Un fost primar și o avocată, condamnați definitiv de Curtea Supremă

Autori


Fostul primar al comunei mehedinţene Brezniţa- Ocol și o avocată din cadrul Baroului Mehedinți au fost condamnați definitiv, marți, la câte doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare într-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri. În plus, instanța a dispus recuperarea de la fostul primar a peste un milion de euro. În același dosar, doi funcționari publici și primarul din Izvorul Bârzii au fost achitați.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Craiova dispuneau, la începutul anului 2013, trimiterea în judecată a cinci inculpați acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, cum ar fi abuzul în serviciu, falsul intelectual, uzul de fals ori conflictul de interese. Este vorba de Dumitru Drăghici, primar al comunei Brezniţa-Ocol până în mai 2014, când a demisionat, de avocata Irina Bărbulescu, consilier juridic în cadrul Prefecturii Mehedinţi la data comiterii faptelor, de Finareta Bengulescu, secretara Primăriei Breznița-Ocol, de Elena Daea, inginer la Registrul Agricol la Primăria Drobeta Turnu Severin, precum și de Horia Balica, primarul comunei mehedințene Izvorul Bârzii.

Pe scurt, anchetatorii au reținut că, în baza unor falsuri, primarul Drăghici a pus mâna pe două hectare de teren din Drobeta Turnu Severin, pe care le-a vândut cu 1,1 milioane de euro.

Pământ pentru primar

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în anul 2005, primarul Dumitru Drăghici şi-a atribuit un teren de două hectare, amplasat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin, teren pe care nu l-a avut niciodată în proprietate şi nici nu l-a moştenit.

„Punerea în posesie s-a făcut prin delimitarea suprafeţelor de care era interesat, atât în teren, cât şi pe planul parcelar, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 18/1991 şi a procedurii ce impunea ca stabilirea dreptului de proprietate, emiterea titlului şi punerea în posesie să fie făcute de comisia locală şi avizate de comisia judeţeană de fond funciar. Ulterior, folosind o adresă a Primăriei comunei Brezniţa-Ocol care atesta date false privind situaţia juridică a terenului respectiv, inculpatul a obţinut hotărârea judecătorească prin care i s-a reconstituit dreptul de proprietate şi i-a fost emis titlul definitiv de proprietate. În cursul anului 2008, inculpatul Drăghici Dumitru a vândut cele două hectare de teren, obţinând în schimb suma de 1.100.000 de euro“, au precizat anchetatorii. Aceștia au mai reținut că primarul Drăghici a fost consiliat de alt inculpat din dosar, Irina Bărbulescu, pe atunci consilier juridic în cadrul Prefecturii Mehedinţi.

Tot în 2005, Irina Bărbulescu a obținut, fără drept, după cum au stabilit procurorii DNA, un teren de 0,87 hectare chiar lângă cel al primarului Dumitru Drăghici. A fost ajutată de primarul Horia Balica din Izvorul Bârzii, care „a validat de două ori anexele de reconstituire a dreptului de proprietate în favoarea rudelor Irinei Bărbulescu, pentru o suprafaţă de teren situată în comuna Izvorul Bârzii, apoi le-a transmis spre validare Comisiei Judeţene de Fond Funciar Mehedinţi, întocmind un titlu provizoriu de proprietate pentru suprafaţa validată ilegal, pe care i l-a pus la dispoziţie, contrar legii, Irinei Bărbulescu“, au reținut anchetatorii. Elena Daea a fost cea care a întocmit procesul-verbal de punere în posesie.


Teren cumpărat cu 15.000 de lei, vândut cu 1,3 milioane de euro

În urma anchetei, procurorii din Craiova au mai stabilit că Irina Bărbulescu a primit o ofertă de 400.000 de euro pe suprafața de 0,87 hectare, însă a vândut terenul numai cu 20.000 de euro. Asta pentru că titlul de proprietate i-a fost anulat, iar acţiunile formulate în instanță i-au fost respinse, terenul revenind în patrimoniul municipiului Drobeta Turnu Severin. Lucrurile nu s-au oprit însă aici. La începutul anului 2011, Finareta Bengulescu, secretara Primăriei Brezniţa-Ocol, a pus la dispoziţia unei persoane, martor în dosar, înscrisuri din arhiva primăriei. Ulterior, martorul a cumpărat cu suma de 15.000 de lei drepturile litigioase de la persoanele care erau îndreptăţite să primească terenul. După aproximativ două săptămâni, martorul a vândut terenul unei societăţi comerciale cu suma de 1.305.000 euro. „De precizat că ambele terenuri obţinute în modalităţile descrise mai sus de inculpatul Drăghici Dumitru (două hectare) şi de martor (0,87 hectare) au fost vândute cu preţurile de 1.100.000 de euro şi, respectiv, 1.305.000 euro către aceeaşi societate comercială, iar ulterior, pe terenurile respective, a fost construit un hipermarket“, au mai stabilit anchetatorii.

În ianuarie 2013, inculpații au fost trimiși în judecată, iar un an mai târziu, patru dintre ei au fost condamnați de Curtea de Apel Craiova. Drăghici a primit o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare cu executare, iar Irina Bărbulescu – tot doi ani și jumătate, însă cu suspendare. Finareta Bengulescu a fost condamnată la patru luni de închisoare cu suspendare, primarul Horia Balica – un an cu suspendare, iar Elena Daea a fost achitată. A urmat apelul, iar marți, pe 24 noiembrie, Curtea Supremă a dat o sentință în acest dosar. De data aceasta, Dumitru Drăghici a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, ca și avocata Bărbulescu. Instanța a dispus achitarea altor doi inculpați din dosar – Finareta Bengulescu și primarul Horia Balica. Hotărârea Curții Supreme este definitivă.

Primarul de un milion de euro

Instanțele de judecată au mai hotărât ca inculpatul Dumitru Drăghici să achite Primăriei Drobeta Turnu Severin suma de 493.652 de lei cu titlu de despăgubiri materiale. În plus, s-a dispus confiscarea de la Drăghici a sumei de 960.042 de euro și a fost menținut sechestrul asupra bunurilor acestuia. Este vorba de două terenuri deținute în municipiul Timișoara, o Dacie Logan, un teren de 2.000 mp amplasat în Drobeta Turnu Severin, imobile din Breznița-Ocol (două clădiri, terenuri arabile, fânețe și vie), plus două apartamente deținute în Drobeta Turnu Severin. Prejudiciul de aproximativ 70.000 de euro produs de Irina Bărbulescu a fost recuperat integral.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 26 noiembrie 2015

Actualitate

» Mihai Rotaru a fost reținut
» Germania: Doi islamiști au fost arestați la Berlin, în contextul unor relatări privind pregătirea unui atentat
» Mihai Rotaru, reţinut de DNA
» Conacele au scris istorie la Sălcuţa
» Fii vocea cartierul tău! ajunge în Brazda lui Novac
» Topul firmelor doljene
» De unde luăm 50 de milioane pentru reabilitarea spitalului?
» Olguţa Vasilescu: Nimeni nu poate opri construcţia stadionului
» Ministerul Sănătății: În spitalele din Bucureşti sunt 37 de răniți din Colectiv, iar şase dintre ei sunt în stare critică
» Încă 50.000 de români și bulgari au emigrat în Marea Britanie
» ANRE: Companiile de gaze naturale vor plăti despăgubiri solicitanţilor dacă nu răspund la reclamaţii
» Prognoza meteo pentru vineri şi sâmbătă
» Ioan Oltean, săltat de DNA de pe aeroport
» Suspiciuni de plagiat privind teza de doctorat a noului ministru de Interne, Petre Tobă
» Conduita preventivă în trafic salvează vieţi

Publireportaj

» B&G Gaz Auto montează instalaţii OMVL şi pentru maşini din Italia

Local

» Cetatea Medievală a Severinului, un loc încărcat de istorie

Dolj

» Calvar pe unele străzi din Craiova
» Cherciu demisionează din PNL și din Consiliul Local Craiova
» Spitalul de Urgență Craiova, aprobat pentru consolidare
» PSD Dolj își cumpără sediu ieftin, în rate și cu dobândă mică
» ISJ Dolj: La Școala Vela nu se respectă legile!
» Cele mai bune firme doljene, premiate de CCIO
» „Fii vocea cartierului tău!“ continuă în Brazda lui Novac
» Vintilă Horia, omagiat și la Alcala de Henares
» Porţi deschise de 1 Decembrie, la Teatrul Colibri
» Matematicianul Gabriel Prăjitură, despre „Ordine și haos“
» Preșcolarii de la Grădinița „Piticot“, în acțiuni umanitare
» Darius Vâlcov, cu comisioanele la judecată
» Medicul Gabriel Găman a scăpat de închisoare
» Craiova: “Săptămâna legumelor şi fructelor donate”, la Centrul social “Aripi de Lumină”
» Medicul Găman, condamnat la închisoare cu suspendare

Gorj

» Proiect pentru un Muzeu Naţional „Brâncuși“ în Casa „Barbu Gănescu“
» Trupa Vunk va concerta de 1 Decembrie la Târgu Jiu
» Direcţia Silvică a făcut profit din vânzarea fructelor de pădure
» Primul weekend cu zăpadă la Rânca
» Expoziţie de caricatură şi recital de poezie marca Horaţiu Mălăele, la Târgu Jiu
» Tată şi fiu, reţinuţi într-un dosar de cămătărie, şantaj şi deţinerea ilegală a unui pistol

Olt

» Mai multe localităţi din judeţul Olt, afectate de inundaţii

Vâlcea

» Vâlcea: S-a luat măsura controlului judiciar pentru inculpaţii de la Ocnele Mari

Sport

» Edi Iordănescu a comandat victoria
» Fotbal în memoria generalului Răducan
» Alb-albaștrii nu se tem de Viitorul
» Duțescu și Bucur au câștigat un turneu la Budapesta
» Neînvinși în campionat, craiovenii plâng după spectatori
» Fotbal – Programe, clasamente, rezultate
» Box – Bute și De Gale continuă războiul psihologic

Magazin

» Horoscop
» Copacul cu frunze „de aur“
» Bancul zilei

Top