8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInventatori craioveni, medaliați cu aur la Bruxelles

Inventatori craioveni, medaliați cu aur la Bruxelles

O echipă de cercetători de la IPA CIFATT Craiova a inventat un sistem pentru determinarea rapidă și precisă a concentrațiilor de ioni metalici din apele uzate. Invenția a luat medalia de aur la Geneva, în luna aprilie, iar zilele trecute a mai luat o medalie de aur, la o expoziție internațională de la Bruxelles. Creația craiovenilor este în curs de brevetare și a fost realizată în decurs de trei ani.

Cinci cercetători craioveni au mai cucerit o medalie de aur la un concurs internațional cu un dispozitiv realizat în Bănie. Inventatorii Marcel Ionică, Mariana Ionică, Radu Adrian Ionică, Irina Constantinescu și Sorina Dinu, de la firma IPA CIFATT Craiova, au obținut, zilele trecute, medalia de aur la expoziția internațională de invenții Eureka, organizată la Bruxelles, în perioada 19 – 22 noiembrie, după ce în luna aprilie a acestui an, cu același sistem, echipa craioveană a luat medalia de aur și la Salonul de invenții de la Geneva.
„Am câștigat medalia de aur cu un Sistem pentru determinarea rapidă și precisă a concentrațiilor de ioni metalici din apele uzate. Participarea la această expoziție internațională a fost făcută prin intermediul Ministerului Educației și Cercetării. De fapt, anul acesta este a doua participare la o manifestare de o astfel de anvergură. Am mai luat medalia de aur și un premiu special la Geneva. Acest sistem a fost dezvoltat ca urmare a unei cooperări internaționale pe care am avut-o printr-un proiect Eureka, cu Israelul, iar ca sarcină, IPA a avut să creeze un sistem pentru determinarea ionilor metalici din ape grele. Am vrut să creăm un sistem integrat, care are la bază un sistem de determinare voltametrică de stripping (de extragere – n.r.). Noi am încercat să ușurăm munca operatorului din laboratoarele de cercetare. Totodată, am încercat să creăm o metodă rapidă și precisă de determinare a urmelor de ioni metalici în apă“, a declarat, pentru GdS și Alege TV, unul dintre inventatorii din echipa medaliată cu aur zilele trecute, Marcel Ionică, cercetător științific.
Practic, sistemul inventat de craioveni este compus din mai multe subsisteme. „Are în componența sa un sistem de prelevare, un sistem de condiționare a probei de măsurat, un sistem voltametric de determinare a concentrațiilor, precum și un sistem informatic de prelucrare a datelor, respectiv un sistem software. Toate acestea au fost create aici, la Craiova, de colectivul de cercetare al IPA CIFFAT. Sistemul produs la noi va avea utilizare în unitățile industriale, în agențiile de mediu și, nu în ultimul rând, pe partea de școlarizare, în universități, școli etc.“, a precizat cercetătorul Marcel Ionică. Concret, echipa de inventatori craioveni a înlocuit electrodul cu mercur cu care se făceau astfel de determinări în mod clasic, cu alte tipuri de electrozi serigrafiați pe suport ceramic (strip-uri). Invenția craiovenilor extrage din apele uzate ionii de metale grele, iar pe monitorul unui computer apar curbele care arată cât de intens sunt prezenți ioni ai anumitor metale în apele uzate. Pe exemplul din laboratorul IPA erau afișate pe display curbele cu ionii de cadmiu, cupru şi plumb descoperiți de aparatul respectiv.
De la primele încercări și până la finalizarea sistemului aflat în curs de omologare au trecut trei ani.

Se așteaptă brevetul de invenție

Din echipa care a contribuit la realizarea invenției au făcut parte cercetători fizicieni, chimiști și specialiști în software. Sistemul este un prototip, aflat în curs de brevetare. Cercetătorul craiovean a spus că medalia obținută la Bruxelles confirmă viabilitatea sistemului realizat la Craiova și solicitat de IPA CIFATT prin cererea de brevet de invenție, și anume că acest sistem este unul funcțional. El se poate utiliza și pentru determinări legate de poluarea aerului cu diverși compuși. Ca și marcă, sistemul creat de craioveni a fost deja înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), dar se așteaptă brevetul de invenție.
Acest sistem inventat de craiovenii amintiți va fi pus în vânzare pe piață peste aproximativ un an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS