21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjIon Drăgan, gorjeanul iubit în toată ţara

Ion Drăgan, gorjeanul iubit în toată ţara

(Foto: Arhiva personală)
(Foto: Arhiva personală)

Ion Drăgan (foto) este unul dintre cei mai iubiți interpreți de muzică populară. Cântecele lui din Gorj ajung la inimile iubitorilor de folclor din toată țara, de aceea artistul a reușit să obțină de-a lungul timpului cele mai importane premii la concursurile și festivalurile de muzică populară. Încă de la începutul carierei de solist, Ion Drăgan a avut parte de obstacole, chiar din partea familiei, care s-a împotrivit dorinţei artistului de a porni de drumul cântecului popular.
Ion Drăgan a crescut la ţară, în casa bunicilor din satul Frumuşei, comuna Licurici, Gorj, într-o familie de oameni simpli. El a descoperit pasiunea pentru cântecul popular la o vârstă fragedă, la șapte ani, atunci când copiilor de vârsta lui le plăcea să bată mingea pe uliţa satului. Ion Drăgan s-a îndrăgostit de graiul cântecului popular gorjenesc. „Îmi doream din suflet să cânt, dar nu știam ce este o doină, ce este o baladă. Ușor, ușor am descoperit și alfabetul muzical, așa cum îi spun eu“, a spus Ion Drăgan. Artistul a fost foarte bucuros atunci când a găsit sprijinul la bunicii săi, iar aceștia i-au cumpărat primul pick-up.

A plecat cândva de jos

Bunicii lui Ion Drăgan au fost cei care l-au susţinut încă de la începutul parcursului său în muzica populară. Interpretul își amintește cu drag cum bunica lui îi cânta atunci când mergeau împreună cu vitele pe câmp. Ion Drăgan a crescut într-o familie cu încă cinci fraţi, doi băieţi şi trei fete. „Am avut o copilărie frumoasă! Aș vrea măcar un ceas să mai trăiesc acea copilărie pe care am avut-o la țară“, a spus Ion Drăgan. Dorinţa de a ajunge la inimile iubitorilor de folclor l-a făcut pe artist să treacă peste orice obstacol, chiar şi peste împotrivirea părinţilor, care până la urmă au acceptat dorinţa fiului lor. În casa bunicilor din Frumuşei, interpretul şi-a găsit liniştea. Aici a învăţat primele doine şi a deprins bucuria pe care trebuie să o transmită un iubitor de folclor.
Cea care i-a descoperit talentul lui Ion Drăgan a fost învăţătoarea Eugenia Alioanei din Alunu de Vâlcea, care l-a îndemnat să urce pe scenă pentru a-şi încerca norocul. Când era în clasa a şaptea, Ion Drăgan a urcat pe scenă să cânte, dar emoţiile au fost atât de mari încât nu a reuşit să ducă până la final cântecul şi a coborât de pe scenă. Publicul l-a aplaudat şi l-a încurajat. De atunci a urmat o pauză lungă, de aproape zece ani, în care cântecul popular a fost mereu aproape de sufletul său. La 24 de ani, Ion Drăgan a revenit în atenţia publicului și s-a reîntors la ceea ce iubea mai mult, cântecul popular. A avut sprijinul multor nume importante din muzica populară, interpreţi din toată țara pe care Ion Drăgan îi aprecia şi cărora acum le mulţumeşte pentru tot sprijinul. Liliana Savu Badea, Maria Butilă, Marcel Pârău, Petrică Mîțu Stoian, Constantin Măgureanu sau Constantin Enceanu sunt doar câteva nume spre care se îndreaptă mulțumirile lui Ion Drăgan. Alături de el a mai fost și Vasilica Dinu, cea care îi dădea mereu sfaturi. „De când am văzut-o la televizor pentru prima dată m-am îndrăgostit de muzica dumneaei, de felul cum vorbește și de vorbele frumoase care cu ani în urmă m-au încurajat. Foarte multe festivaluri, trofee, le-am câștigat datorită faptului că dumneaei m-a învățat cum să interpretez doina“, a spus interpretul de muzică populară.
De-a lungul timpului, Ion Drăgan a câștigat premii la festivaluri și concursuri de muzică populară din țară. Cel mai important premiu rămâne, însă, dragostea publicului pentru care artistul cântă mereu cu bucurie în suflet, bucuria revederii cu cei ce știu să aprecieze folclorul românesc, dar și munca unui interpret de muzică populară.

Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS