6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn fost primar și o avocată, condamnați definitiv de Curtea Supremă

Un fost primar și o avocată, condamnați definitiv de Curtea Supremă

Fostul primar al comunei mehedinţene Brezniţa- Ocol și o avocată din cadrul Baroului Mehedinți au fost condamnați definitiv, marți, la câte doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare într-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri. În plus, instanța a dispus recuperarea de la fostul primar a peste un milion de euro. În același dosar, doi funcționari publici și primarul din Izvorul Bârzii au fost achitați.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Craiova dispuneau, la începutul anului 2013, trimiterea în judecată a cinci inculpați acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, cum ar fi abuzul în serviciu, falsul intelectual, uzul de fals ori conflictul de interese. Este vorba de Dumitru Drăghici, primar al comunei Brezniţa-Ocol până în mai 2014, când a demisionat, de avocata Irina Bărbulescu, consilier juridic în cadrul Prefecturii Mehedinţi la data comiterii faptelor, de Finareta Bengulescu, secretara Primăriei Breznița-Ocol, de Elena Daea, inginer la Registrul Agricol la Primăria Drobeta Turnu Severin, precum și de Horia Balica, primarul comunei mehedințene Izvorul Bârzii.
Pe scurt, anchetatorii au reținut că, în baza unor falsuri, primarul Drăghici a pus mâna pe două hectare de teren din Drobeta Turnu Severin, pe care le-a vândut cu 1,1 milioane de euro.

Pământ pentru primar

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în anul 2005, primarul Dumitru Drăghici şi-a atribuit un teren de două hectare, amplasat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin, teren pe care nu l-a avut niciodată în proprietate şi nici nu l-a moştenit.
„Punerea în posesie s-a făcut prin delimitarea suprafeţelor de care era interesat, atât în teren, cât şi pe planul parcelar, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 18/1991 şi a procedurii ce impunea ca stabilirea dreptului de proprietate, emiterea titlului şi punerea în posesie să fie făcute de comisia locală şi avizate de comisia judeţeană de fond funciar. Ulterior, folosind o adresă a Primăriei comunei Brezniţa-Ocol care atesta date false privind situaţia juridică a terenului respectiv, inculpatul a obţinut hotărârea judecătorească prin care i s-a reconstituit dreptul de proprietate şi i-a fost emis titlul definitiv de proprietate. În cursul anului 2008, inculpatul Drăghici Dumitru a vândut cele două hectare de teren, obţinând în schimb suma de 1.100.000 de euro“, au precizat anchetatorii. Aceștia au mai reținut că primarul Drăghici a fost consiliat de alt inculpat din dosar, Irina Bărbulescu, pe atunci consilier juridic în cadrul Prefecturii Mehedinţi.
Tot în 2005, Irina Bărbulescu a obținut, fără drept, după cum au stabilit procurorii DNA, un teren de 0,87 hectare chiar lângă cel al primarului Dumitru Drăghici. A fost ajutată de primarul Horia Balica din Izvorul Bârzii, care „a validat de două ori anexele de reconstituire a dreptului de proprietate în favoarea rudelor Irinei Bărbulescu, pentru o suprafaţă de teren situată în comuna Izvorul Bârzii, apoi le-a transmis spre validare Comisiei Judeţene de Fond Funciar Mehedinţi, întocmind un titlu provizoriu de proprietate pentru suprafaţa validată ilegal, pe care i l-a pus la dispoziţie, contrar legii, Irinei Bărbulescu“, au reținut anchetatorii. Elena Daea a fost cea care a întocmit procesul-verbal de punere în posesie.

Teren cumpărat cu 15.000 de lei, vândut cu 1,3 milioane de euro

În urma anchetei, procurorii din Craiova au mai stabilit că Irina Bărbulescu a primit o ofertă de 400.000 de euro pe suprafața de 0,87 hectare, însă a vândut terenul numai cu 20.000 de euro. Asta pentru că titlul de proprietate i-a fost anulat, iar acţiunile formulate în instanță i-au fost respinse, terenul revenind în patrimoniul municipiului Drobeta Turnu Severin. Lucrurile nu s-au oprit însă aici. La începutul anului 2011, Finareta Bengulescu, secretara Primăriei Brezniţa-Ocol, a pus la dispoziţia unei persoane, martor în dosar, înscrisuri din arhiva primăriei. Ulterior, martorul a cumpărat cu suma de 15.000 de lei drepturile litigioase de la persoanele care erau îndreptăţite să primească terenul. După aproximativ două săptămâni, martorul a vândut terenul unei societăţi comerciale cu suma de 1.305.000 euro. „De precizat că ambele terenuri obţinute în modalităţile descrise mai sus de inculpatul Drăghici Dumitru (două hectare) şi de martor (0,87 hectare) au fost vândute cu preţurile de 1.100.000 de euro şi, respectiv, 1.305.000 euro către aceeaşi societate comercială, iar ulterior, pe terenurile respective, a fost construit un hipermarket“, au mai stabilit anchetatorii.
În ianuarie 2013, inculpații au fost trimiși în judecată, iar un an mai târziu, patru dintre ei au fost condamnați de Curtea de Apel Craiova. Drăghici a primit o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare cu executare, iar Irina Bărbulescu – tot doi ani și jumătate, însă cu suspendare. Finareta Bengulescu a fost condamnată la patru luni de închisoare cu suspendare, primarul Horia Balica – un an cu suspendare, iar Elena Daea a fost achitată. A urmat apelul, iar marți, pe 24 noiembrie, Curtea Supremă a dat o sentință în acest dosar. De data aceasta, Dumitru Drăghici a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, ca și avocata Bărbulescu. Instanța a dispus achitarea altor doi inculpați din dosar – Finareta Bengulescu și primarul Horia Balica. Hotărârea Curții Supreme este definitivă.

Primarul de un milion de euro

Instanțele de judecată au mai hotărât ca inculpatul Dumitru Drăghici să achite Primăriei Drobeta Turnu Severin suma de 493.652 de lei cu titlu de despăgubiri materiale. În plus, s-a dispus confiscarea de la Drăghici a sumei de 960.042 de euro și a fost menținut sechestrul asupra bunurilor acestuia. Este vorba de două terenuri deținute în municipiul Timișoara, o Dacie Logan, un teren de 2.000 mp amplasat în Drobeta Turnu Severin, imobile din Breznița-Ocol (două clădiri, terenuri arabile, fânețe și vie), plus două apartamente deținute în Drobeta Turnu Severin. Prejudiciul de aproximativ 70.000 de euro produs de Irina Bărbulescu a fost recuperat integral.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS