17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎncepe procesul primăriţei din Stoina, trimisă în judecată de DNA

Începe procesul primăriţei din Stoina, trimisă în judecată de DNA

Ioana Buşe, primăriţa din Stoina, Gorj
Ioana Buşe, primăriţa din Stoina, Gorj

Ioana Buşe, primăriţa comunei Stoina, nu scapă de dosarul în care a fost trimisă în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Este vorba de un dosar care a vizat obţinerea de subvenţii agricole de la APIA, de către doi întreprinzători, prin intermediul unor acte false. Tribunalul Gorj a constatat legalitatea sesizării instanţei de către procurorii anticorupţie şi a dispus ieri începerea judecării cauzei.
„Soluția pe scurt: În baza art. 346, alin. (2), C. proc. pen., constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 252/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie –Serviciul Teritorial Craiova… Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Pîrvan Sorin Florentin, Pîrvan Iulia, Gorun Ion şi Buşe Ioana şi fixează termen de judecată la data de 11.01.2016, cu citarea părţilor. Definitivă. Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică, azi 18.11.2015, la Tribunalul Gorj“.

Înşelăciune şi falsuri

În luna septembrie, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a omului de afaceri Florentin Pârvan, administrator și asociat unic al SC Patrick Florian SRL, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată; înșelăciune, în formă continuată; instigare la fals intelectul, în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Trimisă în judecată pentru infracţiuni similare este şi Iulia Pârvan, administrator la firma respectivă. Nu în ultimul rând vor răspunde în faţa magistraţilor, Ioana Buşe şi Ion Gorun, primar al comunei Stoina, respectiv inspector în cadrul Primăriei Stoina, la data faptelor, ambii acuzaţi de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată; complicitate la înșelăciune, în formă continuată și fals intelectual, în formă continuată.

Sechestru pe bunuri

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012 – 2013, cei doi administratori ai SC Patrick Florian SRL au depus la dosarele aferente anilor 2012 și 2013, mai multe acte și declarații false, prin care au obținut subvenții de la APIA – Centrul Județean Gorj. În aceeași perioadă, pentru a putea obține sumele respective de bani, inculpații Pîrvan Sorin Florentin și Pîrvan Iulia, au falsificat 26 de contracte de arendă, menționând sau adăugând în fals suprafețe de teren mai mari decât cele arendate efectiv de către deținătorii de terenuri.
„Totodată, inculpatul Pîrvan Sorin Florentin, i-a determinat pe inculpații Bușe Ioana, primar al comunei Stoina și Gorun Ion, inspector cu atribuții privind registrul agricol în cadrul primăriei Stoina, să întocmească și să semneze în fals, cele două adeverințe aferente campaniilor 2012 și 2013, prin care se atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului, privind suprafața agricolă deținută în arendă de către SC Patrick Florian SRL pe raza comunei Stoina. În acest fel, inculpații Pîrvan Sorin Florentin și Pîrvan Iulia au obținut pe nedrept de la APIA – Centrul Județean Gorj, suma totală de 107.245,46 lei. Pe 1 iulie 2015, SC Patrick Florian SRL a fost radiată, în urma hotărârii Tribunalului Dolj. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma de 107.245,46 lei, reprezentând prejudiciul principal produs ca urmare a obținerii pe nedrept de sume de bani de către inculpații Pîrvan Sorin Florentin și Pîrvan Iulia în campaniile din anii 2012 și 2013. În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților Bușe Ioana și Gorun Ion, până la concurența sumei de 107.245,46 lei“, potrivit DNA Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS