6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMii de agricultori, lăsați fără subvenții din cauza unui soft

Mii de agricultori, lăsați fără subvenții din cauza unui soft

Constantin Negrea, directorul APIA Gorj
Constantin Negrea, directorul APIA Gorj

Mii de agricultori din județul Gorj riscă să nu mai primească de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) subvențiile pentru terenurile pe care le dețin pentru anul în curs.
Constantin Negrea, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Gorj, a declarat că s-a ajuns în această situație din cauza unui program informatic folosit de funcționari pentru procesarea datelor de la agricultori, situația respectivă fiind întâlnită în toată țara.
Directorul APIA Gorj susține că situația este îngrijorătoare, iar în cazul în care nu se va găsi o soluție pentru deblocarea softului până pe 30 noiembrie, fermierii riscă să piardă subvențiile. Din păcate, nu există altă posibilitate de a face plăţile către fermierii din judeţ care au depus cereri pentru subvenţii, dacă nu este folosit programul informatic respectiv.

Fără soluţii

Constantin Negrea a spus că situaţia nu are precedent şi, deocamdată, nu există o variantă pentru ca agricultorii să intre în posesia sumelor de bani la care au dreptul după validarea cererilor. Subvenţiile se acordă an de an şi nu au fost probleme până acum: „Avem autorizarea şi plăţile, începând cu 16 octombrie. Se mai ştie şi că în campania din 2015 depunerea cererilor s-a făcut cu o întârziere de aproximativ o lună şi jumătate. Practic, într-o perioadă extrem de scurtă, noi, cei de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, a trebuit să parcurgem toate etapele pe care le derulam anterior într-o perioadă mai lungă. A fost vorba şi de o problemă la softul instituţiei centrale. În toate centrele judeţene este această situaţie. Dacă nu se rezolvă până la 30 noiembrie, după această dată nu se mai pot face plăţile în avans“, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS