22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalComuna Fălcoiu se modernizează, tradiția usturoiului piere

Comuna Fălcoiu se modernizează, tradiția usturoiului piere

Fălcoiu este una dintre localitățile județului Olt cu cel mai mare număr de locuitori. Populația este însă îmbătrânită la fel ca în majoritatea zonelor rurale. Legumicultura este principala activitate din care oamenii trăiesc. Cu ani în urmă, localitatea era recunoscută în țară pentru usturoiul produs aici, acum însă doar trei-patru familii îl mai cultivă pe suprafețe mici de pământ.

Situată la 30 de kilometri de orașul Slatina, comuna Fălcoiu număra 4.000 de locuitori la ultimul recensământ efectuat în 2011. Este una dintre cele mai populate localități din județul Olt și cuprinde satele Fălcoiu, Cioroiaşu şi Cioroiu. Fenomenul îmbătrânirii populației lasă însă și aici urme. Majoritatea tinerilor aleg să plece către orașe sau în străinătate pentru că locul natal nu le oferă prea multe locuri de muncă și șanse de dezvoltare. Solurile fertile de aici au făcut ca legumicultura să devină activitatea principală a localnicilor. Mulți locuitori trăiesc din ceea ce produc în gospodărie. În trecut, usturoiul a fost brandul comunei Fălcoiu. Înainte de Revoluţia din 1989, comunei i se spunea „Ţara usturoiului“, pentru că aici se cultivau peste 300 de hectare cu această plantă. Agricultorii de aici erau principalii furnizori pentru fabricile de mezeluri din țară. Acum însă doar trei – patru familii mai cultivă, dar nu suprafețe mari. „Agricultura este activitatea principală a localnicilor. Oamenii de aici au fost mari legumicultori, acum mai sunt câțiva care se mai ocupă de acest lucru. Produsele sunt vândute în piețele din marile orașe. Cultura din acest an a fost bună pentru că legumicultorii au putut să irige pământul și au reușit să aibă producție mulțumitoare. În schimb, culturile de la câmp nu au avut același rezultat pentru că acolo nu există sistem de irigații. Am avut legumicultori care au accesat fonduri europene pe programul 2007-2013. Procedurile sunt însă destul de greoaie și, din această cauză, mulți renunță. Oamenii nu își permit să stea pe drumuri să facă tot felul de acte. Comuna noastră este recunoscută pentru culturile de usturoi, dar de-a lungul timpului oamenii au renunțat să mai cultive parcele mari pentru că nu dispun de utilaje care să îi ajute în creșterea producției. Neavând cu ce să producă la scară industrială nu pot rezista pe piață cu vechea tradiție. Mai sunt doar câțiva care mai cultivă“, a spus Ilie Oncică, viceprimar al comunei Fălcoiu.

Asfaltarea străzilor, prioritate

Asfaltarea străzilor este prioritatea Primăriei Fălcoiu. Cu bani veniți de la guvern sau din fonduri europene au fost asfaltate până acum mai multe străzi din cele trei sate. Acum se lucrează la asfaltarea a zece kilometri de străzi comunale. „Avem un proiect de asfaltare pe o lungime de zece kilometri început anul trecut. Până acum s-a executat 50% din lucrare. Finanțarea este asigurată de guvern. Banii au venit cam târziu și, având în vedere că vremea rea s-a instalat deja, nu știu câte șanse avem să putem termina toată lucrarea la timp. Tot pentru asfaltarea drumurilor comunale avem un proiect pe fonduri europene, făcut din 2009. Am primit atunci un punctaj bun, dar nu a fost finanțare. În urmă cu două luni ni s-a spus că vine finanțarea, astfel încât să începem lucrările. Atunci când am făcut proiectul era prevăzută asfaltarea a cinci kilometri de drum. Între timp, noi am mai asfaltat din străzi, a mai rămas un kilometru jumătate care va fi făcut cu acești bani. Tot în acest proiect este prinsă și înființarea unui after school, dar și dotarea căminului cultural. Sperăm ca din primăvară să începem implementarea“, a adăugat Ilie Oncică.

Demersuri pentru introducerea rețelei de apă și canalizare

Primăria a aplicat și pentru un proiect prin care în comuna Fălcoiu și în cele trei sate ale sale să fie introdusă rețeaua de apă și canalizare. Din fondurile primăriei a fost renovat și căminul cultural. „Avem un proiect de introducere de apă potabilă în satul Cioroiu cu fonduri venite de la guvern. În Fălcoiu am optat pentru fonduri europene în acest sens, având în vedere că aici comunitatea este mai mare și avem nevoie de bani mai mulți. Am demarat toate procedurile și suntem la ultimele pagini, mai avem de luat câteva avize și sperăm să începem din primăvară introducerea rețelei de apă și canalizare. Căminul cultural a fost modernizat din fondurile venite de la primărie. Acum localnicii comunei Fălcoiu pot să desfășoare evenimentele aici, fără să plătească nici un ban. Oamenii fac aici botezuri, cununii, nu mai sunt nevoiți să plece să caute local în oraș. Avem și o formație de dansuri și ne dorim să reușim dotarea căminului cu o scenă mobilă și instalație de sunet și lumini. Sperăm să reușim să cumpărăm și costume populare pentru dansatori“, a precizat viceprimarul.

„Marii investitori ne ocolesc“

Asistența medicală este asigurată printr-un centru medical în care își desfășoară activitatea doi medici de familie și există și o farmacie. Clădirea în care funcționează cabinetele medicale a fost modernizată cu bani de la primărie. Din aceeași sursă de finanțare a fost modernizată și Școala Gimnazială din Fălcoiu. Acum unitatea de învățământ are centrală proprie și mobilier nou. Din cauza faptului că numărul elevilor este foarte mic, Școala din satul Cioroiu a fost desființată anul trecut. „Din banii primăriei, Școala din Fălcoiu a fost renovată. Pentru anul viitor se dorește ridicarea unei grădinițe noi în comună, care să răspundă cerințelor pe care părinții le au pentru copiii lor. Acum avem o grădiniță care funcționează într-o fostă cantină a vechiului CAP. Arată destul de bine pentru că am întreținut-o, dar ne dorim o clădire nouă și modernă pentru copiii din zonă. În Fălcoiu sunt două comunități de romi și, printr-un acord cu Banca Mondială, s-a reușit construcția unei grădinițe moderne pentru copiii din aceste comunități. În jur de 35 de copii beneficiază de această unitate de învățământ“, a mai explicat Ilie Oncică, viceprimar al comunei Fălcoiu.
De ani buni, în comună se lucrează la o bază sportivă. Lucrările au fost executate 50% până în prezent. Primăria a dat 100.000 de lei pentru lucrări, iar restul banilor au venit de la guvern. A fost realizată baza sportivă și stadionul. Mai este de lucru însă la clădirea în care se vor afla vestiarele sportivilor.
În drumul spre modernizare, comuna Fălcoiu încearcă să țină pasul cu necesitățile oamenilor care locuiesc aici. Viceprimarul comunei recunoaște însă că localitatea nu este atractivă pentru investitori și multe șanse de dezvoltare nu există. „Investițiile în comune sunt puține. Mai sunt mici ateliere care angajează maximum 10-15 muncitori. Avem o fabrică de mase plastice care are aproximativ zece angajați, un mic atelier de croitorie, dar marii investitori ne ocolesc“, a conchis viceprimarul comunei Fălcoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS