8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDarius Vâlcov, cu comisioanele la judecată

Darius Vâlcov, cu comisioanele la judecată

Fostul ministru Dariu Vâlcov a fost trimis în judecată în alt dosar privind fapte de corupție
Fostul ministru Dariu Vâlcov a fost trimis în judecată în alt dosar privind fapte de corupție

Procurorii anticorupție au anunțat joi trimiterea în judecată în alt dosar de corupție a lui Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei, senator și ministrul finanțelor publice. Vâlcov este acuzat că, pe vremea când era primar, a primit șpăgi de peste patru milioane de lei de la mai multe firme care au încheiat contracte cu Primăria Slatina.

Anchetatorii susțin că Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina și fost ministru al finanțelor publice, a primit drept mită, numai  în acest dosar penal, suma totală de 4.296.270 de lei. Este vorba de comisioane cerute unor societăți comerciale care au încheiat contracte cu Primăria Slatina pe când era condusă de Vâlcov. În acest al doilea dosar penal, Darius Vâlcov este acuzat de comiterea a două infracțiuni de luare de mită și una de trafic de influență.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au reținut că, „în perioada noiembrie – decembrie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunțător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior“. Ulterior, în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013, Vâlcov a primit, în câteva tranșe, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 de lei. În schimb, firma trebuia să nu aibă probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Este vorba de un contract privind izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, în valoare de 24.833.258 de lei fără TVA.

Încă două contracte cu comision

Procurorii anticorupție susțin că acesta nu a fost singurul contract de pe urma căruia Vâlcov a primit mită. „În aceeaşi manieră a procedat inculpatul şi în cazul altui contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu altă societate comercială, privind reabilitarea centrului istoric al oraşului Slatina, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA. Astfel, în luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 de lei“, au mai reținut anchetatorii.
De asemenea, pe 27 august 2014, administratorul unei firme care a câștigat contractul pentru reabilitare şi extindere a reţelelor de apă din Potcoava şi Scorniceşti, a fost contactat de un apropiat al lui Vâlcov, care i-a explicat că trebuie să dea un comision de 10% din valoarea lucrărilor. Administratorul firmei a fost de acord și i-a dat lui Vâlcov, tot prin intermediari, suma de 1.700.000 de lei.
Interesant este faptul că inculpatul a primit de două ori comision pentru aceleași lucrări. „Precizăm că, pentru aceleaşi lucrări, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins şi primit anterior de la alt om de afaceri un procentaj de 20% din valoarea contractului. După primirea banilor, contractul respectiv a fost reziliat, fiind atribuit, la 23 iulie 2014, omului de afaceri de la care a pretins şi primit suma 1.700.000 de lei, mai sus-amintită“, au mai precizat anchetatorii. Suma totală primită de Vâlcov în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 de lei.
Săptămâna acesta, procurorii DNA au încheiat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpatului, dosarul urmând să fie înregistrat pe rolul tribunalului București.

Primul dosar

În luna mai, procurori DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Darius Vâlcov, a primarului din Slatina, Minel Prina, dar și a altor trei inculpați – Lucian Șușală, Bogdan Timofte și Cristian Tomescu. Anchetatorii au stabilit că Darius Vâlcov ar fi băgat în buzunare șpagi de peste șase milioane de lei, cu complicitatea celorlalți inculpați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS