17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPacienții cu hepatită, pe drumuri pentru noul tratament

Pacienții cu hepatită, pe drumuri pentru noul tratament

Bolnavii de hepatită sunt nemulțumiți de modul în care se derulează procesul de intrare în noua terapie (FOTO: Arhiva GdS)
Bolnavii de hepatită sunt nemulțumiți de modul în care se derulează procesul de intrare în noua terapie (FOTO: Arhiva GdS)

Prevederile acordării noii terapii fără interferon, singura șansă la viață pentru persoanele cu hepatită C sau ciroză hepatică în stadiu avansat, le dau bătăi de cap pacienților. Primele 123 de dosare au fost deja analizate de o comisie de experţi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), dar deficiențele se țin lanț. Reprezentanții pacienților spun că bolnavii se plâng că sunt purtați pe drumuri pentru analize sau pentru o simplă hârtie care mai trebuie depusă la dosar. Dar și că voucherele pentru analizele gratuite sunt insuficiente.

După mai bine de doi ani de așteptare până să fie introdusă o nouă terapie pentru bolnavii de hepatită primele dosare au fost trimise spre aprobare către comisia de experți de la CNAS.
Pe 25 noiembrie 2015 au fost evaluate primele dosare. Persoanele care pot beneficia de noua terapie sunt pacienții cu ciroză hepatică cu virus C compensată, gradul de fibroză F4. Pe scurt, cazurile cele mai grave. 5.000 de pacienți din toată țara vor putea avea acces la noul tratament. Pentru alegerea acestora este necesar un set de analize. Firma care a câștigat licitația și produce aceste molecule sponsorizează pacienții cu plata a trei analize prin vouchere. Problema este că în Oltenia prima tranșă de vouchere s-a terminat. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România atrage atenția asupra modului defectuos în care se derulează procesul de intrare în noua terapie.
„Voucherele distribuite prin intermediul CNAS către medicii curanți sunt insuficiente, iar pacienții sunt programați și reprogramați în unele situații chiar și peste săptămâni. S-a promis că nu o să existe liste de așteptare. Dar au apărut liste neoficiale pentru că oamenii așteaptă să-și primească voucherul. Este o listă de așteptare și asta. Ideea este bună, numai că modul în care se aplică nu este potrivit. Acum, medicii sunt nemulțumiți pentru că le vin pacienți și nu au cum să le dea voucherele și nu știu cum și când să-i mai programeze, iar pacienții se simt nedreptățiți pentru că au impresia că medicii mint și că bagă alți pacienți în fața lor. Trebuia să li se spună oamenilor de la început cum vor sta lucrurile“, a spus Marinela Debu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO).

„Sunt pacienți grav bolnavi care nu mai au timp să aștepte“

Lupta este pe viață și pe moarte pentru că tratamentul se acordă pacienților grav bolnavi a căror stare de sănătate nu mai permite amânare. Doar medicii din centrele universitare pot prescrie noul tratament, ceea ce înseamnă că toți pacienții din Oltenia trebuie să vină la Craiova. Bolnavii se plâng că sunt purtați pe drumuri pentru analize sau pentru o simplă hârtie care mai trebuie depusă la dosar și despre care nu se știa.
„Este vorba de pacienți grav bolnavi care nu mai au timp să aștepte. Au așteptat destul. Protocoalele sunt publicate din 4 noiembrie, doar că au mai apărut mici modificări ale unor formulare. De exemplu, săptămâna trecută am fost sunați de pacienți care s-au dus să-și depună dosarele și au fost întorși pe motiv că s-a schimbat fișa de inițiere și că trebuie din nou semnată și completată. Între timp am înțeles că CAS a permis ca dosarele de până acum să meargă așa, iar următoarele să conțină această fișă. În plus, oamenii sunt nevoiți să vină din toate localitățile în centrele universitare. Ar trebui ca pacientul să poată să-și facă analizele, de exemplu, la Slatina, mai ales că laboratorul acreditat are și acolo reprezentanță și să nu mai vină la Craiova să fie la prima oră la medic, nemâncat. Vorbim de pacienți cu ciroză a căror boală de ficat oricum le dă o stare de oboseală“, a precizat Marinela Debu.
Rata de vindecare cu acest tratament este de aproape 100%. Problema este că de tratament pot să beneficieze doar pacienții cu ciroză hepatică cu virus C compensată, gradul de fibroză F4, deși nevoie mare ar avea și cei cu F3. Și pacienți din Oltenia au făcut sesizări către APAH-RO. „Am avut și pacienți din Oltenia care au luat legătura cu noi. Oamenii au nelămuriri și probleme. Am avut sesizări de la bolnavi din Oltenia care știau că au gradul de fibroză F4 și după analiză au ieșit cu F3, un grad mai mic și nu mai pot beneficia de tratament. Ar fi trebuit să fie cuprinși și cei cu F3 și cu F4, așa cum se întâmplă în alte țări“, a adăugat Marinela Debu.

Du-te vino după analize!

Prof. dr. Paul Mitruț, medic primar gastroenterolog, este unul dintre medicii din Craiova care are pe listă bolnavi ce așteaptă vindecarea de la tratamentul fără interferon. În țară sunt anumite laboratoare care au fost acreditate unde se pot face analizele gratuite prin vouchere. În Craiova, a fost acreditat un singur laborator. Dr. Paul Mitruț spune că au existat deficiențe legate de analize.
„Toată lumea vrea să se trateze. S-au dat până acum în jur de 3.000 de vouchere. Au fost deja finalizate la CNAS cam 100 de dosare. Este mai dificil la început, până se verifică toate analizele. La noi probleme au fost cu laboratorul în sensul că a promis oamenilor că sunt gata analizele la o anumită dată și când au venit pacienții de la Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, oamenii au aflat că, de fapt, nu sunt gata analizele și a trebuit să se întoarcă acasă și să vină după ele în altă zi. Au mai fost și contradicții, adică oamenii care avea gradul de fibroză F4, li s-a spus că au F3. Au făcut cu banii lor și după aceea și a ieșit F4“, a precizat medicul gastroenterolog.

Depunerea dosarelor continuă

Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a trimis pentru 25 noiembrie 2015 când s-a întrunit prima comisie de experţi CNAS pentru afecţiuni hepatice care evaluează dosarele pentru tratamentul fără interferon șapte dosare. Reprezentanții CAS Dolj au transmis că în cursul zilei de 26 noiembrie au mai fost depuse 11 dosare ce urmează să fie trimise către comisia de la CNAS. Dr. Mitruț spune că are cam 40 de dosare în acest moment la care lucrează pentru moment și că este mare nevoie să fie cuprinși în noua terapie și pacienții cu grad de fibroză F3.
„Acum este o perioadă în care nu mai avem vouchere. Firma care le-a dat a spus că vrea să fie aprobate dosarele pentru primii pacienți și după să trimită altă tranșă. Eu am cam 40 de pacienți și acum lucrez la dosare care trebuie trimise pentru aprobare. Cred că ar trebui cuprinși și cei cu F3 mai ales tinerii. Am avut pacienți de 30 de ani cu F3 care nu pot primi terapia și pacienți de 80 de ani cu F4 care intră. Poate se vor mai modifica lucrurile“, explică dr. Paul Mitruț.
Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, a declarat într-o postare pe site-ul instituției sanitare faptul că procesul de distribuire a voucherelor va continua.
„În perioada următoare, comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice se va întruni ori de câte ori vor fi depuse la CNAS aproximativ 100 de dosare. Cu siguranţă, dacă ar fi fost depuse azi (24 noiembrie 2015 – n.r.) 5.000 de dosare, ele nu ar fi putut fi analizate decât pe parcursul câtorva luni“, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS