescută timp de 11 ani de asistenta maternală Aneta Toma. De aproximativ trei ani însă, fata a fost luată şi dusă într-un apartament de tip familial în cartierul 1 Mai. Despărţirea de cea lângă care a crescut, de copiii acestei femei care-i deveniseră fraţi, de căldura unei familii au determinat-o să facă acest gest, susţin membrii familiei asistentului maternal. „Timp de 13 ani, mama mea a fost asistent maternal profesionist. A crescut-o pe Cristina alături de noi, de la numai şapte luni. Timp de 11 ani a stat în casa noastră, a fost practic sora noastră, fiica părinţilor noştri. Periodic, toţi asistenţii maternali ai Direcţiei sunt evaluaţi psihologic şi medical. Dintr-o eroare, în urmă cu trei ani, analizele mamei mele au fost interpretate greşit de către cei care evaluează dosarele. Au declarat că este bolnavă de hepatită C, iar a doua zi ne-am trezit cu cei de la Direcţie la uşă. I-au smuls mamei fetiţa din braţe, fără consiliere, fără explicaţii. Cristinei i-au interzis să ia legătura cu noi. A fost un şoc pentru toţi. Mama a decis atunci să îşi facă dreptate. A mers la Medicina Muncii, a efectuat noi analize medicale, a dovedit că nu are probleme cum susțineau ei. Nu a avut însă timp să dovedească acest lucru, pentru că i-au înaintat actele de şomaj. Atunci, mama a dat Direcţia în judecată. A câştigat, dar i-au dat un singur copil în îngrijire, care după numai câteva zile a fost adoptat. Pe Cristina, însă, au refuzat să i-o dea înapoi“, a povestit Irina, fiica asistentei maternale Aneta Toma.

„Vrem să se facă dreptate!“

Acuzaţiile familiei Toma nu se opresc aici. Aceștia susţin că femeia a încercat în toate modurile să ia înapoi în îngrijire copilul pe care îl crescuse. „A solicitat chiar şi plasament simplu, a renunţat la bani doar pentru a o lua pe Cristina acasă. I-au închis însă uşile în nas, i-au spus că nu o mai poate lua sub nici o formă pe fetiţă. Singura modalitate să o vedem era de vinerea până duminica, atunci când cerea învoire şi stătea la noi, în vacanţe şi de multe ori după ore. Noi îi cumpăram haine, îi luam rechizite, o susţineam financiar. În urmă cu două săptămâni, Cristina a venit ca de obicei la noi, acasă. A întârziat puţin pentru că a fost cu colegii prin parc. În acea zi, mama a primit telefon să o ducă urgent pe Cristina la apartamentul în care era cazată. Cristina s-a pus pe plâns, ne implora să nu o ducem acolo. Îmi amintesc vorbele mamei, îmi amintesc cum, plângând, îi explica Cristinei că trebuie să o ducă la Centru pentru că altfel o vor băga în puşcărie. I-au luat Cristinei telefonul pe care îl primise de la noi şi i-au interzis să ne mai sune. Au doborât-o psihic! Ne-au povestit vecinii cum au auzit-o pe copilă plângând şi ţipând că vrea la mama. Au continuat să îi facă rău, i-au spus că mama a ţinut-o doar pentru bani în cei 11 ani, s-au jucat cu sentimentele acestui copil. Sunt responsabili de moartea ei, iar noi suntem obligaţi să facem dreptate, aşa acum ne-a cerut Cristina în biletul de adio. Vrem să se facă dreptate, suntem distruşi de moartea copilului care a crescut alături de noi!“, a adăugat Irina Toma.

„Suferința din sufletul meu nu o poate calma nimeni“

În ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae, alt tânăr aflat în grija statului şi-a pus capăt zilelor. Nicolae Cristea a fost găsit zăcând pe caldarâm. S-a aruncat de pe un bloc. Nimeni nu a ţinut cont de faptul că acest tânăr fusese ca un frate mai mare pentru Cristina, nimeni nu s-a gândit să îl monitorizeze atent, să discute cu el, să îl consilieze. Pe o rețea de socializare, în seara zilei de 4 decembrie, Nicu, cum îi spuneau prietenii, a scris: „Suferința din sufletul meu nu o poate calma nimeni. Așa ca prețuiți viața pentru că e una singură… Vă pup. Adio“, iar câteva minute mai târziu: „Ne rămâi o persoană importantă în inimile noastre… Și, de acolo, de unde ești, sigur te uiți la noi. Cristina, nu ești singură…“. Acestea au fost ultimele cuvinte lăsate amintire prietenilor lui.

„A scris că îşi dorește să fie îngropată lângă tatăl maternal“

Alina Angheloiu locuieşte în blocul în care se află apartamentul de tip familial în care Cristina şi-a petrecut ultimii trei ani din viață. Vizibil afectată, pentru că este și ea mamă, a decis să tragă un semnal de alarmă despre acest sistem instituţionalizat bolnav. „De doi ani stau aceste fete aici și mi-a fost dat să aud lucruri care nu sunt normale. Înainte au stat niște copii care sufereau, cred, de encefalopatie infantilă și, într-o noapte, am auzit zgomote puternice. Un copil urla, soțul meu a mers și a bătut cinci minute în ușă, după care o doamnă a spus că putem să intrăm că nu i-a făcut nimic. Fetele, din fericire, au fost tratate bine. De multe ori le auzeam chicotelile, dar de multe ori le auzeam și plânsetele, și urletele. Înainte de 1 decembrie, am auzit o voce care spunea că vrea la mama și plângea. Mi-am dat seama că era fetița de acum. Ea a fost găsită moartă de o fată care plimba câinele şi nicidecum de angajata Centrului, aşa cum se spune. Chiar eu m-am dus și am încercat s-o resuscitez. Băiatul care s-a sinucis este prietenul fetelor, îl vedeam aici, pe scările blocului, stătea cu ele, le proteja“, a spus Alina Angheloiu. Revoltată de moartea acestor copii, femeia vrea să se facă dreptate: „A fost un bilețel pe care l-a găsit Poliția, Procuratura, și care a fost găsit în geacă. Însă, fetița își făcuse o ciornă pe care a lăsat-o în apartamentul în care locuia, în coşul de gunoi, și pe care au găsit-o asistenții maternali ulterior. În acea ciornă cerea iertare familiei și spunea că-și iubește mama și familia chiar dacă ei nu o fac, că familia nu a luptat suficient de mult pentru ea, deși acest lucru nu este adevărat, cred că i se băgase asta în cap. Este o crimă morală ceea ce au făcut cu sufletul acestui copil! Familia este distrusă, o iubeau enorm, au vrut să o ia în plasament fără să primească nici un ban. A mai scris că își dorește să fie îngropată lângă tatăl maternal, acolo unde merge cu mami să pună lumânări. A fost îngrozitor. Fratele din familia maternală a căzut în genunchi atunci când a citit biletul“.

„Cea mai gravă problemă este relaţia pe care o au aceşti copii cu personalul angajat“

Toţi adolescenţii şi tinerii din apartamentele de tip familial ale DGASPC Dolj au fost duşi ieri la un consult psihiatric, la Clinica I Psihiatrie din cadrul Spitalului de Neuropshiatrie. Prof. univ. dr. Tudor Udriștoiu, șeful Clinicii Psihiatrie I, a petrecut ore în şir pentru a sta de vorbă cu fiecare copil, pentru a afla lucrurile care îi dor cel mai mult. „Este vorba de copii extrem de vulnerabili, cu care trebuie să fim extrem de atenţi pentru a nu se extinde acest fenomen al sinuciderilor. Cei cu care am stat de vorbă au vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Cinci dintre ei, cu vârstă peste 17 ani, sunt extrem de afectaţi de moartea celor doi. Se cunoşteau, există o legătură strânsă între aceşti copii. Un lucru este cert: nu vreau să critic pe nimeni, însă există o serie de deficienţe în activitatea acestei instituţii. Chiar vreau să am o discuţie cu conducerea în acest sens, să le sugerez câteva aspecte. Cea mai gravă problemă este relaţia pe care o au aceşti copii cu personalul angajat. Este o lipsă totală de încredere în cei care se ocupă de supravegherea lor. Ar trebui să fie o legătură mai puţin formală. O altă problemă, ce pare minoră, este legată de hainele pe care aceştia le primesc. Nu li se cere părerea, nu-şi pot exprima preferinţele, ceea ce doare“, a spus profesorul Udriştoiu.

„Aceşti copii sunt dotaţi peste medie, sunt deosebiţi“

Șeful Clinicii de Psihiatrie precizează că nu sunt singurele aspecte care trebuie luate în considerare. Acesta susţine faptul că este foarte grav ceea ce se întâmplă în sistem. „Sunt mulţi tineri care vin de la asistenţi maternali în aceste centre. Pentru o vreme, asistenţii maternali nu au voie să ia legătura cu aceştia. Interdicţia este absurdă. Nu ştiu cine a inventat această regulă. E ca abstinenţa la alcoolici. Din câte am înţeles, primesc şi interdicţie să se ducă la biserică. Cred că nu aşa trebuie procedat. Dimpotrivă, aceşti tineri trebuie să ducă o viaţă cât mai aproape de normalitate. Sunt legături strânse între aceşti copii, legături aparte. Şi am remarcat ceva ce trebuie spus. Aceşti copii sunt dotaţi peste medie, sunt deosebiţi. Trebuie să avem mare grijă. Avem doi, chiar trei tineri extrem de afectaţi de moartea prietenilor lor. Cred că este nevoie de un serviciu de gardă, de un psiholog care să monitorizeze ce se întâmplă cu aceste suflete de copii pentru că, din câte am înţeles, au postat pe facebook mesaje cu subînţeles, însă nu a luat nimeni nici o măsură în acest sens. Concluzia este simplă: au încredere într-un diriginte, un preot, dar nicidecum în personalul din sistem“, a adăugat prof. univ. dr. Tudor Udriștoiu.

„Ne omoară gândul că vom împlini 18 ani şi vom ajunge în stradă“

Valentin şi Cristian sunt doi dintre tinerii care şi-au pierdut în ultimele zile prietenii. Nicu le-a fost ca un frate, iar moartea lui i-a revoltat, i-a determinat să ia iniţiativa pentru a salva alte vieţi. „Sunt mulţi care suferă în acest moment. Tare mi-e teamă că o să mai ia şi pe alţii după ei. De patru ani îl cunosc pe Nicu. Îmi era ca un frate, el era cel care ne încuraja, care ne spunea că trebuie să răzbim cu orice preţ și să învingem sistemul. Este greu să răzbeşti. Eu, de exemplu, am pierdut şirul centrelor de plasament în care am fost mutat de-a lungul anilor, iar prietenul mea a fost luat de la asistent maternal la 12 ani şi de atunci a schimbat apartamentele aproape anual. Nu e normal aşa ceva! Foarte mulţi dintre noi am fost la un pas de sinucidere de foarte multe ori. Ne omoară gândul că vom împlini 18 ani şi vom ajunge în stradă. Ne distruge singurătatea, gândul că nu avem pe nimeni. Vrem să schimbăm ceva! Vrem ca măcar viaţa celor mai mici, aflaţi în centre, să nu fie în pericol. Vrem să nu se mai întâmple asemenea tragedii. Ne dorim ca personalul de la Direcţie să ne asculte mai mult problemele, să ne ia în serios atunci când ne văd în depresie pentru că e doar un pas până la sinucidere. Sistemul nu oferă susținerea de care avem nevoie. Nicu, de exemplu, a mai încercat de câteva ori să se sinucidă. Ultima tentativă a avut-o în vară“, au spus cei doi tineri din apartamentele de tip familial ale Direcţiei.
Astăzi, toţi prietenii celor doi tineri au decis să îmbrace tricouri pe care să fie imprimate fotografiile acestora.

Direcţia face apel la calm

Reprezentanţii DGASPC Dolj au menţionat faptul că au demarat o anchetă internă în urma evenimentelor regretabile care s-au petrecut cu doi copii aflați sub măsura plasamentului la Casa de Tip Familial „Amicii“ și Casa de Tip Familial „Voința“, fiind inițiate acțiuni de monitorizare, evaluare și consiliere psihologică a tuturor copiilor și tinerilor din sistemul rezidențial. În ceea ce priveşte modul în care s-au purtat cu Cristina, aceştia susţin că s-a procedat absolut corect, urmărind „interesul copilului“. Mai mult decât atât, aceştia susţin că instituţia pe care o conduc nu a înregistrat nici o cerere prin care asistenta maternală să solicite luarea Cristinei în plasament.
„Facem un apel la calm, la suport. Facem tot ceea ce este omeneşte posibil pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple. În urma producerii tragediei din 2 decembrie 2015, la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj a demarat o anchetă internă pentru a se stabili împrejurările care au determinat producerea tragediei și măsurile care se impun. De asemenea, au loc şi acțiuni de monitorizare a copiilor din sistemul rezidențial, acțiuni de evaluare a copiilor din sistemul rezidențial, dar și acțiuni de consiliere psihologică. În al doilea eveniment tragic, petrecut în seara de 5 decembrie, a fost implicat un elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova care se afla sub măsură de protecție specială de la naștere. La nivelul Direcției s-a constituit o celulă de criză, s-au format șase echipe de specialiști (psihologi și asistenți sociali), care au interacționat cu copiii din toate Casele de Tip Familial. S-a dispus dublarea personalului din Casele de Tip Familial; au fost informate autoritățile centrale cu privire la producerea acestor evenimente. S-a dispus o supraveghere cu personal suplimentar a tuturor copiilor din sistemul rezidențial“, a precizat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.
Acțiunile de comunicare, evaluare, consiliere și suport vor continua la un nivel ridicat și în perioada următoare, pentru toți cei aproape 200 de copii și tineri din sistemul rezidențial (17 Case de Tip Familial cu o capacitate de opt locuri fiecare, o Casă de Tip Familial cu o capacitate de 20 de locuri, două centre de primire în regim de urgență cu o capacitate de 20 de locuri fiecare). Stancu a menţionat faptul că a luat legătura cu familia tânărului, care este stabilită în Spania cu ceilalţi şase copii, pentru a decide când vor avea loc funeraliile.

Poliţia anchetează

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj spun că în ambele cazuri de suicid a fost începută o anchetă pentru a se stabili de ce au recurs cei doi elevi la acest gest. Până în prezent, anchetatorii au stabilit că cei doi elevi s-au sinucis, în ambele cazuri fiind vorba, cel mai probabil, de depresii. În cazul elevei de 14 ani, oamenii legii au stabilit că, miercuri, după ce a plecat de la școală, fata a hotărât să-și pună capăt zilelor, cel mai probabil pe fondul unei depresii. Eleva a fost găsită spânzurată miercuri după-amiază, în jurul orei 15.00, iar mai târziu a murit la Spitalul de Urgență Craiova. Asupra fetei a fost găsit un bilet de adio, adresat asistentei maternale la care stătuse aproximativ 11 ani. În ceea ce-l privește pe al doilea elev care s-a sinucis, anchetatorii spun că, sâmbătă seară, în jurul orei 21.40, polițiștii au fost sesizați că un tânăr a căzut de pe un bloc aflat în construcție, situat pe bulevardul Oltenia din cartierul craiovean Craiovița Nouă. După primele cercetări s-a stabilit că este vorba de un elev de 19 ani, instituționalizat, care s-a sinucis aruncându-se de pe bloc. Asupra băiatului a fost găsit un bilet de adio, în care explica că a ales să-și pună capăt zilelor pentru că a fost respins de părinții săi.

„Cristina era un copil extrem de bun“

Verginica Roşca, directorul Şcolii „Gheorghe Bibescu“:
„A fost un şoc pentru noi să aflăm o asemenea veste. Cristina era un copil extrem de bun, extrem de silitor, foarte prietenos, se înţelegea foarte bine cu colegii. Nu avea absenţe. Avea medii peste 8“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS