11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 2.300 de persoane fără acte de identitate

Peste 2.300 de persoane fără acte de identitate

Laurenţiu Dan, directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu
Laurenţiu Dan, directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu

Direcţia Publică Comunitară Locală de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu are în evidenţe peste 2.300 de persoane din municipiu şi 11 comune arondate care nu au acte de identitate. Este vorba de tineri care au împlinit vârsta legală pentru a obţine un act de identitate, fie persoane care au actele de identitate expirate şi nu mers la instituţie să le preschimbe.
„La începutul acestei luni, dintr-un total de 136.812 persoane deservite de către Direcţia Publică Comunitară Locală de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu, respectiv municipiul Târgu Jiu şi cele 11 comune arondate, se înregistrau 2.375 de persoane cu actele de identitate expirate sau nepuse în legalitate la împlinirea vârstei de 14 ani. Din total, 1.107 din anul curent şi 1.268 din anii anteriori, din care restanţele justificate sunt de 776 repartizate astfel: 334 plecaţi în străinătate, 124 plecaţi în alte localităţi din ţară, 24 posibil decedaţi, șapte reţinuţi sau arestaţi, 203 necunoscuţi la adresă şi 84 alte cazuri. Cifra se schimbă de la o zi la alta pentru că apar modificări. Rugăm cetăţenii să se prezinte la Direcţie să obţină un act de identitate. Este obligatoriu pentru toţi cetăţenii României: cartea de identitate este șapte lei, cea provizorie – un leu, timbrarea cererilor costă cinci lei“, a spus Laurenţiu Dan, şeful Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu.

A scăzut numărul divorţurilor pe cale administrativă

În ceea ce priveşte activitatea Serviciului de Stare Civilă, Laurenţiu Dan a precizat că de la începutul anului şi până în prezent instituţia a înregistrat 914 certificate de naştere, 570 de acte de căsătorie şi 654 de acte de deces. Potrivit şefului Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu, anul acesta s-a constatat o scădere a numărului de divorţuri pe cale administrativă. Astfel, doar 15 divorţuri pe cale administrativă au fost pronunţate de la începutul anului şi până în prezent.
„Taxa de divorţ este de 500 de lei pe teritoriul României. Funcţionarii Serviciului de Stare Civilă au soluţionat 15 dosare de divorţ pe cale administrativă şi eliberat 15 certificate de divorţ, în dublu exemplar. S-au transcris, de asemenea, 95 de acte de stare civilă încheiate în străinătate. Este o scădere a numărului de divorţuri de la an la an. La început au fost multe solicitări, dar de la an la an sau redus semnificativ. Avem anul acesta şi trei cereri clasate pentru că s-au răzgândit şi una este în lucru săptămâna aceasta. Este un lucru îmbucurător să avem o scădere la acest capitol. Taxa de divorţ este suportată de cei care solicită“, a mai declarat Laurenţiu Dan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS