10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞomeri doljeni cu indemnizaţii europene

Şomeri doljeni cu indemnizaţii europene

33 de doljeni care au muncit legal peste hotare primesc în prezent şomaj ca în Uniunea Europeană. Cei care vor să beneficieze de acest drept la întoarcerea acasă trebuie să aibă grijă să obţină dovada stagiului de cotizare în ţara în care au lucrat. Astfel, la perioada muncită în ţară se va adăuga şi cea lucrată în străinătate.
Potrivit reprezentanţilor AJOFM Dolj, dacă această indemnizaţie este solicitată în România, persoanele în cauză trebuie să se adreseze agenţiei judeţene. În situaţia în care indemnizaţia de şomaj este solicitată în alt stat membru, atunci solicitanţii se vor adresa instituţiei de asigurări de şomaj din regiunea în care şi-au desfăşurat activitatea sau, după caz, din regiunea în care îşi are sediul angajatorul lor.
„Conform articolului 64 din Regulamentul nr. 883/2004, AJOFM Dolj a fost notificată în vederea exportului de prestaţii de şomaj de 33 de persoane. Nouă dintre ei au muncit în Germania, câte şase în Portugalia şi Danemarca, cinci în Italia, patru în Spania, două persoane în Franţa şi una în UK. Sfătuim toţi doljenii care pleacă cu contract la muncă în străinătate să intre pe portalul www.eures.europa.eu la secţiunea «Condiţii de viaţă şi de muncă» pentru a afla informaţii despre piaţa muncii, reguli privind libera circulaţie sau pe site-ul Ministerului Muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice. Şomajul se acordă diferit în funcţie de legislaţia fiecărei ţări“, a precizat Aneta Bădulescu, consilier superior la AJOFM Dolj.
Perioada în care se poate face exportul prestației este de trei până la șase luni. Condiția este aceea a înregistrării ca persoană în căutarea unui loc de muncă în țara în care se stabilește.
Formularul prin care se poate cere exportul indemnizației este U2. Dacă un doljean care a muncit în Italia alege să se întoarcă în România poate primi ajutorul de șomaj din ţara în care a desfăşurat activitate, dar trebuie să se înregistreze la AJOFM Dolj ca persoană în căutarea unui loc de muncă și să participe la ședințele de consiliere profesională sau la cursuri de recalificare. Dacă refuză un loc de muncă oferit potrivit pregătirii pe care o are, își pierde indemnizația.
La noi în ţară indemnizaţia de şomaj se calculează în funcţie de valoarea indicatorului social de referinţă, care este în prezent de 500 de lei. Astfel, proaspăt absolvenţii beneficiază de o indemnizaţie de şomaj de 50% din indicatorul social de referinţă (ISR), adică 250 de lei.
Persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an primesc o indemnizaţie de şomaj de 75% din ISR.
Persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin trei ani primesc o indemnizaţie de şomaj de 75% din ISR plus 3% din salariul mediu brut pe ultimele 12 luni. Cei cu o vechime de cel puţin cinci ani vor primi 75% din ISR plus 5% din salariul mediu brut pe ultimele 12 luni.
Persoanele cu o vechime mai mare de 10 ani vor primi 75% din ISR plus 7% din salariul mediu brut pe ultimele 12 luni, iar persoanele cu o vechime mai mare de 20 de ani – 75% din ISR plus 10% din salariul mediu brut pe ultimele 12 luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS