11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum scăpați de penalitățile calculate de Fisc

Cum scăpați de penalitățile calculate de Fisc

Ca să scăpați de penalitățile de întârziere către stat, trebuie să vă achitați toate obligațiile principale până în martie 2016 (FOTO: arhiva GdS)
Ca să scăpați de penalitățile de întârziere către stat, trebuie să vă achitați toate obligațiile principale până în martie 2016 (FOTO: arhiva GdS)

Amnistierea penalită­ților de întârziere se poate aplica tuturor datornicilor către Fisc, teoretic. Practic, ei trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a li se anula penalitățile și o parte din dobânzile de întârziere. GdS vă arată cum trebuie să procedați pentru ca statul să vă șteargă din datoriile „accesorii“.

Persoanele fizice și cele juridice care au datorii către bugetul consolidat al statului pot scăpa de penalitățile de întârziere și de o parte din dobânzile penalizatoare dacă îndeplinesc o serie de condiții. Guvernul a publicat OUG nr. 44/2015 pentru anularea penalităților de întârziere și a unei cote de peste jumătate din dobânzile penalizatoare, dacă acele persoane fizice și firme îndeplinesc o serie de condiții, amintite la articolul 1 din OUG respectivă. dar nu este ușor pentru orice datornic să îndeplinească acele condiții impuse de OUG 44/2015, pentru a beneficia de amnistierea penalităților. Practic, firma sau persoana fizică datornică la Fisc trebuie să își achite obligațiile fiscale pentru a beneficia de „reducerile“ amintite.

Ce spun specialiștii în fiscalitate

Dacă aveți datorii către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), iată cum puteți proceda pentru a beneficia de anularea penalităților și a unei părți din dobânzile de întârziere. Specialiștii de la firma de audit și consultanță Professional Consulting îi sfătuiesc pe cei cu datorii către ANAF să procedeze în felul următor: „Dacă intenţionaţi să beneficiaţi de oricare dintre facilităţile fiscale prevăzute de OUG nr. 44/2015, vă recomandăm să notificaţi organul fiscal competent cu privire la intenţia de a beneficia de facilităţi, pentru a beneficia şi de amânarea la plată în vederea anulării şi neînceperea sau suspendarea executării silite, situaţie în care accesoriile ce urmează a fi anulate vor avea un regim special. Dacă nu aţi notificat organul fiscal, puteţi beneficia de anularea la plată a obligaţiilor fiscale accesorii dacă stingeţi obligaţiile fiscale principale prevăzute de OUG nr. 44/2015, iar diferenţele de cote de obligaţii fiscale accesorii ce nu fac obiectul anulării la plată (45,8% din dobânzi) le achitaţi utilizând numărul de evidenţă a plăţii“. Reprezentanții Professional Consulting spun că până la ora aceasta nu au fost adoptate și normele metodologice de aplicare a OUG nr. 44/2015.

La ce termene trebuie să vă plătiți datoriile

Pot fi anulate penalitățile de întârziere și parțial dobânzile penalizatoare dacă persoana care vrea să îi fie șterse își achită, până la anumite termene, obligațiile fiscale restante. Iată care sunt termenele la care debitorii trebuie să își achite datoriile către ANAF, așa cum sunt ele stabilite de art. 1 din OUG 44/2015: „(1) Penalitățile de întârziere, precum și o cotă de 54,2% din dobânzi, aferente obligațiilor de plată principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, și administrate de ANAF, denumită în continuare organ fiscal central, se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) toate obligațiile de plată principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, administrate de organul fiscal central, se sting prin orice modalitate prevăzută de lege până la data de 31 martie 2016, inclusiv;
b) o cotă de 45,8% din dobânzile aferente obligațiilor de plată prevăzute la lit. a) stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligațiilor de plată principale se stinge prin orice modalitate prevăzută de lege până la data de 30 iunie 2016, inclusiv;
c) este stinsă prin orice modalitate prevăzută de lege o cotă de 45,8% din dobânzile datorate până la data stingerii obligațiilor de plată principale prevăzute la lit. a) și stabilite prin decizii comunicate după această dată, până la termenul de plată prevăzut la art. 111 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Codul de Procedură Fiscală“. La art. 111, alin. (2) din Codul de Procedură Fiscală se stipulează care sunt termenele de stingere a datoriilor, în funcție de data la care se depune declarația, după cum urmează: „Pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale şi pentru obligaţiile fiscale accesorii, stabilite potrivit legii, termenul de plată se stabileşte în funcţie de data comunicării acestora, astfel: a) dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare; b) dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16 – 31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare“, se arată în Codul de Procedură Fiscală.
De asemenea, OUG nr. 44/2015 detaliază în ce alte condiții se scapă de penalități și de dobânzile de întârziere: „d) sunt stinse prin orice modalitate prevăzută de lege toate obligațiile de plată principale administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie 2015 și 31 martie 2016, inclusiv, până la data depunerii cererii de anulare a penalităților de întârziere și a cotei de 54,2% din dobânzi, denumită în continuare cerere de anulare a accesoriilor; e) contribuabilul să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor. Această condiție se consideră îndeplinită și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații fiscale, obligațiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal central; f) contribuabilul depune cererea de anulare a accesoriilor până la 30 iunie 2016, inclusiv, sub sancțiunea decăderii“.

În Dolj sunt 12.280 de datornici

Teoretic, orice persoană care a avut datorii către ANAF până la 30 septembrie 2015 (inclusiv) va beneficia de această amnistie fiscală. Potrivit datelor de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova există 12.280 de datornici către Fisc, persoane fizice și juridice. „Este benefică OUG nr. 44/2015 atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru Fisc, pentru că ne ajută să ne diminuăm arieratele. Pot beneficia de anularea penalităților și de reducerea unei părți a dobânzilor de întârziere și cei care sunt deja în procedură de eșalonare a datoriilor. De asemenea, pot beneficia de prevederile OUG nr. 44/2015 inclusiv aceia care și-au achitat obligațiile fiscale până la 30 septembrie 2015 și mai au de achitat dobânzile și penalitățile“, a precizat Mihai Antonescu, directorul executiv al DGRFP Craiova.

Cum pot fi anulate obligațiile către bugetul local

În cazul în care aveți datorii către direcțiile de impozite și taxe din primării (impozite pe proprietate, taxe pe autovehicule și altele), atunci vi se pot anula majorările de întârziere doar dacă va decide autoritatea locală în acest sens. Potrivit art. 12 din OUG nr. 44/2015, „(1) În cazul obligațiilor de plată datorate bugetelor locale, prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică dacă consiliul local stabilește, prin hotărâre, aplicarea acestor prevederi. (2) În acest caz, anularea vizează o cotă de până la 73,3% din majorările de întârziere, datorate ca urmare a neachitării la termen a obligațiilor de plată restante datorate bugetelor locale“.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS