9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjVila lui Ciurel, evaluată la 150.000 de euro de procurorii DNA

Vila lui Ciurel, evaluată la 150.000 de euro de procurorii DNA

Laurenţiu Ciurel este trimis în judecată pentru abuz în serviciu
Laurenţiu Ciurel este trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a făcut publică suma la care a fost evaluată vila sa din Târgu Jiu, pusă sub sechestru de procurorii anticorupţie, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul „Turceni – Rovinari“. Laurenţiu Ciurel a vorbit, într-un interviu, despre activitatea companiei în contextul nerealizării exproprierilor, precum şi de pretenţiile cetăţenilor care au terenuri sau case în calea excavatoarelor.
Managerul CEO a spus că, pentru un teren şi o casă bătrânească, o persoană solicită companiei o despăgubire de 400.000 de euro, în timp ce vila sa din Târgu Jiu abia a fost evaluată de experţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la 150.000 de euro.
„Legea 255 ar însemna să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat la Jilţ, la Sud. Un deal care a luat-o la plimbare. Am fost în carieră şi mi-a arătat şeful de acolo o casă bătrânească din asta şi o curte pe care proprietarul cere 400.000 de euro. Omul acesta cere 400.000 de euro pe o bucăţică de pământ şi pe o casă, la ţară. A mea costă 150.000 de euro, că de abia mi-a evaluat-o DNA-ul. Cu asta ne confruntăm. Asta înseamnă Legea 255. Mai este Legea 138 şi ar fi simplu, este vorba de servicii de sistem asigurate. Când variem sarcina asta, că suflă sau nu vântul, să fim plătiţi pentru asta, nu să facem asta gratis şi statul ăsta ar avea de câştigat. Aşa câştigă alte instituţii, câştigă Transelectrica“, a spus Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia.

Prejudiciu de 2,7 milioane de lei

Laurenţiu Ciurel este trimis în judecată în dosarul „Turceni-Rovinari“, iar CEO s-a constituit parte civilă în proces, întrucât trebuie să recupereze prejudiciul estimat de procurori la 19,6 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei ar fi fost produs pe vremea în care Laurenţiu Ciurel s-a aflat la conducerea CE Rovinari.
Potrivit DNA, Laurenţiu Ciurel, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată. În dosar mai este trimis în judecată Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat pentru comiterea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată. De asemenea, Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni (CET), este acuzat de infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul. În dosarul „Turceni – Rovinari“ mai sunt trimişi în judecată fostul premier Victor Ponta şi senatorul Dan Şova, Procurorii au stabilit că bugetele celor două complexuri, Turceni și Rovinari, au fost prejudiciate cu suma totală de 19.676.456,79 lei (aproximativ 5,6 milioane de euro la cursul de schimb al acelei perioade), din care 2.737.054,27 lei (Rovinari) și 16.939.402,52 lei (Turceni).

În aşteptarea demisiei, au demisionat alţii

Săptămâna trecută, ministrul energiei, Victor Grigorescu, a declarat că Laurenţiu Ciurel a luat în calcul o demisie din fruntea companiei la care Ministerul Energiei deţine 77% din acţiuni. Ieri, doi dintre membrii Consiliului de Supraveghere din CEO au demisionat, însă nu şi Laurenţiu Ciurel. Gheorghe Ştirbu şi Bogdan Hanganu au demisionat din Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia. Cei doi au fost numiţi în funcţii la începutul lunii octombrie, pe locurile ocupate anterior de Alin Chiţu şi Felicia Răcăşanu, care au demisionat la vremea respectivă. Supraveghetorii Gheorghe Ştirbu şi Bogdan Hanganu au decis să renunţe la poziţiile respective, după ce au constatat că managerul Laurenţiu Ciurel nu a demisionat, aşa cum i-a dat de înţeles ministrului energiei, Victor Grigorescu. Consiliul de Supraveghere poate însă să îl demită pe Laurenţiu Ciurel, dacă are motive, însă managerul privat va mai rămâne în funcţie încă 90 de zile, conform contractului, după care va elibera postul. La şedinţa de ieri a Consiliului de Supraveghere s-au prezentat doar patru din cei şapte membri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS