14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCreştere explozivă a facturilor la întreţinere, în Motru

Creştere explozivă a facturilor la întreţinere, în Motru

Majoritatea motrenilor nu îşi achită întreţinerea
Majoritatea motrenilor nu îşi achită întreţinerea

Facturile motrenilor emise de Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru au crescut de când a început furnizarea agentului termic pentru populaţie. Dacă în perioada de vară s-a reuşit o reducere a debitelor de la cele 17 asociaţii de proprietari, în prezent, datoriile se apropie de 20 de milioane de lei, după ce au fost emise facturile şi pe ultima lună. Locatarii nu se grăbesc să achite datoriile pe care le au la utilităţi, iar de la o lună la alta se adaugă penalităţi consistente. Potrivit lui Eugen Corcoată, directorul Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru, din totalul de aproape 20 de milioane de lei, penalităţile se ridică la 5,5 milioane de lei. Aproape nimeni nu doreşte să plătească de bună voie datoriile la întreţinere şi pentru a se evita acumularea acestora de la o lună la alta s-a început notificarea tuturor debitorilor.

Procese cu toate asociaţiile de proprietari

Eugen Corcoată a mai spus că Uzina este în procese cu jumătate din asociaţiile de proprietari şi cu sute de persoane fizice care au contracte directe cu furnizorul de agent termic şi apă din Motru. De asemenea, se lucrează la documentaţiile necesare pentru a se începe procese şi cu celelalte asociaţii de proprietari din Motru. Cea mai mare datorie înregistrată de o persoană fizică din localitate este de peste 20.000 de lei, reprezentând ani întregi de neplată a facturilor la întreţinere.
„Din păcate, este o creştere a datoriilor şi are legătură cu faptul că mulţi nu mai sunt angajaţi ai carierelor miniere, nu au un loc de muncă. S-a accentuat sărăcia. Avem în această perioadă şi o creştere a costurilor de producţie cu materialele, piesele, păcura, cărbunele. Ne trebuie bani să cumpărăm cărbune de la CEO şi trebuie să plătim în avans. Agenţii economici şi instituţiile au datorii de numai 200.000 de lei. Avem noroc şi cu primăria pentru că ne virează ajutorul la încălzire lună de lună şi mai obţinem fonduri. Avem sute de procese şi cu asociaţiile, şi cu familiile care au contract direct. Este cineva care are peste 20.000 de lei debite la întreţinere. Nu a mai plătit de peste opt ani. Vom începe să mergem din uşă în uşă, să vedem ce mai putem încasa“, a spus Eugen Corcoată, directorul Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru. În municipiu există 6.400 de apartamente, dintre care 6.300 sunt branşate la sistemul centralizat al UATAA, iar restul beneficiază de încălzire pe gaze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS