12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTrei poliţişti din dosarul „Mafia Cărbunelui“, puşi în libertate

Trei poliţişti din dosarul „Mafia Cărbunelui“, puşi în libertate

Tribunalul Gorj a dispus punerea în libertate a celor şapte persoane arestate în dosarul „Mafia Cărbunelui“, între care şi trei poliţişti. Este vorba de agenţii de poliţie Gheorghe Milodin, Nicolae Milodin, Constantin Manolache și alți patru bărbați, arestaţi de aproape trei luni. Mai mult decât atât, judecătorii au admis cererile şi excepţiile formulate de doi dintre cei trimiși în judecată. În aceste condiții, dosarul se va întoarce pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, condiţia fiind ca decizia Tribunalului Gorj să rămână definitivă. „Constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului din 12 octombrie 2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, cu privire la infracţiunile de furt calificat şi tăinuire, urmând ca procurorul să procedeze la reliefarea elementelor constitutive ale infracţiunilor, respectiv la descrierea elementelor materiale pentru fiecare infracţiune, cu precizarea expresă a aspectelor penale ce ţin de latura obiectivă a faptelor pentru care au fost trimişi în judecată, astfel încât să poată fi verificată existenţa în loc şi timp a actelor materiale, raportat la încadrarea juridică a acestora, astfel cum sunt menţionate în dispozitivul rechizitoriului. Transmite încheierea motivată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru ca, în termen de cinci zile de la comunicare, procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine trimiterea în judecată cu privire la infracţiunile de furt calificat şi tăinuire. Cu drept de contestaţie“, au stabilit magistraţii Tribunalului Gorj.

17 inculpaţi, trimişi în judecată

În dosarul „Mafia Cărbunelui“ au fost trimişi în judecată 17 inculpaţi, între care se află şi 12 poliţişti. Este vorba de o reţea compusă din persoane care sustrăgeau cărbune din carierele miniere din Gorj şi care foloseau o reţea de transportatori ce beneficia de protecţia mai multor poliţişti. Oamenii legii erau mituiţi periodic cu diferite sume de bani pentru a nu controla transporturile ilegale de cărbune: „În perioada 2014 – septembrie 2015, inculpaţii, agenţi de poliţie care patrulau pe ruta Motru-Rovinari-Turceni-Ţânţăreni, judeţul Gorj, protejau persoane care transportau şi comercializau cărbune sustras de pe benzile de transport aparţinând Complexului Energetic Oltenia. Sustragerile de cărbune se derulau în special pe traseul benzilor transportoare către Termocentrala Rovinari, amplasate de-a lungul gospodăriilor unor cetățeni din localitățile Roşia Jiu şi Rogojelu, lignitul fiind descărcat în grădini, pentru ca ulterior să fie încărcat în mijloacele de transport. Inculpaţii care sustrăgeau cărbune se aflau în relaţionare cu agenţi de poliţie ce le permiteau să parcurgă zona lor de responsabilitate fără a verifica provenienţa mărfii, contra unor sume de bani, deşi cunoşteau faptul că aceasta este sustrasă. De altfel, unii agenţi de poliţie beneficiau şi ei de cărbunele sustras şi chiar le indicau transportatorilor rutele sigure pe care puteau merge. De asemenea, nu le verificau documentele de provenienţă, în marea lor majoritate acestea fiind falsificate. Inculpaţii, agenţi de poliţie, au omis să ia măsuri în sensul întocmirii unor dosare penale privind furtul de cărbune“, potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Poliţişti trimişi în judecată

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cei 12 oameni ai legii vor fi judecaţi pentru luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual. Vor răspunde în faţa judecătorilor poliţiştii Gheorghe Milodin, Nicolae Milodin, Constantin Manolache (arestaţi preventiv momentan), precum şi Ştefan Găman, Florin Glaje, Marinel Staicu, Daniel Ungureanu, Gheorghiţă Vâlceanu, Sevastian Udrea, Gheorghe Vlăduţu, Dan Ciuciuc şi Paul Marin Gheară. Au mai fost trimişi în judecată transportatorii: Claudiu Boboc, Vasile Butură, Constantin Cărăgui, Nicolae Popescu şi Nicolae Işfan, acuzaţi de furt calificat. Mai mulţi inculpaţi au sechestru pe bunuri. Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.747.000 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat societăţii prin sustragerea unei cantităţi de aproximativ 50.000 de tone de cărbune sortat. În cauză, în vederea recuperării prejudiciului produs, s-a dispus instituirea sechestrului asupra unor sume de bani, precum şi asupra unor bunuri mobile aparţinând inculpaţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS