14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTop 10 venituri: Liber-profesioniști cu „afaceri“ de miliarde

Top 10 venituri: Liber-profesioniști cu „afaceri“ de miliarde

Primii zece cel mai bine plătiți liber-profesioniști din Dolj au încasat, în total, 11.515.054 de lei anul trecut
Primii zece cel mai bine plătiți liber-profesioniști din Dolj au încasat, în total, 11.515.054 de lei anul trecut

GdS vă prezintă categoriile de liber-profesioniști din Dolj care au câștigat cel mai bine în 2014. „Recordmenii“ la încasări sunt executori judecătorești, avo­cați, notari, un practician în insolvență, dar și un fotbalist.

O perioadă care poate fi considerată dificilă pentru firme a fost, în schimb, benefică altor categorii de persoane, care au profitat de diverse insolvențe, de executarea silită a unor agenți economici și a unor persoane fizice, dar și de procesele de pe rolul instanțelor înregistrate de unii. Anul trecut a adus câștiguri uriașe în buzunarele persoanelor fizice cu profesii liberale. Unele dintre aceste persoane au câșigat în 2014 sume uriașe, de peste un milion de lei noi fiecare (peste zece miliarde de lei vechi), mai mari chiar decât cele mai mari salarii înregistrate de managerii din sectorul privat și de deținătorii de firme din Dolj aflați în topul cu cele mai mari zece venituri salariale declarate în acte.

Executori, avocați și un practician în insolvență – pe primul loc în top

La solicitarea GdS, Direc­ția Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova a realizat un top al primelor zece venituri pe județ câștigate în 2014 de persoane fizice, în special de persoane care activează ca liber-profesioniști.
Pe primul loc în top, cu cel mai mare venit înregistrat în Dolj anul trecut, se situează un executor judecătoresc, care a încasat pe tot anul 1.433.592 de lei brut, adică aproximativ 322.000 de euro, calculat la cursul de acum. Executorul respectiv a încasat aproape 27.000 de euro pe lună. Pe locul doi în topul veniturilor persoanelor fizice, realizat de DGRFP Craiova, se află tot un executor judecătoresc. El a declarat la Fisc că a încasat în 2014 suma de 1.406.933 de lei. Pe locul trei se află o persoană care a câștigat din activități juridice. Avocatul respectiv a declarat un venit anual de 1.405.356 de lei.
Și pentru un practician în insolvență anul 2014 a fost profitabil. Persoana respectivă a încasat 1.399.666 de lei pe tot anul 2014, el situându-se pe locul patru într-un top al veniturilor declarate pe persoană fizică, obținute din activități independente.

Un fotbalist, în topul veniturilor pe persoană fizică

Pe locul cinci în clasamentul veniturilor persoanelor fizice din Dolj se află cineva care a înregistrat anul trecut venituri totale de 1.168.716 lei din „diverse convenții civile“, potrivit Fiscului. Este vorba despre un fotbalist care are domiciliul în Dolj, dar are contract cu un club din țară, potrivit unor surse. Persoana respectivă își declară veniturile la Dolj, pentru că aici are domiciliul. Aceasta ar fi singura persoană din top care nu a realizat venitul în județul în care și-l declară. Pe locul șase în topul veniturilor liber-profesioniștilor se află alt executor judecătoresc. El și-a declarat un venit de 1.018.335 de lei pe anul trecut.

Și unii notari au câștigat bine

Pe locurile șapte și opt în topul veniturilor declarate pe persoană fizică în Dolj figurează doi notari, care au declarat că au încasat în 2014 venituri de 972.673 de lei, respectiv 922.646 de lei. Pe locul nouă în top se găsește un avocat, care a câștigat anul trecut un venit de 903.343 de lei. Pe locul zece în topul realizat de Finanțe se află o persoană care are birou notarial. Venitul ei pe anul trecut a fost de 883.794 de lei.

Veniturile liber-profesioniștilor, mai mari decât ale oamenilor de afaceri

Top 10 venituri obținute în 2014  de persoane cu profesii liberale*
Top 10 venituri obținute în 2014
de persoane cu profesii liberale*

Primele zece persoane fizice care activează ca liber-profesioniști în Dolj au încasat în anul 2014 mai mulți bani decât reprezentanții mediului de afaceri dintr-un top similar, dar în funcție de salariile declarate în acte. Dacă oamenii de afaceri care dețin funcții de manageri la firmele proprii sau directorii de firme private de top și specialiștii în tranzacții cu valori mobiliare au câștigat, în total (primii zece pe județ), 6.872.203 lei anul trecut, cei zece liber-profesioniști din topul realizat de Fisc au avut câștiguri care au totalizat 11.515.054 de lei.
Cu alte cuvinte, primii zece liber-profesioniști au avut anul trecut câștiguri mai mari cu 4.642.851 de lei decât primii zece manageri și antreprenori din mediul privat care au obținut cele mai mari venituri din salarii.

Topul primelor 10 salarii  din Dolj în 2014*
Topul primelor 10 salarii
din Dolj în 2014*

Cei cu cele mai mari venituri din salarii activează, așa cum scria GdS săptămâna trecută, în diverse domenii de activitate: de la intermedieri financiare, la comerțul cu cereale, comerțul cu produse farmaceutice și până la extracția petrolului, respectiv producerea de generatoare, motoare și altele.
Printr-o analiză comparativă, se observă că cel mai mare venit din salarii realizat în Dolj (de 1.675.763 de lei) este ceva mai ridicat decât venitul aflat pe primul loc în celălalt top și declarat de executorul judecătoresc din topul persoanelor fizice cu venituri din profesii libere (1.433.592 de lei). Totuși, se observă că persoanele cu profesii liberale aflate în top au venituri mult mai ridicate decât fiecare dintre cei din mediul de afaceri situați în celălalt top, al salariilor.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS