10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExecutare silită în rate la întreținere

Executare silită în rate la întreținere

Gheorghe Berceanu, președintele Asociației de Proprietari nr. 23 Craiovița Nouă
Gheorghe Berceanu, președintele Asociației de Proprietari nr. 23 Craiovița Nouă

Craiovenii care au restanțe la întreținere și sunt dați pe mâna executorului, după ce împotriva acestora s-a obținut o hotărâre judecătorească definitivă, ajung să-și plătească datoriile în zeci de ani. În acest timp mai pot acumula și alte debite către asociația de proprietari. Sunt mii de cazuri de restanțieri care ajung să-și plătească datoriile către asociații în rate, în timp ce vecinii lor își achită lunar întreținerea, dar riscă din cauza celor rău-platnici să rămână fără utilități, în special fără căldură.

Mii de craioveni au ajuns să-și plătească restanțele la întreținere în rate, după ce asociația îi dă în judecată și trece la executare silită. Acest mod de plată „îngroapă“ asociația în datorii, dar este și în detrimentul celorlalți proprietari care riscă să rămână fără utilități din cauza vecinilor rău-platnici. Asociația de proprietari ajunge în acest fel să recupereze datoriile în zeci și zeci de ani. Într-o astfel de situație se găsește Asociația de proprietari nr. 2 Nicolae Titulescu, unde cei cu datorii de 16.000, 17.000 de lei au ajuns să plătească restanțele în rate de 200, 300 de lei. La un calcul simplu, un astfel de restanțier ajunge să-și plătească datoria la întreținere în 15 ani. „Așa a stabilit instanța și este foarte rău pentru că avem, de exemplu, proprietari cu 16.000 și 17.000 de lei și câți ani trec până ne plătesc ei datoria? Între timp acumulează alte restanțe, iar pe noi ne amenință Termoficarea că ne lasă fără căldură“, a spus Didina Șalavarin, administratoarea Asociației de proprietari nr. 2 Nicolae Titulescu.
În aceeași situație este și Asociația de proprietari nr. 23 Craiovița Nouă, unde peste 20 de proprietari cu restanțe la întreținere și împotriva cărora asociația a obținut hotărâri judecătorești de recuperare a debitelor își plătesc restanțele în rate. „Inițial, am făcut înțelegere în instanță că vor plăti în mai multe tranșe pe fiecare lună. Dar nu s-au ținut de cuvânt și acum am ajuns cu ei la executor. În cazul unuia dintre ei am trecut la executarea imobiliară. Restul urmează să recupereze executorul tot așa, în rate, fiindcă nu au cadastrul pe apartamente și nu le putem scoate la licitație“, a afirmat Gheorghe Berceanu, președintele Asociației de proprietari nr. 23 Craiovița Nouă.

Mii de craioveni, executați la plata în rate a întreținerii

Cum se ajunge în astfel de situații a explicat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova. „Reprezentanții asociațiilor, în calitate de creditori, vin adeseori în instanță și încheie o tranzacție cu debitorul. Aceasta se consemnează în încheierea de ședință și în hotărârea judecătorească, unde se face vorbire și de plata în rate. Dacă ulterior deciziei instanței, debitorul nu se ține de plata debitului, se ajunge la executor. Acesta are posibilitatea să facă poprire pe salariu, dar să nu depășească 1/3 din venituri. Și în acest caz, plata tot în rate se face. Mai este posibilitatea să treacă la executarea bunurilor mobile ale restanțierului. Astfel de înțelegeri se pot face și după ce a rămas hotărârea definitivă, chiar dacă în aceasta nu s-a prevăzut plata în mai multe rate. În acest caz se face un înscris între cele două părți. Am avut un astfel de caz în Asociația de proprietari nr. 13 Lăpuș-Argeș. Din câte cunosc eu, sunt aproximativ o mie de astfel de cazuri în rândul a 100 de asociații de proprietari. Dacă ne gândim că în Craiova sunt 400 de asociații, numărul restanțierilor care își plătesc datoriile în rate este mult mai mare“, a explicat Ion Pătrulescu, jurist.
La rândul său, executorul judecătoresc Cristian Zăvoi spune că plata în rate a debitului se face doar atunci când datoria unui restanțier este până la 10.000 de lei. „Dacă debitorul are o datorie de până la 10.000 de lei nu se poate trece la executare silită imobiliară. În privința plății datoriei în mai multe tranșe, legea este permisivă în acest sens“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS