12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum au fost sancționați profesorii din Dolj?

Cum au fost sancționați profesorii din Dolj?

Cadrele didactice și personalul didactic auxiliar și nedidactic trec anual prin evaluarea activității derulate în funcție  de fișa postului
Cadrele didactice și personalul didactic auxiliar și nedidactic trec anual prin evaluarea activității derulate în funcție
de fișa postului

Evaluarea activității personalului din unitățile școlare din județul Dolj s-a finalizat în acest an fără tăieri salariale, ci doar cu calificative mai mici, care nu le vor mai da posibilitatea cadrelor didactice să promoveze, după cum arată rapoartele Inspectoratului Școlar. Sancțiunile s-au aplicat atât personalului didactic, cât și personalului didactic auxiliar, personalului de îngrijire, acesta din urmă având și cele mai mici calificative. De calificative mici au scăpat însă cadrele didactice de la unitățile școlare cu procente mici de promovare a examenelor.

În Dolj, cele mai multe sancțiuni s-au aplicat cadrelor didactice pentru activitatea derulată la clasă pe perioada unui an școlar. 22 de dascăli au avut calificativul „bine“ în loc de „foarte bine“ în urma evaluării activității. Au fost sancționați inclusiv profesorii cu gradul I sau chiar cu doctorat, cum este în cazul Vela, unde directorul școlii a precizat că în evaluare a fost „luat în calcul faptul că profesorii respectivi au lăsat foarte mulți elevi corigenți“.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj susțin că nu cunosc exact motivele sancțiunilor, dar că, în urma acestor evaluări, personalul unităților școlare vizat de scăderea calificativului nu va mai beneficia de dreptul de a promova sau de gradații de merit.
„Deciziile privind calificativele se acordă în Consiliile de Administrație ale unităților școlare. Nu cunoaștem motivele acestor sancțiuni. În urma evaluării însă cadrele didactice care au primit calificativul «bine» nu pot obține gradul didactic I, dacă sunt înscrise la acest examen. De asemenea, dacă în ultimii cinci ani de activitate nu au primit calificativul „Foarte bine” nu au dreptul la funcții de conducere și nici la gradații de merit. Calificativele sunt condiții esențiale pentru a trece prin etapele menționate“, a precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt în cadrul ISJ Dolj.
De altfel, în urma evaluărilor și personalul didactic auxiliar, categorie la care intră bibliotecarii, administratorii de patrimoniu, informaticienii, secretarele și chiar contabilii, a primit calificative mai mici decât cadrele didactice. „La personalul didactic auxiliar sunt cinci persoane cu calificativul «satisfăcător» și o persoană cu calificativul «bine». De altfel, și la personalul nedidactic avem trei persoane cu calificativul «bine»“, a precizat Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt în cadrul ISJ Dolj. Calificativele nu au fost contestate.

„Foarte bine“ pentru promovabilitate scăzută

Din lista cu calificative mici lipsește personalul de la unitățile cu rezultate scăzute la examenele naționale. În anul școlar anterior, trei licee au avut promovabilitate scăzută la examenul național de bacalaureat: Liceul Tehnologic „Ștefan Anghel“ din Băilești, Liceul „Constantin Ianculescu“ din Cârcea și Liceul Beethoven din Craiova. Aceste unități școlare nu au avut nici un promovat după prima sesiune a examenului național de bacalaureat. Culmea este că pentru aceste situații nu există nici un fel de sancțiune. Tot personalul are calificative maxime și în unele cazuri sunt acordate chiar și gradații de merit. De altfel, nici în anii anteriori nu s-au aplicat sancțiuni pentru astfel de situații. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj au anunțat doar anchete la unitățile respective, finalizate cu un program de pregătire suplimentară. Tot cu calificative maxime apar și cadrele didactice angajate pe perioadă determinată, dar care la concursurile de ocupare a posturilor didactice au note mici, unele chiar cu note sub 5.00 au primit calificativul „foarte bine“ la evaluarea activității la clasă. Calificativele se acordă pe baza unei fișe de evaluare în unitatea școlară.
Carmen Rusan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS