16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Pescărușul“, în premieră la Naționalul craiovean

„Pescărușul“, în premieră la Naționalul craiovean

Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova pregătește, în acest sfârșit de an, premiera unei celebre opere a dramaturgiei universale, „Pescărușul“, de A.P. Cehov, în regia lui Yiannis Paraskevopoulos. Spectacolul se va juca sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 19.00, și duminică, 6 decembrie, de la ora 18.30, la Sala „Amza Pellea“.
Vechi prieten al Teatrului Național „Marin Sorescu“, regizorul grec Yiannis Paraskevopoulos s-a reîntors la Craiova, după ce a regizat „Romeo și Julieta“, „Medeea“ și „Lysistrata“.
„De fiecare dată când sunt aici am impresia că fac un pas înainte, că evoluez din punct de vedere al muncii mele și al modului de a gândi. Când am venit pentru prima dată la Craiova să montez «Romeo și Julieta», am privit totul ca o provocare. Erau foarte mulți actori pe scenă. Am simțit că e momentul să evoluez, să mă maturizez. Am regizat apoi «Medeea», o tragedie antică greacă, un text dificil, iar apoi, când am venit pentru «Lysistrata», era altă atmosferă. Era vorba de o comedie și lucrurile funcționau altfel. Acum, când m-am întors să montez «Pescărușul», sunt încercat de aceleași sentimente pe care le-am trăit când am pășit prima dată în sala Teatrului Național din Craiova, când am montat «Romeo și Julieta». Simt că trebuie să cresc și mai mult“, a precizat regizorul Yiannis Paraskevopoulos.
Versiunea scenică a spectacolului „Pescărușul“ se bazează pe traduceri semnate de Mașa Dinescu, Moni Ghelerter și R. Tegulescu.
„Este o piesă clasică, dar abordarea regizorală este contemporană. De obicei, personajele lui Cehov sunt fie obosite, fie plictisite. Noi am încercat să descoperim care sunt, de fapt, problemele lor creionate de dramaturgul rus și să le legăm cu cele ale zilelor noastre. Cel mai important lucru este că oamenii trebuie să înțeleagă că vin să vadă o piesă foarte bună, construită pe un text valoros, foarte puternic și emoționant“, a precizat regizorul Yiannis Paraskevopoulos.
Decorul și costumele sunt realizate de Lia Dogaru, iar asistent de regie este tânărul actor Laurențiu Tudor, care a mai lucrat cu Yiannis Paraskevopoulos și la spectacolul „Lysistrata“.
„Am avut mult de învățat de la Yiannis Paraskevopoulos, de la disciplină până la lucruri tehnice, pe care le-am dezvoltat și adaptat la nevoile pe care le propun montările sale. Lucrul cu el este foarte important pentru mine“, a precizat tânărul asistent de regie.
Muzica spectacolului este special creată de compozitorul grec Manos Milonakis, care se află la a treia colaborare cu regizorul Yiannis Paraskevopoulos.
Din distribuția spectacolului „Pescărușul“ fac parte actori remarcabili ai Teatrului Național Craiova precum Cerasela Iosifescu, Iulia Colan, Sorin Leoveanu, Vlad Udrescu, Valentin Mihali, Iulia Lazăr, Adrian Andone, Anca Dinu, Dragoș Măceșanu, Eugen Titu, Cătălin Vieru. Biletele s-au pus în vânzare la agenția teatrală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS